U mnie nie musiałem zmieniać w Mobilusie trybu na bez podtrzymania, ale w SRW konieczna jest zmiana trybu na Bistabilny w konfiguracji. Tak zestrojone urządzenia dają pełną funkcjonalność.
Cześć,
Ja mam taki problem:
- napędy Mobilus Senso do których nie mam sterowania z Mobilusa. Jeśli podepnę pod nie tylko Zamela bedzie to działać? czy ten sterownik Mobilusa ma w sobie jakąś pamięć programowalną o krańcówkach itd?
Nie będzie możliwe sterowanie z pilota bo się roleta rozkalibruje ale.... gdzieś widziałem, że są wersje z z-wave. Wtedy możesz zastosować bramkę od Fakro z pominięciem SRW.
Dla potomnych bo myślę że to zadziała, dostałem info od pana z Mobilusa:
"Jeśli docelowo siłowniki mają być obsługiwane tylko łącznikami to nie ma potrzeby konfigurowania ich za pomocą pilota. Poniżej przesyłam skróconą instrukcję programowania siłowników SENSO z łącznika:
Każdy siłownik musi mieć na stałe podpięte przewody zasilające (L, N) i ochronny (PE).
• Dwukrotnie wyłączyć i włączyć zasilanie – siłownik zrobi krótki ruch góra-dół
• Podać fazę na przewód fioletowy– siłownik potwierdzi zmianę kierunku obrotów krótkim ruchem góra/dół i zgaśnie dioda w główce.
4. Ustawić roletę w połowie wysokości
5. Dwukrotnie wyłączyć i włączyć zasilanie – roleta ZACZNIE wykonywać krótkie ruchy.
6. Wcisnąć i przytrzymać klawisz DÓŁ (podać fazę na przewód czerwony) przez ok 10 sekund – puścić gdy roleta zacznie wykonywać krótkie ruchy – następnie siłownik wykona sekwencję obrót w dół – obrót w górę
7. Wcisnąć i przytrzymać klawisz DÓŁ (podać fazę na przewód czerwony) – po 5 sek. opuszczania się rolety można puścić klawisz (zabrać fazę) – siłownik zatrzyma się w okolicach dolnej krańcówki (po napotkaniu podłoża/parapetu)
8. Ewentualne doregulowanie dolnej krańcówki odbywa się poprzez krótkie wciskanie klawiszy GÓRA lub DÓŁ (podawanie fazy na odpowiedni przewód kierunkowy)
9. Po 15 sek. bezczynności siłownik zatwierdzi bieżącą pozycję jako krańcówkę dolną i roleta zacznie się podnosić.
10. Zatrzymać roletę w okolicach górnej krańcówki wciskając krótko klawisz DÓŁ (podać fazę na przewód czerwony)
11. Ewentualne doregulowanie dolnej krańcówki odbywa się poprzez krótkie wciskanie klawiszy (podawanie fazy na odpowiedni przewód kierunkowy)
12. Po 10 sek. bezczynności siłownik zatwierdzi bieżącą pozycję jako krańcówkę górną
Reset siłownika
1. Wcisnąć przycisk na siłowniku (przycisk programowania)na około 5 sekund – puścić, gdy zapali się na zielono – siłownik wykona ruch góra-dół
2. Ponownie wcisnąć przycisk na siłowniku na około 5 sekund – puścić gdy siłownik zacznie wykonywać ruchy góra-dół-góra-dół."
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.