No chyba, że robię coś nie tak i zasięg z max.133 m w idealnych warunkach dla tego urządzenia w moich spada do max. 17 m w poziomie i do 10 m w linii prostej na piętrze
Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Dotarło urządzonko. Pełen optymizmu i nadziei podłączyłem, uruchomiłem i... zasięg ma porównywalny do pojedynczego Deco od TPLink
Czyli wygląda, że aby uzyskać dobry zasięg w całym domu potrzebuję drugie urządzenie 
No chyba, że robię coś nie tak i zasięg z max.133 m w idealnych warunkach dla tego urządzenia w moich spada do max. 17 m w poziomie i do 10 m w linii prostej na piętrze
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
michael
Daj w ustawieniach dać siłę radia na max. Druga kwestia to ustaw jakiś inny kanał WiFi. Może masz jakieś zakłócenia.
-
Gang
Ja też mam i na początku byłem trochę zawiedziony. Był przykręcony w kotłowni pod sufitem
Przekręciłem go niżej 20cm pod półkę i zasięg się polepszył w całym domy.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Za dużo stali dałeś w strop i ściany ;PGoral64 wrote: Fri Oct 23, 2020 10:09 am Dotarło urządzonko. Pełen optymizmu i nadziei podłączyłem, uruchomiłem i... zasięg ma porównywalny do pojedynczego Deco od TPLinkCzyli wygląda, że aby uzyskać dobry zasięg w całym domu potrzebuję drugie urządzenie
No chyba, że robię coś nie tak i zasięg z max.133 m w idealnych warunkach dla tego urządzenia w moich spada do max. 17 m w poziomie i do 10 m w linii prostej na piętrze![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
Dałem na max. UniFi sam sobie dobrał kanały, na których nic nie nadaje w okolicy.michael wrote: Fri Oct 23, 2020 10:16 am Daj w ustawieniach dać siłę radia na max. Druga kwestia to ustaw jakiś inny kanał WiFi. Może masz jakieś zakłócenia.
Może faktycznie kwestia lokalizacji urzadzenia, ale jeśli chce mieć uplink przewodem to za wielkiego wyboru nie mam...
Teraz wisi na ścianie na wysokości 1m, na parterze. Zasięg na piętrze słaby. Na zewnątrz nie pokrywa całej działki, w tym modułu Supli przy bramie i przy liczniku energii (7-8 m od domu, 17-18 m od AP).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

-
michael
Jeszcze jedna uwaga. Te access pointy sieją dookoła, dobrze jak są w poziomie (przy suficie), w pionie na ścianie będziesz mieć ograniczony sygnał
-
Goral64
Póki co nie mam jak tam zamocować tego draństwa... ale póki co to chyba to tam zamontuję i zadedykuję urządzeniom WiFi działającym pod Suplą a reszta będzie dalej chodzić pod Deco aż coś nie wymyślę. Co ciekawe Deco wydaje się mieć ciut mocniejszy sygnał niż moje UniFi, nawet jak jest za jedną ścianą dalej