Aktualizacja firmware z poziomu cloud?

forall
Posty: 171
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

pn paź 05, 2020 7:20 am

Witam,
Czy przewidywana jest możliwość aktualizacji oprogramowania z poziomu cloud, bez potrzeby rozkrecania gniazdek, łączenia się do modułu i wymuszania aktualizacji jak jest tego kilkanaście sztuk..?
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10558
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 05, 2020 7:28 am

Ma chwilę obecną nie. Być może zmieni się to po wprowadzeniu SmartConfiga, który wyeliminuje stronę 192.168.4.1
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 450
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn paź 05, 2020 7:32 am

Aktualizacji dokonasz również bez rozkręcania gniazdek oczywiście nie wszystkich ;)
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1011
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn paź 05, 2020 7:54 am

pzygmunt pisze:
pn paź 05, 2020 7:28 am
Ma chwilę obecną nie. Być może zmieni się to po wprowadzeniu SmartConfiga, który wyeliminuje stronę 192.168.4.1
Oj, to byłoby super ułatwienie do zarządzania modułami ZAMEL-a. Poproszę :D
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Sk_uter
Posty: 258
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pn paź 05, 2020 8:53 pm

MadOnion78 pisze:
pn paź 05, 2020 7:32 am
Aktualizacji dokonasz również bez rozkręcania gniazdek oczywiście nie wszystkich ;)
Jak? Są dostępne może gniazdka z przyciskiem, bo jednak czasem nie ma się internetu to zawsze możnaby ręcznie go włączyć, gdy jest się offline.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 450
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt paź 06, 2020 5:36 am

Sk_uter pisze:
pn paź 05, 2020 8:53 pm
Jak? Są dostępne może gniazdka z przyciskiem, bo jednak czasem nie ma się internetu to zawsze możnaby ręcznie go włączyć, gdy jest się offline.
Celowo użyłem słowa "gniazdko" nawiązując do pierwszego posta w tym wątku, dlatego też dodałem, że nie wszystkie.
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Sk_uter
Posty: 258
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

sob paź 10, 2020 5:56 pm

Tzn jak to zrobić?
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 450
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

sob paź 10, 2020 6:15 pm

Co chcesz aktualizować?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Sk_uter
Posty: 258
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

śr paź 14, 2020 8:15 pm

Gniazdko z modułem ROW-02
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10558
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr paź 14, 2020 8:52 pm

Bez rozbierania nie zaktualizujesz (chyba, że masz przycisk podłączony). Pojawił się pomysł aby z poziomu clouda przełączać moduł w tryb konfiguracji ale to i tak jeśli wejdzie to będzie wymagało aktualizacji firmware-u.
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-dev”