GUI Generic

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1749
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob paź 31, 2020 11:48 pm

andrzejano pisze:
sob paź 31, 2020 3:35 pm
Espablo pisze:
sob paź 31, 2020 3:28 pm
andrzejano pisze:
sob paź 31, 2020 3:27 pm
Można dodać czujnik- moduł max6675 z termoparą?
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues/7
Ja nie mam tego czujnika i nie mam jak go sprawdzić ale widzę, że jest już pull request od @elmaya do oficjalnej biblioteki i czeka na zatwierdzenie
https://github.com/SUPLA/arduino/pull/24
Dasz radę go dodać? I skompilować bin do wgrania?
Mogę ale kolega @elmaya musiałby się zgodzić na to że używam jego dodatku.
Kamil Ból pisze:
sob paź 31, 2020 10:23 pm
Jak by dało radę to bin na esp01s bo po wgraniu soft zachowuje się dość figlarnie a na sonofie śmiga jak złoto
Wiem, że za to co teraz napiszę wielu może mnie hejtować ale uważam moduł esp01s i jemu podobne za totalne nieporozumienie. Same problemy z nim są. Wiem to z własnego doświadczenia. Plik bin jest skompilowany na moduły z 1MB Flash i powinien działać na każdym module. Nie ma znaczenia czy to esp8266 czy esp8285 a testuje to na obu modułach. Testuje to np na moich inCan, które mają na pokładzie ESP-12 ESP8266 4MB Flash a także ESP-01M ESP8285 1MB Flash.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Darkman
Posty: 40
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

ndz lis 01, 2020 9:13 am

Czy była by możliwość zaimplementowania LICZNIKA IMPULSÓW na podstawie softu stworzonego przez @pzygmunt ?
Fajnie jakby po prostu tak jak pozostałych rzeczy, móc wybierać ilość i które GPIO są pod sygnały z impulsatora.

Będę wdzięczny :)
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1749
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz lis 01, 2020 9:29 am

Darkman pisze:
ndz lis 01, 2020 9:13 am
Czy była by możliwość zaimplementowania LICZNIKA IMPULSÓW na podstawie softu stworzonego przez @pzygmunt ?
Fajnie jakby po prostu tak jak pozostałych rzeczy, móc wybierać ilość i które GPIO są pod sygnały z impulsatora.

Będę wdzięczny :)
Tu jest plan rzeczy do zrobienia
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
elmaya
Posty: 1201
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz lis 01, 2020 10:22 am

Espablo pisze:
sob paź 31, 2020 11:48 pm
andrzejano pisze:
sob paź 31, 2020 3:35 pm
Espablo pisze:
sob paź 31, 2020 3:28 pm


https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues/7
Ja nie mam tego czujnika i nie mam jak go sprawdzić ale widzę, że jest już pull request od @elmaya do oficjalnej biblioteki i czeka na zatwierdzenie
https://github.com/SUPLA/arduino/pull/24
Dasz radę go dodać? I skompilować bin do wgrania?
Mogę ale kolega @elmaya musiałby się zgodzić na to że używam jego dodatku.
of course you can use but you have to edit "double value;" to "uint16_t value;"


MAX6675_K.h

Kod: Zaznacz cały

#ifndef _max6675_k_h
#define _max6675_k_h

#if defined(ESP8266)
#include <pgmspace.h>
#endif
#ifdef avr
#include <util/delay.h>
#endif

#include <stdlib.h>
#include "supla/channel.h"
#include "supla/sensor/thermometer.h"


namespace Supla {
namespace Sensor {
class MAX6675_K : public Thermometer {
 public:
  MAX6675_K(uint8_t pin_CLK,uint8_t pin_CS,uint8_t pin_DO) {
    _pin_CLK = pin_CLK;
    _pin_CS = pin_CS;
	  _pin_DO = pin_DO;
  }

  double getValue() {
	  
	    uint16_t value;

      digitalWrite(_pin_CS, LOW);
      delay(1);

      value = spi_read();
      value <<= 8;
      value |= spi_read();

      digitalWrite(_pin_CS, HIGH);

      if (value & 0x4) { 
      	return -275;
      }
      value >>= 3;

      return value*0.25;	  
	  
  }


  void onInit() {
    pinMode(_pin_CS, OUTPUT);
    pinMode(_pin_CLK, OUTPUT); 
    pinMode(_pin_DO, INPUT);

    digitalWrite(_pin_CS, HIGH);  
  
    channel.setNewValue(getValue());
  }

  byte spi_read(void) { 
    int i;
    byte d = 0;

    for (i=7; i>=0; i--)
    {
    	digitalWrite(_pin_CLK, LOW);
    	delay(1);
    	if (digitalRead(_pin_DO)) {
      	d |= (1 << i);
    	}

    digitalWrite(_pin_CLK, HIGH);
    delay(1);
  }

  return d;
}

 protected:
  int8_t _pin_CLK;
  int8_t _pin_CS;
  int8_t _pin_DO;

};
};  // namespace Sensor
};  // namespace Supla

#endif
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1739
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lis 01, 2020 11:07 am

