Gniazdko Neo Coolcam z pomiarem energii

wojtas567

Supla Ci działa.
Tylko to gniazdko ma na innym GPIO przekaźnik :(
Pozdrawiam
Wojtek
borbet7

wojtas567 wrote: Tue Oct 13, 2020 9:33 pm Supla Ci działa.
Tylko to gniazdko ma na innym GPIO przekaźnik :(
OK. Tzn., że gdyby GPIO był właściwy to mógłbym włączać i wyłączać, ale co z pomiarem energii?
------------------------------------------------------
MEW-01 | SRW-01 x2
wojtas567

zapewne może być ten sam problem, tam jest tak że mirzy i podaje parametry jeżeli jest włączony przełącznik.
Poszukaj w sieci na jakich GPIO są u Ciebie wejścia/wyjścia i porównaj z Neo.
Pozdrawiam
Wojtek
PuteR

Najpewniej jest tak jak mówi wojtas567 twoje gniazdko ma przekaźnik na innym gpio niż jest w neo. Jeśli chodzi o pomiar Energi to musisz mieć soft który to obsłuży. Gniazdko neo w wersji 10A nie ma pomiaru zużycia Energi, więc i ten soft tego nie ma.

Soft który wgrałeś najpewniej jest kolegi elmaya, a tam jest możliwość aktualizacji OTA więc jak znajdziesz odpowiedni do swojego gniazdka to bez problemu go zaktualizujesz.
kamay

Wojtas567 ma w 100% rację
Ostatnio również walczyłem z jakimś tam klonen Neo, tak było opisane na aukcji, przyszło bez opisu.
Co prawda działało bez problemu w aplikacji Smart life, ale chciałem "poćwiczyć" SUPLĘ.
Moje ma (bo działa z SUPLĄ) następujące wyjścia:
GPIO 14 - przekaźnik
GPIO 13 - dioda
GPIO 0 - przycisk

GPIO szukałem miernikiem

Próbowałem kilku wersji firmware z tego forum, z różnym skutkiem, ostatecznie wgrałem i skonfigurowałem GUI-generic od Espablo.
Nie działa mi co prawda dioda i pomiar energii ale podstawowa funkcjonalność jest. No i wszystko mam w SUPLI, a o to mi chodziło.
Idealnie byłoby wrócić do tematu ale to pewnie zabawa z kodem, może kiedy, ktoś .....:).
Ja następnym razem, już bardziej świadomie, kupię coś co na 100% gada z SUPLĄ ->>> Zamel, Sonoff, Blitzwolf (?)
Espablo

Ustaw sobie LED CFG na GPIO 13, a przycisk oraz przycisk CFG na GPIO 0 i też będzie działać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Shafter

Mam w domu 2szt takich gniazdek NEO wersja 2000W.

Podpinam się pod TX,RX,3v3,GND zwieram GPIO0 do masy i w żaden sposób nie mogę go zmusić do komunikacji z programatorem
Próbowałem wszystkie możliwe kombinacje zamiana TX,RX + GPI00 oraz GPI02 do masy.
RES spięte na stałe z 3v3.
Nie mogę osiągnąć połączenia z programatorem a robiłem już w życiu dziesiątki modułów na serialu, trochę to frustrujące :lol:

ESP widać, że działa bo siedzi w nim jeszcze oryginalny soft smartlife, przycisk zmienia stan diody i przekaźnik cyka.
Jest też reakcja na zwarcie GPI00 lub 02 do masy, wtedy oryginalny soft się nie ładuje a programator nie rusza ....
Brak mi pomysłu co dalej?
Espablo

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Shafter

W Putty nic nie widać obojętne jak podłączone jest RX-TX, prędkość ustawiona na 74880 i lecą tylko śmieci przy podpinaniu zasilania. Programator którym ogarniałem dziesiątki modułów więc tutaj wykluczam problem. Połączenia dobre, zasilanie jest bo moduł działa, zwarcia RX-TX nie ma. Chyba kończą mi się pomysły. Odlutowałem mostek RES-3v3 ale to nic nie zmieniło, moduł działa na ori sofcie a na serialu jest głuchy.
Last edited by Shafter on Sun Oct 18, 2020 1:47 pm, edited 1 time in total.
Espablo

Moduł ZAWSZE! coś wysyła na uart. Nie ma znaczenia jaki tam soft siedzi. Jeśli putty nic nie pokazuje to masz źle podłączone. Może jakieś zdjęcie pokaż.

Return to “Ogólna dyskusja”