SUPLA Scripts

Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt paź 06, 2020 1:00 pm

Hej @fracz,
od wczoraj zacząłem przygodę ze skryptami SUPLA. Dobra robota 8-)

Mam na dzień dobry dwa pytania:
1. Czy da się ustawić opóźnienia akcji w interwalach mniejszych niż 5 sek?
Akurat na buzzerze mam ustawione 0,5 sek brzęczenia, a jak chciałbym spowodować podwójne brzęczenie (po 1 sek.) to nie da rady. Trzeba odczekać 5 sek. A jakbym chciał znów opóźnić buzzera o kolejne 5 sek. to działa tylko raz bo traktuje dwa opóźnienia po 5 sek. jako jedno (jakby nakłada jedno na drugie). To samo się dzieje jak ustawiam jeden przekaźnik żeby był opóźniony o 5 sek. i znów o 5 sek. - włączy się tylko raz.

2. Czy dobrze ten warunek jest skonstruowany? (Ma działać albo od zmierzchu do świtu, albo od 18:00 do 6:00 rano)

Kod: Zaznacz cały

{{ time() > sunsetTime() }}
{{ time() < sunriseTime() }}
lub

Kod: Zaznacz cały

{{ time() > '18-23,0-6 * * * *' }}
szym3k
Posty: 211
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr paź 07, 2020 11:52 am

wsosniak pisze:
wt paź 06, 2020 8:49 am
@fracz - nie wiem od kiedy działa HISTORIA KANAŁÓW (super funkcjonalność !!) ale coś z czasem jest nie tak oglądając tą historię . Myślałem że coś ze strefą czasową na moim koncie mam nie tak ale , na zakładce LOGI , czas wykonania scen pokazuje poprawnie . Tak to wygląda w HISTORII KANALÓW :
U mnie to samo ;)
Duch__
Posty: 727
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw paź 08, 2020 7:41 pm

Dawno nie siedziałem w scenach więc moje pytanie:

Ustawiam scenę:
Załącz światło 1
Czekaj 5 sek
Załącz światło 2
Czekaj 5 sek
Wyłącz Światło 1
Czekaj 5 sek
Wyłącz światło 2


A zapisuje i wykonuje mi się ona tak:
Załącz światło 1
Czekaj 5 sek
Załącz światło 2
Wyłącz Światło 1
Wyłącz światło 2

Dlaczego tak się dzieje?
8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
lukfud
Posty: 560
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw paź 08, 2020 7:50 pm

Duch__ pisze:
czw paź 08, 2020 7:41 pm
Dlaczego tak się dzieje?
Na szybko sprawdzając, u mnie jest tak samo, tak jakby mogło być tylko jedno opóźnienie.
Chyba tylko @fracz zna odpowiedź :)
Duch__
Posty: 727
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw paź 08, 2020 7:54 pm

To bardzo, ale to bardzo, bardzo, bardzo niedobrze...
8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

czw paź 08, 2020 8:00 pm

O tym samym właśnie pisałem na górze.
wsosniak
Posty: 445
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 09, 2020 4:05 am

Duch__ pisze:
czw paź 08, 2020 7:41 pm
Dawno nie siedziałem w scenach więc moje pytanie:

Ustawiam scenę:
Załącz światło 1
Czekaj 5 sek
Załącz światło 2
Czekaj 5 sek
Wyłącz Światło 1
Czekaj 5 sek
Wyłącz światło 2


A zapisuje i wykonuje mi się ona tak:
Załącz światło 1
Czekaj 5 sek
Załącz światło 2
Wyłącz Światło 1
Wyłącz światło 2

Dlaczego tak się dzieje?
bo te sekundy podaje sie od początku sceny. Zrób tak :
Załącz światło 1
Czekaj 5 sek
Załącz światło 2
Czekaj 10 sek
Wyłącz Światło 1
Czekaj 15 sek
Wyłącz światło 2
dude
Posty: 9
Rejestracja: czw wrz 03, 2020 8:02 pm

pt paź 09, 2020 7:32 am

szym3k pisze:
śr paź 07, 2020 11:52 am
wsosniak pisze:
wt paź 06, 2020 8:49 am
@fracz - nie wiem od kiedy działa HISTORIA KANAŁÓW (super funkcjonalność !!) ale coś z czasem jest nie tak oglądając tą historię . Myślałem że coś ze strefą czasową na moim koncie mam nie tak ale , na zakładce LOGI , czas wykonania scen pokazuje poprawnie . Tak to wygląda w HISTORII KANALÓW :
U mnie to samo ;)
Też potwierdzam. Coś chyba ze strefami jest nie tak - pokazuje czasy w GMT/UTC+0, a w profilu mam ustawione na UTC+2.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt paź 13, 2020 7:59 am

@fracz,
z warunkiem już sobie poradziłem lecz w dalszym ciągu nie ogarniam nakładania się na siebie odstępów czasowych.
I dalej mam pytanie czy da się zmienić interwał odstępu czasowego mniejszy niż 5 sekund :?:
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1857
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr paź 14, 2020 11:38 am

Opóźnienie w scenach jest zawsze w stosunku do początku sceny, więc tak jak piszecie - trzeba ustawić akcje po 5, po 10, po 15 sekundach (od wywołania sceny).

Opóźnienie mniejsze niż 5s nie da rady - konieczne jest wsparcie w firmware urządzeń (np. automat schodowy ma taką funkcjonalność).

Strefa czasowa w logach - rzeczywiście coś tam jest nie tak. Postaram się naprawić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”