Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Dotarło urządzonko. Pełen optymizmu i nadziei podłączyłem, uruchomiłem i... zasięg ma porównywalny do pojedynczego Deco od TPLink :( Czyli wygląda, że aby uzyskać dobry zasięg w całym domu potrzebuję drugie urządzenie :(
No chyba, że robię coś nie tak i zasięg z max.133 m w idealnych warunkach dla tego urządzenia w moich spada do max. 17 m w poziomie i do 10 m w linii prostej na piętrze :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
michael

Daj w ustawieniach dać siłę radia na max. Druga kwestia to ustaw jakiś inny kanał WiFi. Może masz jakieś zakłócenia.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gang

Ja też mam i na początku byłem trochę zawiedziony. Był przykręcony w kotłowni pod sufitem ;) Przekręciłem go niżej 20cm pod półkę i zasięg się polepszył w całym domy.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ubuquity ma skaner kanałów. Możesz sprawdzić na jakich kanałach możesz uzyskać najlepszą jakość.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Goral64 wrote: Fri Oct 23, 2020 10:09 am Dotarło urządzonko. Pełen optymizmu i nadziei podłączyłem, uruchomiłem i... zasięg ma porównywalny do pojedynczego Deco od TPLink :( Czyli wygląda, że aby uzyskać dobry zasięg w całym domu potrzebuję drugie urządzenie :(
No chyba, że robię coś nie tak i zasięg z max.133 m w idealnych warunkach dla tego urządzenia w moich spada do max. 17 m w poziomie i do 10 m w linii prostej na piętrze :(
Za dużo stali dałeś w strop i ściany ;P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64

michael wrote: Fri Oct 23, 2020 10:16 am Daj w ustawieniach dać siłę radia na max. Druga kwestia to ustaw jakiś inny kanał WiFi. Może masz jakieś zakłócenia.
Dałem na max. UniFi sam sobie dobrał kanały, na których nic nie nadaje w okolicy.
Może faktycznie kwestia lokalizacji urzadzenia, ale jeśli chce mieć uplink przewodem to za wielkiego wyboru nie mam...
Teraz wisi na ścianie na wysokości 1m, na parterze. Zasięg na piętrze słaby. Na zewnątrz nie pokrywa całej działki, w tym modułu Supli przy bramie i przy liczniku energii (7-8 m od domu, 17-18 m od AP).
lokalizacja_AP_dzialka.jpg
lokalizacja_AP_dom.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
michael

Jeszcze jedna uwaga. Te access pointy sieją dookoła, dobrze jak są w poziomie (przy suficie), w pionie na ścianie będziesz mieć ograniczony sygnał
Goral64

To chyba na razie najlepszym miejscem będzie sufit na poddaszu w centralnej części domu?

Image
michael

Goral64 wrote: Fri Oct 23, 2020 11:23 am To chyba na razie najlepszym miejscem będzie sufit na poddaszu w centralnej części domu?
Sprawdź :mrgreen:
Goral64

michael wrote: Fri Oct 23, 2020 11:45 am
Goral64 wrote: Fri Oct 23, 2020 11:23 am To chyba na razie najlepszym miejscem będzie sufit na poddaszu w centralnej części domu?
Sprawdź :mrgreen:
Póki co nie mam jak tam zamocować tego draństwa... ale póki co to chyba to tam zamontuję i zadedykuję urządzeniom WiFi działającym pod Suplą a reszta będzie dalej chodzić pod Deco aż coś nie wymyślę. Co ciekawe Deco wydaje się mieć ciut mocniejszy sygnał niż moje UniFi, nawet jak jest za jedną ścianą dalej :(

Image

Return to “Pomoc”