Dzień dobry.
Zamontowałem ( tzn. zamontowano mi) do garażu dwie bramy garażowe od Wiśniowskiego ze sterownikiem GFA ts-970.
Zainstalowałem od razu suple SBW-02. Bramy otwierają się i zamykają tak jak powinny. Aplikacja nie pokazuje stanu otwarcia/zamknięcia bo nie podpięty jest kontrakton.
I tu pytanie do Państwa.
Czy można w tym celu wykorzystać jakiś styk ze sterownika bramy czy należałoby zaopatrzyć się w kontraktony?
Na temat sterowania raczej się nie znam więc jakieś mody w moim wykonaniu odpadają:)
Dziękuję z góry i serdecznie pozdrawiam
Brama Wiśniowski z centralą GFA ts-970
-
tsalpin697
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie widzę na zdjęciu ale wg. instrukcji powinieneś tam mieć jeszcze zaciski X9 9.1 i 9.2.
Jeśli masz te zaciski to podłączasz A1 do 9.1, a IN2 do 9.2.
Funkcja 2.5 powinna być ustawiona na 2 "Kontakt przełączający jako sygnał ciągły" lub 6 "Światło czerwone, ciągłe, z 3 sek.
ostrzeżeniem wstępnym tylko w położeniu krańcowym OTW"
[EDIT]
Znalazłem jeszcze jedną instrukcję wg której Twoja brama może mieć zaciski X20.
Wtedy A1 do 20.1, IN1 do 20.2, a funkcję przekaźnika X20 musisz ustawić na 8 "Styk ciągły w pozycji krańcowej ZAM. "
Jeśli nie zadziała to pozostanie kontaktron.
Jeśli masz te zaciski to podłączasz A1 do 9.1, a IN2 do 9.2.
Funkcja 2.5 powinna być ustawiona na 2 "Kontakt przełączający jako sygnał ciągły" lub 6 "Światło czerwone, ciągłe, z 3 sek.
ostrzeżeniem wstępnym tylko w położeniu krańcowym OTW"
[EDIT]
Znalazłem jeszcze jedną instrukcję wg której Twoja brama może mieć zaciski X20.
Wtedy A1 do 20.1, IN1 do 20.2, a funkcję przekaźnika X20 musisz ustawić na 8 "Styk ciągły w pozycji krańcowej ZAM. "
Jeśli nie zadziała to pozostanie kontaktron.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tsalpin697
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Może cosi z tego będzie. Zaciski 20.2 i 20.1 są. Funkcja przekaźnika zmieniona.
Pytanie o zasilanie? Czy styk 24V połączyć również z A1 a GDN z A2?
Pozdrawiam i proszę o poradę.
Czekam z niecierpliwością
Edit:
))
Oczywiście że muszę zasilić suple.
Temat rozwiązany. Wszystko hula jak trzeba.
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam ogromnie.
Pytanie o zasilanie? Czy styk 24V połączyć również z A1 a GDN z A2?
Pozdrawiam i proszę o poradę.
Czekam z niecierpliwością
Edit:
Oczywiście że muszę zasilić suple.
Temat rozwiązany. Wszystko hula jak trzeba.
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam ogromnie.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
A1 - 24V
A2 - GND
11 - 7.1
14 - 7.2
A1 - 20.1
IN1 - 20.2
To jak działa wejście X7 (7.1/7.2) można ustawić funkcją 2.6 "Podsufitowy przycisk pociągany lub zdalne sterowanie radiowe w X7 "
[EDIT]
Można dodatkowo podłączyć 21, 24 do 8.1 i 8.2 wtedy mamy możliwość wykorzystania funkcji "Otwarcie pośrednie"
A2 - GND
11 - 7.1
14 - 7.2
A1 - 20.1
IN1 - 20.2
To jak działa wejście X7 (7.1/7.2) można ustawić funkcją 2.6 "Podsufitowy przycisk pociągany lub zdalne sterowanie radiowe w X7 "
[EDIT]
Można dodatkowo podłączyć 21, 24 do 8.1 i 8.2 wtedy mamy możliwość wykorzystania funkcji "Otwarcie pośrednie"
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tsalpin697
Dzień dobry.
Jestem pod wrażeniem Twojej zaciętości i chęci niesienia pomocy
. Dzięki.
Jestem pod wrażeniem Twojej zaciętości i chęci niesienia pomocy
To w wypadku sterowania jedną bramą jednym sbw-02?Można dodatkowo podłączyć 21, 24 do 8.1 i 8.2 wtedy mamy możliwość wykorzystania funkcji "Otwarcie pośrednie"
-
utjwoloszka
Dzień dobry, chciałbym nieco odświeżyć temat.
Podpiałem SBW-02 dokładnie jak Panowie pisaliście, ale chyba nie do końca ogarniam ustawień już supla cloud.
W jaki sposób ustawić te funkcje?
Aktualnie przy pojedyńczej supli (mam ich 13) działa prawidłowo otwieranie oraz zamykanie bramy.

Jeśli dobrze rozumiem to otwieranie furtki powinno być odpowiedzialne za otwarcie pośrednie? Po naciśnięciu w aplikacji słuchać pyknięcie w supli lub napędzie.
Ponadto jest czujnik otwarcia bramy oraz furtki. Ale albo nie pokazuje mi się to w aplikacji albo nie do końca wiem jak to sprawdzić.

Czujnik Otwarcia bramy

Czujnik Otwarcia furtki

Podpiałem SBW-02 dokładnie jak Panowie pisaliście, ale chyba nie do końca ogarniam ustawień już supla cloud.
W jaki sposób ustawić te funkcje?
Aktualnie przy pojedyńczej supli (mam ich 13) działa prawidłowo otwieranie oraz zamykanie bramy.
Jeśli dobrze rozumiem to otwieranie furtki powinno być odpowiedzialne za otwarcie pośrednie? Po naciśnięciu w aplikacji słuchać pyknięcie w supli lub napędzie.
Ponadto jest czujnik otwarcia bramy oraz furtki. Ale albo nie pokazuje mi się to w aplikacji albo nie do końca wiem jak to sprawdzić.
Czujnik Otwarcia bramy
Czujnik Otwarcia furtki
-
utjwoloszka
Otwieranie furtki
Czujnik otwarcia furtki
Czujnik otwarcia bramy
Wszystkie widoczne elementy po podpięciu SBW-02
Dodaje jeszcze prawidłowo załączniki.
Dodaje jeszcze prawidłowo załączniki.
-
utjwoloszka