Witam,
Przede wszystkim gratulacje i podziękowania dla zespołu rozwijającego oprogramowanie. Brawo Panowie.
Teraz przechodząc do tematu:
Zakupiłem sobie przełącznik sonoff w tzw wersji klasycznej bez RF’a tylko po wifi. Od dobrych kilku dni próbuję nawiązać z nim połączenie za pomocą UART’a wykorzystując w tym celu Raspberry Pi i wgrać oprogramowanie SUPLA.
Uznałem, że skoro esp8266 i RPi działają na 3.3V konwerter UART-USB jest zbędny i wszystko powinno śmigać - a tu klops.
Przy pierwszej próbie podejścia RPi totalnie mi się wyłączał po wpięciu zasilania do modułu. Podłączyłem, więc osobno zasilacz, którym podaję 3.3V na piny modułu, a Tx, Rx łączę bezpośrednio z pinami RPi (schemat poniżej).
No i teraz mam tak:
(a) po włączeniu modułu w trybia falsh – (zwarty przycisk + załączenie zasilania) wszystkie próby komunikacji za pomocą komand AT nie dają odzewu, a dioda LED jest martwa
(b) W przypadku gdy uruchamiam moduł normalnie udaje mi się odebrać jedynie od czasu do czasu jakiś logi, które wypluwa esp8266 (również załączam pict) i to tyle.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, bądź ma pomysł co może być przyczyną. Gdzie popełniam błąd? Dodam, że komunikacja RPI-moduł GSM po UART przebiega w ten sposób bez problemowo.
Pozdrawiam
Raspberry Pi + sonoff - komunikacja UART
-
kkarakorum
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
slawek
Sonoff kupujesz już z oprogramowaniem użytkowym, więc prawdopodobnie komendy AT nie zadziałają.
Natomiast w trybie flash on czeka na soft...
Natomiast w trybie flash on czeka na soft...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
kkarakorum
OK. Super dzieki za podpowiedz.
Miałem problemy ze zgraniem oryginalnego softu za pomocą esptools (tak na wszelki wypadek) stąd zacząłem grzebać w komendach AT.
Zgrywanie sobie odpuscilem a flashowanie poszło bez problemu za pierwszym razem.
Swoją drogą to byłem przekonany że w trybie flash można również komunikować się za pomocą AT. No cóż, wiedza powierzchowna robi swoje.
Dzięki za bardzo szybką odpowiedz. Pzdr
Miałem problemy ze zgraniem oryginalnego softu za pomocą esptools (tak na wszelki wypadek) stąd zacząłem grzebać w komendach AT.
Zgrywanie sobie odpuscilem a flashowanie poszło bez problemu za pierwszym razem.
Swoją drogą to byłem przekonany że w trybie flash można również komunikować się za pomocą AT. No cóż, wiedza powierzchowna robi swoje.
Dzięki za bardzo szybką odpowiedz. Pzdr