Strefa download

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Seba5120

Siemka.
Mam taką propozycję aby utworzyć na forum strefę download w której będzie można wybrać oprogramowanie które jest nam potrzebne oraz programy.

Np. Zakładka "ESP12", "ESP01"...
I podlinkować w każdej zakładce rodzaje oprogramowania (brama, gniazdo, światło)
Co Wy na to?
Pozdrawiam :)
Espablo

Myślisz o softach do konkretnych modułów?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
nowy1

Espablo wrote: Wed Feb 08, 2017 5:47 pm Myślisz o softach do konkretnych modułów?
Idealne rozwiązanie by było jak EasyESP

wgrywasz jeden softu i ustawiasz sobie co dany porta ma robic
maghost

Tak, Przemek kiedyś miał pomysł "wersji developerskiej". Chyba na pomyśle się skończyło.
nowy1

bo z tego zrobi sie za duży bałagan ba, już jest wystarczy zajrzeć do githuba supla https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff

jak w czeskim filmie :)
Seba5120

Espablo wrote: Wed Feb 08, 2017 5:47 pm Myślisz o softach do konkretnych modułów?
Tak dokładnie.
Przecież nie zawsze moduł musi być przeznaczony tylko do jednej rzeczy, gniazdo, brama, światło.
Można przecież użyć jednego modułu do kilku rzeczy na raz jeśli ma się to oprogramowanie :)

Mamy przecież na forum kilku kolegów którzy tworzą coś takiego :)

A ja teraz chciałem wykorzystać jeden moduł do garażu, do obsługi dwóch bram, drzwi i światła, licząc ze @slawkiem GPIO powinno starczyć.

Mając taka strefę, wchodzę w ESP12 i sprawdzam czy ktoś już coś takiego wymyślił, jeśli nie to pisze prośbę o takie oprogramowanie :)

Bajką byłoby takie oprogramowanie jedno do wszystkiego...
nowy1 wrote: Wed Feb 08, 2017 6:48 pm bo z tego zrobi sie za duży bałagan ba, już jest wystarczy zajrzeć do githuba supla https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff

I weź tu coś znajdź na github-ie :)
Zybi

Na Github-ie mamy przecież już różne softy dedykowane do konkretnych modułów:
- ESP01
- WeMos D1 mini
- Sonoff-y
- @Espablo

A znając zależności jakie należy spełnić pomiędzy pamięcią flash modułu i pamięcią flash skompilowanego softu, to na przykład do modułu ESP-12E z flashem 4MB można wgrać bardzo wiele kompilacji o rożnym przeznaczeniu i działaniu.
Tak naprawdę to należy przede wszystkim czytać forum, zobaczyć co jest na Github-ie, czytać pliki readme.txt w paczkach z softem, etc.
Seba5120

Zybi wrote: Wed Feb 08, 2017 7:35 pm Na Github-ie mamy przecież już różne softy dedykowane do konkretnych modułów:
- ESP01
- WeMos D1 mini
- Sonoff-y
- @Espablo

A znając zależności jakie należy spełnić pomiędzy pamięcią flash modułu i pamięcią flash skompilowanego softu, to na przykład do modułu ESP-12E z flashem 4MB można wgrać bardzo wiele kompilacji o rożnym przeznaczeniu i działaniu.
Tak naprawdę to należy przede wszystkim czytać forum, zobaczyć co jest na Github-ie, czytać pliki readme.txt w paczkach z softem, etc.
Tak Zybi masz rację, czytać forum i czytać readme.txt.
Ale jeśli jest w zakładce opisane i podlinkowane to jest prościej. :)
Tym bardziej jeśli ktoś taki jak ja, chce wyciągnąć z jednego modułu dużo czynności.
To rzadko ktoś programuje coś takiego, a jeśli jest rozbudowany program a mniejsze zastosowanie to można po wyłączać opcje przecież :)
Szukałem po github-ie i jeszcze nikt chyba się nie rzucił na coś takiego...
Napisałem do @Slawka i próbuje coś w temacie ogarnąć ;)
Zybi

Moje stanowisko jest takie, że nie jestem za uniwersalnymi kompilacjami i uważam że firmware winien być do konkretnego modułu i konkretnego zastosowania. Wówczas będzie dużo mniej błędów/problemów z wgrywaniem softu, a przede wszystkim użytkowaniem zgodnie z przeznaczeniem.

A najbardziej uniwersalnym "modułem" są dostępne źródła projektu - hulaj dusza z pinami i kanałami.
Zybi

nowy1 wrote: Wed Feb 08, 2017 6:48 pm bo z tego zrobi sie za duży bałagan ba, już jest wystarczy zajrzeć do githuba supla https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/master/sonoff

Zupełnie nietrafiony przykład.
Wszystko jest opisane i jasne, tylko trzeba czytać.

Return to “Pomysły i koncepcje”