Dzień dobry wszystkim,
Jestem tu nowy więc wybaczcie jak zadam pytanie które gdzieś tam w odmętach forum już było.
Nabyłem moduł Sonoff TH16 z czujnikiem temperatury i wilgotności. Podpiąłem go pod Suple i okazało się że są dostępne dodatkowe funkcje. Podaję screen.
Sonoffa zakupiłem chyba z najnowszym softem tak aby dogadywał się z Suplą sam nie wgrywałem odpowiedniego oprogramowania.
Chciałbym wykorzystać możliwość podpięcia dodatkowego termometru pod piny na płytce. I stąd moje pytanie. Czy wystarczy samemu złożyć z części taki termometr plus rezystor czy trzeba wykonać coś innego?
Dodam że czujnik na 2,5mm jack'a jest na 20m przedłużaczu i mierzy temp.w odległym pomieszczeniu. I drugie pytanie dotyczące dodatkowej funkcji jaką jest licznik energii. W jaki sposób ją wykorzystać?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację
Sonoff TH16 i dodatkowe funkcje
-
Hans_SP
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Ciężko to wytłumaczyć w paru słowach lub zdaniach.Hans_SP wrote: Sun Oct 18, 2020 6:31 am Nabyłem moduł Sonoff TH16 ...
Sonoffa zakupiłem chyba z najnowszym softem ...
Nie ma czegoś takiego jak "najnowszy" soft.
Osobiście porównał bym to do klocków ( z dzieciństwa ).
Dostajesz zestaw "klocków" i budujesz praktycznie to, co Ci wyobraźnia podpowiada.
Oczywiście w ramach możliwości "klocków".
Podobnie jest z SUPLĄ.
Na Twoje pytanie zatem najlepiej odpowie autor softu ( ten Co od niego go kupiłeś ), gdyż ciężko ( na forum ), "zdiagnozować" nie znając softu, co potrafi.
Ale tak na już, osobiście podejrzewam ( wydaje mi się ) że:
1. Soft pozwala na podpięcie czujnika temperatury ( ds18b20 )
LUB
czujnika temperatury i wilgotności.
I tu znów Ciężko powiedzieć którego:
DHT11, DHT22 lub SI7021 - to wie autor softu.
Czy można podłączyć dwa czujniki na raz - ds18b20 i np: dht22 - ciężko to też powiedzieć nie znając softu.
2. Sonoff TH16 nie ma "w sobie" modułu pomiaru energii.
Ale autor softu mógł zastosować taki "trik".
Do TH16 jest podłączona np. żarówka o mocy 60W. I wtedy podczas konfiguracji na "sztywno" podaje się tą moc ( 60W ) i sonoff th16 mierzy zużycie energii, ale według czasu załączonego przekaźnika.
Jest to taki "sztuczny" pomiar, orientacyjny.
-
Hans_SP
Dziękuję za rozjaśnienie sprawy. Do TH 16 mam podłączony sensor AW2301 na mini jack'u.
Czyli żeby sprawdzić jaki soft mam w Sonoffie muszę go podłączyć do programatora!?
Czyli żeby sprawdzić jaki soft mam w Sonoffie muszę go podłączyć do programatora!?
-
Patryk
Nie.Hans_SP wrote: Sun Oct 18, 2020 4:36 pm Czyli żeby sprawdzić jaki soft mam w Sonoffie muszę go podłączyć do programatora!?
Albo zapytaj sprzedawcę lub przejdź w tryb konfiguracyjny.
Tam "powinna" być " jakaś" informacja co to za soft.
-
MadOnion78
Z poziomu cloud nie można odczytać?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Szczegółów na temat softu można się dowiedzieć tylko i wyłącznie od sprzedawcy sterownika z wgranym softem Supla. Z Cloud odczytamy tylko numerek, który tak naprawdę nic nam nie powie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
MadOnion78
No i zawsze się człowiek czegoś mądrego dowie przy wieczornym browarku 
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Hans_SP
ok tak zrobię, tzn zapytam sprzedawcę.
W sumie to pojawiła się funkcja "proteza" pomiaru energii. Na poważnie nie użyteczna.
Wnioskuję, że można co nieco do TH16 podłączyć ale na oddzielnej płytce pod wewnętrzne piny itd. A tak to więcej się z niego nie wyciśnie.
Jeszcze raz dziękuję za info.
W sumie to pojawiła się funkcja "proteza" pomiaru energii. Na poważnie nie użyteczna.
Wnioskuję, że można co nieco do TH16 podłączyć ale na oddzielnej płytce pod wewnętrzne piny itd. A tak to więcej się z niego nie wyciśnie.
Jeszcze raz dziękuję za info.