Strefa download

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
wojtas567

byniom wrote: Thu Feb 09, 2017 6:34 am Może zadam głupie pytanie ale powiecie mi dlaczego niektóre pliki sa podwójne ale ten drugi plik na końcu ma wyraz restore ?
I to jest właśnie jeden z wielu przykładów, że nie do końca jest wszystko czytelne.
Dla osób które są tu od początku i czytają forum regularnie to nie ma problemu bo śledzą poczynania wszystkich rozwiązań, ale jak ktoś zaczyna dziś i jest zielony w tym temacie to ma kłopot ze znalezieniem a potem podjęciem decyzji co wgrać. A to zniechęca szybko.
Sam widzę po sobie, że jak czegoś szukam w sieci i w końcu znajduję a tam jest to opisane chaotycznie, trzeba samemu się domyślać - tylko jak skoro nie znam tematu? to odpuszczam i szukam gdzie indziej rozwiązania.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

wojtas567 wrote: Thu Feb 09, 2017 8:44 am
byniom wrote: Thu Feb 09, 2017 6:34 am Może zadam głupie pytanie ale powiecie mi dlaczego niektóre pliki sa podwójne ale ten drugi plik na końcu ma wyraz restore ?
I to jest właśnie jeden z wielu przykładów, że nie do końca jest wszystko czytelne.
Dla osób które są tu od początku i czytają forum regularnie to nie ma problemu bo śledzą poczynania wszystkich rozwiązań, ale jak ktoś zaczyna dziś i jest zielony w tym temacie to ma kłopot ze znalezieniem a potem podjęciem decyzji co wgrać. A to zniechęca szybko.
Sam widzę po sobie, że jak czegoś szukam w sieci i w końcu znajduję a tam jest to opisane chaotycznie, trzeba samemu się domyślać - tylko jak skoro nie znam tematu? to odpuszczam i szukam gdzie indziej rozwiązania.
Po przeczytaniu tego wątku nie miałbyś wątpliwości o co chodzi z "restore":
viewtopic.php?f=6&t=291

Po przeczytaniu tego wątku nie miałbyś wątpliwości o co chodzi z "inv":
viewtopic.php?f=6&t=383&p=4669&hilit=inv#p4669

Także czytać i jeszcze raz czytać forum.
wojtas567

Ja wiem o co chodzi bo śledzę na bieżąco ale jeżeli ktoś zaczyna dziś to tak naprawdę musi przeczytać całe forum żeby wiedzieć co oznacza jakaś informacja.
Opcja szukaj nie rozwiązuje problemu jeżeli nie wiesz czego szukać na początku.
Ja wiem, że cytowanie wątku tak jak powyżej mi podałeś jest proste dla Ciebie czy dla mnie ale postaw się w sytuacji nowej osoby która widzi 20 st w wątku a 80% wpisów jest nie na temat.
Na szczęście tu jeszcze są osoby które chcą pomagać i podsyłać linki do konkretnych odpowiedzi.
Pozdrawiam
Wojtek
wikktor

Zybi wrote: Thu Feb 09, 2017 10:45 am Po przeczytaniu tego wątku nie miałbyś wątpliwości o co chodzi z "restore":
viewtopic.php?f=6&t=291

Po przeczytaniu tego wątku nie miałbyś wątpliwości o co chodzi z "inv":
viewtopic.php?f=6&t=383&p=4669&hilit=inv#p4669

Także czytać i jeszcze raz czytać forum.
Myślę że trzeba dodać informacje z tych wątków do README na githubie.
Ja również nie umiałem rozkodować nazw plików.
Zybi

wikktor wrote: Thu Feb 09, 2017 4:45 pm .............
Myślę że trzeba dodać informacje z tych wątków do README na githubie.
Ja również nie umiałem rozkodować nazw plików.
Przy następnej aktualizacji zasobów na Github-ie dopiszę.

EDIT: dopisałem w pliku readme w katalogu głównym

"1.8.x" - wersja oprogramowania
"restore" - z pamiecia stanu przekaznika
"inv" - z odwrocona logika swiecenia diody, czyli jej wygaszenie w przy normalnej pracy modułu
"p4" - soft dla płytki z 4 pinami, czyli czujnik na RX (GPIO3)
"p5" - soft dla płytki z 5 pinami, czyli czujnik na piątym pinie (GPIO14)
"switch_mode" i "p5" - wersja z obsluga przycisku sterowania recznego w trybie switch na piatym pinie (GPIO 14), a czujnik na RX (GPIO3)
"gate" - wersja z czasowym zalaczaniem kanalu, czyli tak jak gate_module (uwaga na wyjsciu napiecie sieci!)

Opis takze w plikach readme.txt w paczkach *.rar

Return to “Pomysły i koncepcje”