SONOFF RF z DHT22

wojtas567

Zybi wrote: Mon Feb 06, 2017 8:45 pm
No to raczej masz złe wrażenie.
to widzę, że nie jestem na bieżąco w sonoffie :)
Dzięki za szybkie sprostowanie.
Pozdrawiam
Wojtek
siba

Witam ponownie.
Zauważyłem istotną ułomność tego układu. Nie wiem czy tylko u mnie czy wszystkie tak mają ale jest to dość uciążliwe. Chodzi o sytuację kiedy jest zanik prądu, a w momencie zaniku zasilania wyłącznik na ścianie miał zwarte styki i światło się świeciło. W takim przypadku po powrocie zasilania sieci powinno się światło ponownie zapalić a moduł w supli powinien się zgłosić z informacją że wyjście jest w pozycji 'on'. Niestety w takim przypadku mój moduł przechodzi w tryb programowania czyli dioda led się nie zaświeca i moduł nie pojawia się w supli. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest wówczas ponowne wyłączenie prądu w obwodzie światła (poprzez np. wyłączenie bezpiecznika w rozdzielni) oraz rozwarcie styków przełącznika ściennego i ponowne włączenie zasilania. To zdecydowanie dyskwalifikuje takie zastosowanie modułu lub wymusza jeszcze inne modyfikacje np. z zastosowaniem dodatkowego przekaźnika lub jakąś inną ingerencję w moduł sonoff.
Zybi

A czy użyłeś softu z opcją restore?

Samoczynne wejście w tryb programowania? - bardzo podejrzane i nieprawdopodobne. Ponadto, w trybie programowania dioda szybko pulsuje, ale jakiego softu użyłeś, to sprawdzę.
A być może jednak moduł RF powoduje takie zachowanie Sonoff-a.
siba

Użyłem plików z paczki o nazwie: sonoff_switch_mode_DHT22_v1.8.2_restore_p4.rar
Źle się wyraziłem, chodziło mi o tryb wgrywania nowego softu przy użyciu konwertera rs-->usb.
Zybi

siba wrote: Tue Feb 07, 2017 9:07 am Użyłem plików z paczki o nazwie: sonoff_switch_mode_DHT22_v1.8.2_restore_p4.rar
Źle się wyraziłem, chodziło mi o tryb wgrywania nowego softu przy użyciu konwertera rs-->usb.
Soft przetestowałem, ze "zwykłym" Sonoff-em działa bezproblemowo.
siba

Trochę zajęło mi zdobycie nowego modułu sonoff. Tym razem mam wersję bez RF czyli taki podstawowy. Moja ingerencja w ten moduł ograniczyła się do przylutowania do niego gniazda szpilkowego w celu załadowania firmware z tego samego pliku co wcześniej do tego z RF wgrywałem i znów mam ten sam objaw.
Wygląda na to że robię coś nie tak więc proszę o sprawdzenie mojego toku postępowania i odpowiedź czy dobrze to wszystko robię.

Kroki które wykonałem:

1. Wlutowanie gniazda szpilkowego do modułu i wgranie softu oraz uruchomienie i konfiguracja z supla tak jak to opisano na tym blogu:
http://smart-house.adrian.czabanowski.c ... do-sonoff/
z tą różnicą że używam do flashowania programu ESP FLASH DOWNLOAD TOOL V1.2 zgodnie ze wskazówkami z tego forum.

2. Sprawdzenie działania na sucho a więc bez obciążenia i bez ingerencji w układ (nic tam nie lutuję do przycisku itp.) po prostu wciskam przycisk, ten czarny długi wlutowany w płytkę i trzymając sprawdzam obecność 230V miernikiem na wyjściu.

3. Stwierdzam że układ działa poprawnie bo dopóki trzymam mam na wyjściu 230V i na smartfonie widzę zmianę stanu wyjścia na on po zwolnieniu przycisku zmiana stanu na off i na wyjściu brak zasilania (do tego momentu wszystko ok - o to mi chodziło).

4. Przeprowadzam inny test działania układu w sytuacji nietypowej, a więc trzymając wciśnięty ten sam czarny przycisk na sonnofie włączam zasilanie wejścia i w tym momencie układ zachowuje się tak jakby nie działał to znaczy nie zaświeca led na zielono co w normalnym stanie oznaczać powinno aktywne połączenie z serwerem supla i faktycznie tego połączenia nie nawiązuje (cały czas sprawdzam na smartfonie). Wciskanie czarnego przycisku na płytce też nic w tej sytuacji nie daje. Jedynym wyjściem jest tak jak już pisałem wcześniej wyłączenie zasilania Sonoffa na wejściu i przy nie wciśniętym czarnym przycisku podłączenie zasilania na nowo, wówczas sonoff zaczyna działać poprawnie.

W związku z tym że utknąłem w martwym punkcie i jestem prawie pewien że coś robię nie tak tylko nie wiem co, proszę o informację gdzie popełniam błąd, lub o informację od Zybi jak testujesz ten soft u siebie i jak zachowuje się Twój Sonoff w opisanej sytuacji nietypowej.
Zybi

Pkt. 4 to jest wejście w tryb flashowania i takie będą niestety objawy.
Dla sonoff-a w wersji pięcio pinowej spróbuję przygotować soft ze sterowaniem przyciskiem z piątego pinu, czujnik będzie na Rx-ie, a obecny przycisk na sonoff-ie będzie tylko wejściem w tryb konfiguracji.

P.S.
bardzo dobre testy @siba
siba

Świetnie, że jest jakaś nadzieja na poprawę sytuacji, bo już zaczynałem kombinować że te moje sonoffy to jakieś lewe są albo ja im jakąś krzywdę robię i nie chcą współpracować ;)
Zybi

siba wrote: Thu Feb 09, 2017 6:16 pm Świetnie, że jest jakaś nadzieja na poprawę sytuacji, bo już zaczynałem kombinować że te moje sonoffy to jakieś lewe są albo ja im jakąś krzywdę robię i nie chcą współpracować ;)
Soft gotowy, szczegóły w pliku readme.txt w paczce *.rar

EDIT: soft dostępny już na Github-ie:
https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... 2.0_p5.rar

i Pull-up
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
siba

Zybi wrote: Thu Feb 09, 2017 7:17 pm Soft gotowy, szczegóły w pliku readme.txt w paczce *.rar

i Pull-up
Mistrzu. Działa świetnie. Trochę zajęło mi wprowadzenie modyfikacji w moim sonofiie zwłaszcza że jak to zwykle bywa nie miałem na stanie ani jednego rezystora 4,7k ani 10k (nie wiedziałem jakiego użyć bo w pliku tekstowym readme jest 4,7 a na załączonym schemacie 10k). Nie ma to jednak większego znaczenia bo układ działa dobrze i stabilnie z 10k i 4,7k a dla zmniejszenia przepływu prądu lepiej chyba użyć większej wartości. Przetestowałem wszystkie możliwe warianty jakie tylko przyszły mi do głowy. Jeszcze tylko mi zostało zamontowanie wszystkiego w suficie (na szczęście mam podwieszany bo do puszki to nie wejdzie) i przetestowanie w warunkach codziennej rutynowej eksploatacji. Myślę że jutro to zrobię a za kilka dni dam znać czy nadal działa i jak się zachowuje.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla Zybi, Twoja pomoc była dla mnie bezcenna zwłaszcza że napisać czy zmodyfikować tego softu sam na razie bym nie potrafił. Kto wie może jeszcze kiedyś wgryzę się w ten temat.

Return to “Ogólna dyskusja”