Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
... Taka wskazówka. Jak już ktoś ma Ubiquity lub inny sprzęt, który umożliwia tworzenie wielu sieci WIFi rownolegle to sugeruję utworzyć osobną sieć WIFi dla urządzeń IoT. Zredukuje to problemu np. przy zmianie hasła do sieci tzw. Domowej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Tak właśnie mam. Mój AP daje możliwość utworzenia 4 sieci. Jedną dedykowałem dla urządzeń mobilnych i mniej mobilnych, drugą i trzecią właśnie pod urządzenia IoT i czwartą o nazwie takiej jak jest teraz używana, aby po wyłączeniu Deco urządzenia dalej miały połączenie do czasu przekonfigurowania na docelową sieć. Po pełnej migracji czwarta sieć zasili pierwszą.pzygmunt wrote: Tue Oct 27, 2020 8:42 am ... Taka wskazówka. Jak już ktoś ma Ubiquity lub inny sprzęt, który umożliwia tworzenie wielu sieci WIFi rownolegle to sugeruję utworzyć osobną sieć WIFi dla urządzeń IoT. Zredukuje to problemu np. przy zmianie hasła do sieci tzw. Domowej.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
kerad
Przy ilu urządzeniach zauważyłeś problem? Pytam bo sam chciałem nabyć Deco M4, ale podpiąć w ten sposób, aby mój router przedzielał IP a deco tylko jako AP. Czy u Ciebie Deco zajmował się DHCP?Goral64 wrote: Sun Oct 25, 2020 2:51 pm Ze względu na stosunek ceny do możliwości kupiłem 2 TPLink Deco M4R. Jednak zauważyłem, ze przy większej ilości urządzeń WiFi nie pracuje zbyt stabilnie (uplink master kablem, uplink slave po WiFi). Stąd w końcu przesiadka na UniFi.
-
Goral64
Przy 35 urządzeniach, ale jak pisałem, Deco slave miał uplink WiFi bo nie zdążyłem mu podpiąć uplink przewodem. No i nie zawsze udało się połączyć najdalszemu modułowi z Supla w narożniku działki, jakieś 11 m od najbliższego Deco.kerad wrote: Tue Oct 27, 2020 1:11 pm Przy ilu urządzeniach zauważyłeś problem? Pytam bo sam chciałem nabyć Deco M4, ale podpiąć w ten sposób, aby mój router przedzielał IP a deco tylko jako AP. Czy u Ciebie Deco zajmował się DHCP?
Gdyby nie te drobne mankamenty byłbym zadowolony i nie szukał czegoś mocniejszego. Jeśli używane tylko jako AP to i konfiguracja jest banalnie prosta. Są praktycznie bezobsługowe.
U mnie Deco robiło tylko i wyłącznie jako AP. DHCP i DNS najpierw były na FunBoksie 2.0 od Orange. Później na potrzeby lokalnego clouda Supli uruchomiłem własny DNS obsługujący moją domenę od strony LAN. Niestety FunBox 2.0 uniemożliwia DHCP zmianę serwera DNS na inny niż on, więc zmuszony byłem do postawienia obok własnego DNS także własny serwer DHCP. DHCP i sieć WiFi na Funboksie wyłączyłem (trzeba uważać, bo po restarcie DHCP włącza się domyślnie z powrotem
Właśnie godzinkę temu zamieniłem 2 Deco na UAP LF i UAP LITE i sprawdzam jak to działa. Wszystkie "suple" się łączą a to najważniejsze dla mnie póki co, nawet te najdalsze. Czyli cel osiągnięty.
Deco do opchnięcia.

-
Goral64
Najdalszy niestety jest DYI i jeszcze nie kompilowałem z funkcjonalnością (i). Drugi, ciut bliżej, to SBW-02 zpzygmunt wrote: Tue Oct 27, 2020 2:02 pm Przy tych najdalszych jaki masz teraz poziom sygnału z punktu widzenia modułu ? (i) w aplikacji.
Code: Select all
WiFi RSSI: -79
Siła sygnału WiFi: 42%Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Patryk
W wielkim uproszczeniu.
Praktycznie wszystkie routery mają moc nadajnika 100mW. ( określają to odpowiednie przepisy prawa ). I tu raczej nic nie można zmienić.
Ale drugą kwestią jest antena, a konkretnie "zysk anteny"
Cytat z internetu:
" Im większa odległość, tym straty większe. Dwukrotne zwiększenie zasięgu oznacza, że anteny muszą mieć zysk energetyczny większy o ok. 6 dB. Zatem jeśli antena wbudowana w router ma zysk 2 dB i oferuje zasięg do 100 metrów, to zasięg 200-metrowy wymaga anteny 8 dB, zasięg 400-metrowy anteny 12 dB itd."
Tak ze nadajnik (router), to jedno, ale odpowiednia antena to drugie.
Praktycznie wszystkie routery mają moc nadajnika 100mW. ( określają to odpowiednie przepisy prawa ). I tu raczej nic nie można zmienić.
Ale drugą kwestią jest antena, a konkretnie "zysk anteny"
Cytat z internetu:
" Im większa odległość, tym straty większe. Dwukrotne zwiększenie zasięgu oznacza, że anteny muszą mieć zysk energetyczny większy o ok. 6 dB. Zatem jeśli antena wbudowana w router ma zysk 2 dB i oferuje zasięg do 100 metrów, to zasięg 200-metrowy wymaga anteny 8 dB, zasięg 400-metrowy anteny 12 dB itd."
Tak ze nadajnik (router), to jedno, ale odpowiednia antena to drugie.
-
Goral64
Kurde, nie pomyślałem, żeby zanotować
Code: Select all
WiFi RSSI: -82
Siła sygnału WiFi: 36%Na kontrolerze widzę, że moduł najdalej położony pojawia się co chwilę i znika, ale co ciekawe w cloud jest cały czas połączony
Moduł bramowy wybrał jednak parter, może dlatego ma teraz gorszy wynik.