Nie chciałbym wyważać otwartych drzwi

Ten model ma komunikację po serialu w trybie tekstowym (JSON).
Ja chcę do tego podłączyć Wemosa, który by tym sterował i jednocześnie nadawał przekazane wartości do serwera supli. Chyba nie widziałem jeszcze tutaj klienta MQTT na ESP... ale mogłem źle szukać
Nie chodzi o stawianie Suplowego klienta MQTT na ESP (esp home obsłuży MQTT). Supla client MQTT stawiasz na Raspberry (lub czymś innym) i miałem na myśli to rozwiązanie viewtopic.php?f=63&t=5691. No chyba, że nie masz możliwości postawienia tego lokalnie to wtedy faktycznie koniec tematu. Od tego właściwie powinienem zacząć dyskusję bo może niepotrzebnie założyłem, że korzystasz z własnej lokalnej instancji na jakimś raspberry
Przecież mam w podpisie, że posiadam RPi4B z lokalnymi instancjami Supli i okolichZkgZK pisze: ↑czw paź 29, 2020 8:41 pmNie chodzi o stawianie Suplowego klienta MQTT na ESP (esp home obsłuży MQTT). Supla client MQTT stawiasz na Raspberry (lub czymś innym) i miałem na myśli to rozwiązanie viewtopic.php?f=63&t=5691. No chyba, że nie masz możliwości postawienia tego lokalnie to wtedy faktycznie koniec tematu. Od tego właściwie powinienem zacząć dyskusję bo może niepotrzebnie założyłem, że korzystasz z własnej lokalnej instancji na jakimś raspberry![]()
Sensor pyłków <-> UART <-> Wemos z ESP Home <-> MQTT <-> Supla client MQTT na lokalnym serwerze
takie rozwiązanie miałem na myśli od początku. Nie trzeba wynajdować koła od nowa bo wszystko wydaję sie być juz zrobione![]()
Faktycznie - nie zwróciłem uwagiGoral64 pisze: ↑czw paź 29, 2020 8:53 pmPrzecież mam w podpisie, że posiadam RPi4B z lokalnymi instancjami Supli i okolichZkgZK pisze: ↑czw paź 29, 2020 8:41 pmNie chodzi o stawianie Suplowego klienta MQTT na ESP (esp home obsłuży MQTT). Supla client MQTT stawiasz na Raspberry (lub czymś innym) i miałem na myśli to rozwiązanie viewtopic.php?f=63&t=5691. No chyba, że nie masz możliwości postawienia tego lokalnie to wtedy faktycznie koniec tematu. Od tego właściwie powinienem zacząć dyskusję bo może niepotrzebnie założyłem, że korzystasz z własnej lokalnej instancji na jakimś raspberry![]()
Sensor pyłków <-> UART <-> Wemos z ESP Home <-> MQTT <-> Supla client MQTT na lokalnym serwerze
takie rozwiązanie miałem na myśli od początku. Nie trzeba wynajdować koła od nowa bo wszystko wydaję sie być juz zrobione![]()
Mam też zainstalowany serwer MQTT oraz klienta MQTT do Supli.
Ale widać potrzebuję obszerniejszego tutka jak to uczynić![]()
Kod: Zaznacz cały
esphome [nazwa pliku.yaml] wizard
esphome:
name: wemos
platform: ESP8266
board: d1_mini
wifi:
ssid: "wifi" # wiadomo
password: "haslo" # wiadomo
captive_portal:
# Enable logging
logger:
baud_rate: 0 # wyłącza loggera po UART, wemos ma chyba tylko 1 UART wiec lepiej to wyłączyć bo sensor tez działa na UART
ota: # opcjonalne ale przydatne, można robić potem update bez podłączania wemosa znowu pod kompa
mqtt:
broker: 192.168.1.100 # ustawiasz adres ip brokera mqtt
# jeżeli masz dodatkowe zabezpieczenia odsylam do dokumentacji mqtt dla esp home
uart:
tx_pin: 1
rx_pin: 3
baud_rate: 9600
sensor:
- platform: pmsx003
type: PMSX003 # ustawiasz typ swojego sensora
pm_1_0:
name: "pm1" # nazwy oczywiscie dowolne, warto tylko wziąć pod uwagę to że bedą one częścią tematu mqtt
pm_2_5:
name: "pm25"
pm_10_0:
name: "pm10" # dodajesz temperature i inne jezeli Twój sensor obsługuje
esphome [nazwa utworzonego pliku yaml] run
wemos/sensor/pm1/state
wemos/sensor/pm25/state
wemos/sensor/pm10/state
mosquitto_sub -h 192.168.1.100 -t wemos/# -v