ZAMEL MEW-01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pzygmunt wrote: Sun Oct 11, 2020 2:45 pm Planujemy wprowadzić coś takiego jak porfel/bank energii. Nazwa jeszcze nieustalona. Tam będzie się to liczyć tj. Ile energii masz do odzyskania w danym miesiącu. Będzie to widać na bierząco. „Portfel” uwzględni to 80%
Supla musi się tylko nauczyć parsować nasze ustawy i rozporządzenia, a potem przeczytać ze zrozumieniem wszystkie regulaminy dystrybutorów energii ;).
Ja bym w to nie brnął. Magazyn jest inaczej rozliczany poniżej i powyżej 10 kWp mocy fotowoltaiki (20 / 30%). Jedni operatorzy bilansują wektorowo, inni nie. Do tego "magazyn" księguje nowe kWh co miesiąc, a zużywa najpierw te kWh, które były zgromadzone najdawniej. Po 12 miesiącach, niewykorzystane nadwyżki przepadają. Kiedyś też niektórzy operatorzy "księgowali" magazyn z dniem wystawienia faktury, a nie co miesiąc (nie wiem czy wszyscy już przeszli na miesięczne rozliczenia). Do tego jak dołożysz taryfy G12, G12w, G13, to już się robi totalny sajgon. Każdy dystrybutor inaczej podchodzi do tematu i inaczej liczy te magazyny.
Prawo dotyczące fotowoltaiki i jej rozliczeń będzie się w najbliższym czasie zmieniać. Pojawia się bardzo dużo różnych głosów, jakby to mogło wyglądać. Także pewnie trzeba będzie podzielić insatlacje na te założone przed 2021 i po.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piotrekertoip

Taka opcja "portfela" byłaby fajna. Jakiś początek takiego rozliczania musi być. Nie każdy musi tam zaglądać jak posiada inną opcję rozliczania.
tede80

Panowie mój dom jest zasilany z trzech faz, czy mogę wykorzystać tylko jeden przekładnik zakładając go na trzy przewody fazowe? da mi to całkowite zużycie prądu w domu? Czy będzie można konfigurować MEW-01 do pracy taryfowej np. G12w, jeśli tak to kiedy?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Takie zamontowanie przekładnika spowoduje, że MEW nic Ci nie pokaże lub ewentualnie pokaże jakieś głupoty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

tede80 wrote: Thu Oct 29, 2020 6:10 am Panowie mój dom jest zasilany z trzech faz, czy mogę wykorzystać tylko jeden przekładnik zakładając go na trzy przewody fazowe? da mi to całkowite zużycie prądu w domu? Czy będzie można konfigurować MEW-01 do pracy taryfowej np. G12w, jeśli tak to kiedy?
Przekładniki założone na wszystkie 3 fazy dadzą Ci ogólne zużycie prądu i dużo, dużo więcej informacji.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
tede80

Dzięki za odpowiedzi, tylko który z Kolegów ma rację :roll:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Obydwoje. Przecież te odpowiedzi się nie wykluczają :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
tede80

Hehe no w pełni się pokrywają :lol: rozwiązały moje wszelkie wątpliwości. Mam rozumieć, że obydwoje próbowaliście i jednemu pokazywało prawidłowe zużycie a drugiem głupoty, ciekawe co mi pokaże :D
@Artur

Na wszystkie fazy, ale na każdą przekładnik . I będziesz miał zliczone ze wszystkich faz.
tede80

Czyli nie ma możliwości prawidłowego pomiaru przy założeniu jednego przekładnika na wszystkie trzy przewody fazowe żebym mógł mierzyć całkowite zużycie prądu a kolejne dwa przekładniki użyć do pomiaru konkretnych urządzeń w domu?

Return to “ZAMEL MEW-01”