A czy napewno czujnik podłączyłeś pod 5v?MadOnion78 wrote: Wed Nov 04, 2020 8:26 amWrzuciłem, wybrałem dla testów czujnik HC-SR04:Espablo wrote: Tue Nov 03, 2020 4:55 pm Proszę, jeszcze ciepły![]()
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... eneric.bin
- odległości nie pokazuje
- pokazuje temperaturę
Edit: teraz czytam co wyżej napisałeś ale HC nie działa.
Wrzucam kolejną wersje i sprawdzę.
GUI Generic
-
PuteR
-
MadOnion78
Już jest ok.
Możliwe, że pomyliłem TX i RX a dodatkowy odczyt temp. już się nie pojawia.
A ustawienie typ przycisku gdzie?
Możliwe, że pomyliłem TX i RX a dodatkowy odczyt temp. już się nie pojawia.
A ustawienie typ przycisku gdzie?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Espablo
Jak przydzielisz gpio dla przycisku to uaktywni się podlink do ustawień
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
MadOnion78
No tak, czyli to zostało zmienione.
- zwolnienie: włącza przekaźnik po zwolnieniu: działanie bistabilne
- wciśnięcie: włącza przekaźnik po wciśnięciu: działanie bistabilne
- zmiana stanu: monostabilnie
Chyba za szybko się przyzwyczaiłem do poprzedniego rozwiązania
Edit: Jeszcze taka uwaga
Jak jesteśmy w "Ustawienia przycisku nr. 1" wybierzemy np. reakcja na wciśnięcie następnie dajemy Zapisz - wracamy automatycznie do poprzedniego ekranu gdzie mamy ustawienie GPIO to naciśnięcie zapisz powoduje, że ustawienia przycisku które zapisaliśmy właśnie zostały zmienione na "zmiana stanu".
Nie wiem czy takie działanie jest zamierzone ale tak to działa i należy wybrać "powrót" zamiast "zapisz" w polu z wyborem GPIO.
Mam nadzieje, że jasno to napisałem ; )
- zwolnienie: włącza przekaźnik po zwolnieniu: działanie bistabilne
- wciśnięcie: włącza przekaźnik po wciśnięciu: działanie bistabilne
- zmiana stanu: monostabilnie
Chyba za szybko się przyzwyczaiłem do poprzedniego rozwiązania
Edit: Jeszcze taka uwaga
Jak jesteśmy w "Ustawienia przycisku nr. 1" wybierzemy np. reakcja na wciśnięcie następnie dajemy Zapisz - wracamy automatycznie do poprzedniego ekranu gdzie mamy ustawienie GPIO to naciśnięcie zapisz powoduje, że ustawienia przycisku które zapisaliśmy właśnie zostały zmienione na "zmiana stanu".
Nie wiem czy takie działanie jest zamierzone ale tak to działa i należy wybrać "powrót" zamiast "zapisz" w polu z wyborem GPIO.
Mam nadzieje, że jasno to napisałem ; )
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Espablo
To jest prawidłowy objaw. Tak samo jest z przekaźnikami. Ustawienia się zapisują i wracaj do ustawień GPIO.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Albert
Mam pytanko techniczne. Potrzebuję pod i2c podłączyć 2 bme280. W konfigu moge wybrać tylko 0x76 albo 0x77.nie.koge wybrac obu na raz.. Albo cos zle robię. Czy muszę jeszcze jakies zworki robić na tych bme aby oba działały? Bo cosmi się wczesniej o oczy obiło 
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Teraz jest gitara, dziękuję.Espablo wrote: Wed Nov 04, 2020 7:57 am Zrobiłem nowy GUI-Generic.bin - wyłączyłęm w nim DEBUG_MODE, który dodawał jeden kanał z czujnikiem temp.
-
Espablo
Soft obsługuje 2 takie czujniki ale żeby mogły działać oba naraz to musisz zworkami ustawić im adresy jeden na 0x76 a drugi 0x77. Pobierz najnowsze firmware jeszcze raz.Albert wrote: Wed Nov 04, 2020 7:43 pm Mam pytanko techniczne. Potrzebuję pod i2c podłączyć 2 bme280. W konfigu moge wybrać tylko 0x76 albo 0x77.nie.koge wybrac obu na raz.. Albo cos zle robię. Czy muszę jeszcze jakies zworki robić na tych bme aby oba działały? Bo cosmi się wczesniej o oczy obiło![]()

-
Albert
Dokładnie przejrzałem temat jeszcze raz i znalazłem odpowiedź. Przepraszam za zaśmiecanie tematuEspablo wrote: Wed Nov 04, 2020 7:58 pmSoft obsługuje 2 takie czujniki ale żeby mogły działać oba naraz to musisz zworkami ustawić im adresy jeden na 0x76 a drugi 0x77. Pobierz najnowsze firmware jeszcze raz.Albert wrote: Wed Nov 04, 2020 7:43 pm Mam pytanko techniczne. Potrzebuję pod i2c podłączyć 2 bme280. W konfigu moge wybrać tylko 0x76 albo 0x77.nie.koge wybrac obu na raz.. Albo cos zle robię. Czy muszę jeszcze jakies zworki robić na tych bme aby oba działały? Bo cosmi się wczesniej o oczy obiło![]()
-
Krzyśku
A ja mam u siebie taki problem.
Jak w przekaźniku ustawię "pamiętaj stan" to moduł co chwilę klika przekaźnikiem i nie che się do cloud zalogować.
Aaaa i nie mogę ustawić sterownia na "odwrócone". Znaczy wybrać mogę. Mogę kliknąć zapis. Wraca do poprzedniego okna. I nieważne czy wejdę teraz, czy po zapisaniu i restarcie modułu to i tak się nie zapisuje. Jest cały czas sterownie "normalne".
Jak w przekaźniku ustawię "pamiętaj stan" to moduł co chwilę klika przekaźnikiem i nie che się do cloud zalogować.
Aaaa i nie mogę ustawić sterownia na "odwrócone". Znaczy wybrać mogę. Mogę kliknąć zapis. Wraca do poprzedniego okna. I nieważne czy wejdę teraz, czy po zapisaniu i restarcie modułu to i tak się nie zapisuje. Jest cały czas sterownie "normalne".