miroph wrote: Wed Oct 21, 2020 9:41 am
Może być tylko na IN1 oczywiście poprzez wyłącznik krańcowy lub kontaktron.
"Przez kontaktron" tzn. :
Oba przewody z kontraktona podpinam do IN1 oraz IN2, następnie z zacisku "minus"w centralce podłączam przewód do IN1 ?
dobrze myślę, czy nie za bardzo ?
Lewy Open jest minus.
W kostce STOP (czerwonej) prawy zacisk pokazuje ok. 31 V zaś lewy 21V . Miernik raczej dobry, mierzone kilka razy.
To plus pod który podłączyć: lewy czy prawy ?
Dokładnie tak mierzyłem. Wychodziło coś ok. 30 V
Na lewym stop-ie było ok. 21 V.
Ledy świecą jak brama jest juz minimalnie rozwarta. Gasną po zamknięciu całkowitym bramy.
W mieszkania jest małe pudełko podłączone do chyba 12V, przez zasilacz.
Wewnątrz jest na pewno przekaźnik, bo kiedyś się spalił i był wymieniany.
Z pudełka wychodzą dwa przewody, które biegną ,aż do kontaktronu przy bramie. Gdy przewody są rozłączone to Ledy świecą, jak je zewrę to gasną...... i Tak to działa.
Nie jest to jakiś gotowiec. Robił to domorosły elektronik, z którym już niestety nie mam kontaktu.
Zasilanie podłącz do prawego STOP-a i lewego OPEN.
Odnośnie czujnika to kluczowe jest jak to jest dokładnie podłączone. Musiałbyś rozebrać to co masz i dokładnie sprawdzić co do czego jest podłączone.
Może prościej będzie zamontować jeszcze jeden kontaktron. Jeśli chcesz zrobić wszystko na jednym to trzeba się upewnić czy nie trzeba tych obwodów jakoś odseparować (diodami/przekaźnikiem).
No właśnie też tak myślałem. Bardziej zależy mi na obecnej sygnalizacji. Przemyślę temat, albo dodatkowy kontaktron albo sam SBW02 bez czujników. Be∂ąc w domu jest podgląd, a poza zawsze można w kamerę zajrzeć.
Dzięki panowie za pomoc. SBW zamówione, także w weekend jak dopisze pogoda będę działał.
Operacja zakończona powodzeniem. Zrobione zgodnie z wskazówkami kolegów, za co podziękowania.
Gdzieś w którymś z tematów czytałem, o możliwości monitorowania otwarcia bramy przez zaciski FLASH.
U mnie na tych zaciskach w momencie zamykania i otwierania bramy pojawia sie napięcie 6V, przerywane zgodnie z częstotliwością migającej żarówki ostrzegawczej.
Można to wykorzystać do monitoringu zamkn./otw. bramy ?
Druga sprawa:
W aplikacji pojawiła się dodatkowa ikona z symbolem furtki. Czy te dodatkowe zaciski w BSW-02 można wykorzystać np. do częściowego otwarcia bramy ? tzw. "furtki" ?
W pilocie tak mam ustawione....