Z reguły pod pojęciem "przekaźnik wirtualny" mamy na myśli coś co udaje przekaźnik i nie ma wpływu na żadne GPIO. Zmienia się tylko stan pamięci w aplikacji, więc może masz na myśli zwykłe przekaźniki ustawione na różnych GPIO?Fryga wrote: Tue Oct 13, 2020 6:19 pm Mam pewne problemy z Generic.
Hw: NodeMCU v3
1. czasami występują opóźnienia - otóż przełączenie wirtualnego przełącznika zasilania nie przełącza go od razu, czasami czekam kilka sekund a czasami w jego wolnym czasie odpali przełącznik. Są dni gdzie działa pioruńsko szybko.
Nie wiem od czego zależy tak rozbieżny czas reakcji na żadanie przestawienia przycisku w aplikacji (IOS/Android - bez różnicy).
Opóźnienie jest realne - tnz nie jest to tylko widzi mi się aplikacji tylko na wyjściu przekaźniki z wyjść D0/D1 oraz D5, D6 - to wyjścia które nie podciągam ani do GND ani do VCC, wchodzą na przekaźniki sterowane niskim.
Tego typu opóźnienia sugerują problem z połączeniem z modułem. Najlepiej miej podłączony układ pod komputer i monitoruj Serial. Każda zmiana stanu przekaźnika z aplikacji, powinna natychmiast powodować otrzymanie wiadomości przez układ i pojawią się logi na Serialu. W czasie, gdy występują opóźnienia, pewnie tych wiadomości nie zobaczysz od razu na Serialu.
Sprawdź zasięg wifi. Niektóre moduły bardzo słabo sobie radzą ze słabym sygnałem wifi.
Fryga wrote: Tue Oct 13, 2020 6:19 pm 2. czujniki zamknięcia bram: podpięte pod pullup 5k1 każdy, zwierane do masy - wejścia GPIO15-D8, GPIO13-D7, GPIO2-D4 - podpięte na żywo działają do czasu restartu a wtedy zaczynają się cyrki, albo w ogólne nie łączy się WIFI, a wstaje po odpięciu tych czujników z pullup-ami.
Coś źle podłączyłem? Problem 1 wpływa mi na operacyjne działanie konstrukcji. Dodam że podpięty jest do WIFI z Playa, to samo było jak zapiąłem do sieci wewnętrznej - w pierwszym przypadku pojedynczy NAT a w drugim podwójny NAT.
Polecam lekturę tabelki: https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
Np. GPIO15 - Boot fails if pulled HIGH