SONOFF RF z DHT22

siba

Przypadkiem stałem się szczęśliwym posiadaczem wyłącznika SONOFF w wersji RF który ma już wgrane oprogramowanie supla, ale obsługuje ono tylko funkcję włącz i wyłącz. Gdzieś na tym forum doczytałem że obsługa RF jest dopiero w planach, ale to jak widać nie jest przeszkodą do wgrania softu supla obecnie dostępnego na GITHUB dla tego przełącznika bez funkcji RF. Wygląda na to że funkcja RF po prostu nie będzie działać, a i tak w chwili obecnej nie jest mi niezbędna.
Chciałem docelowo wgrać firmware z obsługą zwykłego wyłącznika światła (nie dzwonkowego i nie schodowego tylko takiego standardowego z dwoma położeniami pracy włączony i wyłączony) oraz czujnikiem temperatury i wilgotności DHT22 w pomieszczeniu w którym będzie sterował oświetleniem.
Jeśli dobrze myślę to powinienem skorzystać z pliku o nazwie: sonoff_switch_mode_DHT22_v1.8.2_restore_p4.rar na GITHUB.
Tylko zastanawia mnie ten dopisek na końcu nazwy paczki z plikiem p4 oznacza że to wersja dla 4 wyprowadzeń czy chodzi o coś innego? Mój sonoff ma 5 wyprowadzeń pod switchem, ale nie znalazłem pliku z oznaczeniem p5. Proszę o pomoc i ewentualne naprowadzenie mnie na dobry tor myślenia jeśli mnie za bardzo fantazja poniosła.
Zybi

Tu masz opis:

viewtopic.php?f=11&t=465&p=5561&hilit=inv#p5561

i w pliku readme.txt w paczce *.rar

P.S.
p4 można wgrać do p5 a czujnik na RX-ie (odwrotnie już nie)
siba

Witam ponownie
Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie tematem.
Trochę mi zajęło testowanie różnych opcji firmware ale mam przynajmniej teraz troszkę jaśniejszy obraz sytuacji i pojawiły się pytania.
Pierwsze z nich dotyczy RX czyli GPIO3 - gdzie go szukać na płytce? Ewentualnie gdzie szukać schematu tego urządzenia?
Poza tym po wgraniu wersji z obsługą DHT22 ale tej standardowej czyli sonoff_DHT22_v1.8.2_restore_p5.rar dla opcji z 5 pinami i podłączeniu czujnika pod piąty pin czyli GPIO14 wszystko działa jak trzeba, natomiast po wgraniu wersji sonoff_switch_mode_DHT22_v1.8.2_restore_p4.rar nie zmienia się sposób działania switcha tzn. reaguje tak jak wcześniej czyli pojedyncze wciśnięcie i puszczenie zmienia stan i utrzymuje go pomimo puszczenia przycisku (działa jak przycisk dzwonkowy). Czujnik DHT22 w tej wersji faktycznie przestał działać ale skoro jest podłączony nie tam gdzie ma być to zrozumiałe.
Liczę na dalsze sugestie.
slawek

RX - czyli tam gdzie podłączasz rx do flaszowania... ;)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
siba

:lol: Ok faktycznie nie pomyślałem z tym RX chociaż to takie oczywiste. Rutynowe podejście i brak logicznego myślenia czasem potrafi wyprowadzić w pole.
Dalej jednak nie wiem dlaczego switch nie zachowuje się tak jak powinien. Wgrywam programem NODEMCU FIRMWARE PROGRAMMER i niby wszystko przebiega pomyślnie ale efekt jest taki że sposób działania wyłącznika dalej pozostaje po staremu. Może innym programem spróbować?
Zybi

Do flashowania tylko "ESP Flash Download Tool" i najlepiej wersja 1.2
W dziale FAQ masz linka.
slawek

Wyczyść wcześniej moduł choćby plikiem blank_1MB.bin - link w FAQ
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wojtas567

Ale mam wrażenie, że nie ma softu do sonoffa z możliwością swicha o jaki kolega pyta.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

wojtas567 wrote: Mon Feb 06, 2017 8:42 pm Ale mam wrażenie, że nie ma softu do sonoffa z możliwością swicha o jaki kolega pyta.
No to raczej masz złe wrażenie.
siba

Faktycznie programem ESP FLASH DOWNLOAD TOOL V1.2 poszło bez problemu, chociaż nie za pierwszym razem, ale już wszystko działa jak należy (oczywiście DHT22 także ruszył po podłączeniu do odpowiedniego pinu :lol: ).
Wszystko jest pięknie opisane w plikach readme do każdej paczki tylko trzeba się stosować a nie iść na skróty tak jak ja chciałem. Załączam jeszcze screena z ustawień programu tak jak mi to ostatecznie zadziałało bo może komuś początkującemu się przydać taka informacja jak to u mnie było ostatecznie poustawiane do flashowania (oczywiście ścieżki do plików i nr portu com u każdego będzie inny ale reszta powinna być tak jak na zdjęciu). Oczywiście serdecznie dziękuję za pomoc i mocno trzymam kciuki za projekt supla.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”