Raspberry Pi + sonoff - komunikacja UART

kkarakorum

Witam,

Przede wszystkim gratulacje i podziękowania dla zespołu rozwijającego oprogramowanie. Brawo Panowie.

Teraz przechodząc do tematu:

Zakupiłem sobie przełącznik sonoff w tzw wersji klasycznej bez RF’a tylko po wifi. Od dobrych kilku dni próbuję nawiązać z nim połączenie za pomocą UART’a wykorzystując w tym celu Raspberry Pi i wgrać oprogramowanie SUPLA.

Uznałem, że skoro esp8266 i RPi działają na 3.3V konwerter UART-USB jest zbędny i wszystko powinno śmigać - a tu klops.

Przy pierwszej próbie podejścia RPi totalnie mi się wyłączał po wpięciu zasilania do modułu. Podłączyłem, więc osobno zasilacz, którym podaję 3.3V na piny modułu, a Tx, Rx łączę bezpośrednio z pinami RPi (schemat poniżej).

No i teraz mam tak:
(a) po włączeniu modułu w trybia falsh – (zwarty przycisk + załączenie zasilania) wszystkie próby komunikacji za pomocą komand AT nie dają odzewu, a dioda LED jest martwa

(b) W przypadku gdy uruchamiam moduł normalnie udaje mi się odebrać jedynie od czasu do czasu jakiś logi, które wypluwa esp8266 (również załączam pict) i to tyle.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, bądź ma pomysł co może być przyczyną. Gdzie popełniam błąd? Dodam, że komunikacja RPI-moduł GSM po UART przebiega w ten sposób bez problemowo.
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Sonoff kupujesz już z oprogramowaniem użytkowym, więc prawdopodobnie komendy AT nie zadziałają.
Natomiast w trybie flash on czeka na soft...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W trybie flash powinno się przynajmniej pojawić np:
ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(1,7)

i wtedy czeka na soft
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kkarakorum

OK. Super dzieki za podpowiedz.

Miałem problemy ze zgraniem oryginalnego softu za pomocą esptools (tak na wszelki wypadek) stąd zacząłem grzebać w komendach AT.
Zgrywanie sobie odpuscilem a flashowanie poszło bez problemu za pierwszym razem.
Swoją drogą to byłem przekonany że w trybie flash można również komunikować się za pomocą AT. No cóż, wiedza powierzchowna robi swoje.

Dzięki za bardzo szybką odpowiedz. Pzdr

Return to “Pomoc”