Espablo pisze:
sob paź 31, 2020 11:48 pm
Wiem, że za to co teraz napiszę wielu może mnie hejtować ale uważam moduł esp01s i jemu podobne za totalne nieporozumienie. Same problemy z nim są. Wiem to z własnego doświadczenia. Plik bin jest skompilowany na moduły z 1MB Flash i powinien działać na każdym module. Nie ma znaczenia czy to esp8266 czy esp8285 a testuje to na obu modułach. Testuje to np na moich inCan, które mają na pokładzie ESP-12 ESP8266 4MB Flash a także ESP-01M ESP8285 1MB Flash.
To wręcz powinno być wszem i wobec cytowane. Należy właśnie jasno pisać, żeby darować sobie zakup tych modułów, bo to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz lis 01, 2020 11:25 am

Dla osób początkujących on ma jedną zaletę :) ma standardowe goldpiny i na tym koniec :(.
Jak ktoś spojrzy na ESP12 to te gęste pady odstraszają.
Ale też potwierdzam ESP01 nie nadaje się dla początkujących.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 995
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 01, 2020 12:06 pm

35 stron wpisów :)
Może tak po skrócie: nie łączy mi się z serwerem supli (lokalnym). DNS wykryty prawidłowo, a jednak nie łączy. Wszystkie inne moduły połączone a ten z GUI-Generic niestety nie :(

Kod: Zaznacz cały

WiFi: establishing connection with SSID: "xxxxx"
WiFi station disconnected
local IP: 172.16.144.180
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 172.16.144.1
dnsIP: 172.16.144.10
Signal strength (RSSI): 31 dBm
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Log supla-server:

Kod: Zaznacz cały

INFO[1604232466.208427] Connection accepted: 172.16.144.180:60084 ClientSD: 73 Secure: 1
INFO[1604232468.215414] Connection accepted: 172.16.144.180:52855 ClientSD: 65 Secure: 1
INFO[1604232470.221510] Connection accepted: 172.16.144.180:59852 ClientSD: 73 Secure: 1
INFO[1604232472.226391] Connection accepted: 172.16.144.180:58703 ClientSD: 70 Secure: 1
INFO[1604232474.233076] Connection accepted: 172.16.144.180:62146 ClientSD: 73 Secure: 1
INFO[1604232476.240157] Connection accepted: 172.16.144.180:55340 ClientSD: 70 Secure: 1
INFO[1604232478.247902] Connection accepted: 172.16.144.180:56938 ClientSD: 65 Secure: 1
INFO[1604232480.252652] Connection accepted: 172.16.144.180:58252 ClientSD: 70 Secure: 1
Ktoś coś?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Kamil Ból
Posty: 33
Rejestracja: wt maja 05, 2020 6:55 pm
Lokalizacja: Chęciny

ndz lis 01, 2020 12:50 pm

Powiem szczeże że śledzę to forum od ponad roku i nie spotkałem jeszcze takiej opinii na temat modułów esp01s prędzej słyszałem narzekania na sonoffy których też trochę mam. Zauważyłem tyle że softy jak są skomplikowane to chodzą tylko na jednym module a na innych już się coś dzieje .W przypadku gui np na esp01s przy ustawianiu pinów gpo ciągle się resetuje.Co na sonofie nie występuje wcale
Za to mam wgranego gate do bram na esp i chodzi jak złoto a na sonofie jaja.
krycha88
Posty: 1383
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 01, 2020 1:23 pm

Goral64 pisze:
ndz lis 01, 2020 12:06 pm
35 stron wpisów :)
Może tak po skrócie: nie łączy mi się z serwerem supli (lokalnym). DNS wykryty prawidłowo, a jednak nie łączy. Wszystkie inne moduły połączone a ten z GUI-Generic niestety nie :(

Kod: Zaznacz cały

WiFi: establishing connection with SSID: "xxxxx"
WiFi station disconnected
local IP: 172.16.144.180
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 172.16.144.1
dnsIP: 172.16.144.10
Signal strength (RSSI): 31 dBm
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Establishing  with: supla.xxx.xxx (port: 2016)
Connection fail (0). Server: supla.xxx.xxx
Log supla-server:

Kod: Zaznacz cały

INFO[1604232466.208427] Connection accepted: 172.16.144.180:60084 ClientSD: 73 Secure: 1
INFO[1604232468.215414] Connection accepted: 172.16.144.180:52855 ClientSD: 65 Secure: 1
INFO[1604232470.221510] Connection accepted: 172.16.144.180:59852 ClientSD: 73 Secure: 1
INFO[1604232472.226391] Connection accepted: 172.16.144.180:58703 ClientSD: 70 Secure: 1
INFO[1604232474.233076] Connection accepted: 172.16.144.180:62146 ClientSD: 73 Secure: 1
INFO[1604232476.240157] Connection accepted: 172.16.144.180:55340 ClientSD: 70 Secure: 1
INFO[1604232478.247902] Connection accepted: 172.16.144.180:56938 ClientSD: 65 Secure: 1
INFO[1604232480.252652] Connection accepted: 172.16.144.180:58252 ClientSD: 70 Secure: 1
Ktoś coś?
Sam kompilujesz soft?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 995
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 01, 2020 1:26 pm

krycha88 pisze:
ndz lis 01, 2020 1:23 pm
Sam kompilujesz soft?
Oczywiście ;) GUI-Generic i SuplaDevice pobrane dzisiaj z githuba.

Dodatkowo mam jak przy pisaniu swojego GUI, że nie wszystkie elementy strony są przesyłane do przeglądarki. Tutaj np. nie wysłano części dotyczącej styli.
GUI_no_style.jpg
GUI_no_style.jpg (58.25 KiB) Przejrzano 501 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”