GUI Generic

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Espablo wrote: Tue Nov 10, 2020 1:57 pm Hmm. Pull request od @elmaya z tym czyjnikiem czeka już chyba pół roku ;)
Dziś zrobiłem review ;).
Postaram się szybciej kolejne tematy ogarnąć. Zapomniałem o tym PR, a elmaya się nie przypominał.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Tue Nov 10, 2020 2:02 pm Dziś zrobiłem review ;).
Postaram się szybciej kolejne tematy ogarnąć. Zapomniałem o tym PR, a elmaya się nie przypominał.
Może się nie przypominał bo ciężko ogarnąć komu się przypomnieć :D

Mam zrobić PR do oficjalnego githuba a przypominać się tobie nie rozumiem dlaczego? Jeżeli zrobię PR do twojego githuba to dla mnie wtedy jest jasne, że będę się przypominał tobie ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
lukasz.hary

Czy ten soft można skonfigurować z OLED np 64x48 tak aby na wyświetlacz pokazywał ciśnienie temperaturę i wilgotność z BME280 oraz status przekaźników?
Espablo

lukasz.hary wrote: Tue Nov 10, 2020 8:15 pm Czy ten soft można skonfigurować z OLED np 64x48 tak aby na wyświetlacz pokazywał ciśnienie temperaturę i wilgotność z BME280 oraz status przekaźników?
Odpowiedź masz w 1 poście :roll:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
MadOnion78

Espablo wrote: Tue Nov 10, 2020 8:32 pm Odpowiedź masz w 1 poście :roll:
Nie myślałeś żeby sobie to do stopki dorzucić :mrgreen:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
wiaderek68

Witajcie . Obserwuje ten wątek od początku powstania i chcę pogratulować autorowi dobrej roboty.
Mam tylko jedną uwagę odnośnie położenia przekaźnika . Wiem , że jego stan zapisywany jest co 3 min. po zmianie stanu przekaźnika ale gdy reset nastąpi w ciągu tych trzech minut to stan nie będzie zapamiętany . W/g mnie to stan powinien być zapamiętany od razu po zmianie stanu na przeciwny a później to może się zapisywać co X min. Sprawdziłem to na moim układzie.

pozdrawiam
LukaszH

Jeśli chodzi o zapamiętanie stanu przekaźnika to mogę liczyć także na dodanie zapamiętanie pozycji rolet/żaluzji ?
Druga sprawa czy była by szansa na dodanie obsługi PWM obok przekaźników ? Można by budować także ściemniacze :)
lukasz.hary

Espablo wrote: Tue Nov 10, 2020 8:32 pm
lukasz.hary wrote: Tue Nov 10, 2020 8:15 pm Czy ten soft można skonfigurować z OLED np 64x48 tak aby na wyświetlacz pokazywał ciśnienie temperaturę i wilgotność z BME280 oraz status przekaźników?
Odpowiedź masz w 1 poście :roll:
W 1 poście tego wątku o tym sofcie?, czy w1 moim poście? W pierwszym poście o tym sofcie nie znalazłem opisu o współpracy z OLED ( chyba że nie umiem szukać ) Czy mogę prosić o precyzyjniejsze wskazanie drogi?
Dokładnie chciałbym osiągnąć taki efekt: https://www.youtube.com/watch?v=hiCv7n-p6Es&t=2s
Espablo

lukasz.hary wrote: Tue Nov 10, 2020 9:43 pm W 1 poście tego wątku o tym sofcie?, czy w1 moim poście? W pierwszym poście o tym sofcie nie znalazłem opisu o współpracy z OLED ( chyba że nie umiem szukać ) Czy mogę prosić o precyzyjniejsze wskazanie drogi?
Dokładnie chciałbym osiągnąć taki efekt: https://www.youtube.com/watch?v=hiCv7n-p6Es&t=2s
W 1 poście tego tematu jest opis. Wydaje mi się, że zrobiłem go czytelnie i zrozumiale dla każdego. Jeżeli czegoś tam nie ma tzn, że tego nie ma w tym sofcie. Nie zamieszczam w opisie tego czego nie obsługuje i czego nie da się zrobić. Robi się to już męczące i zniechęcające. Ktoś zadaje pytanie, na które odpowiedź jest w opisie. Ja to traktuję jako brak szacunku dla mnie i kolegów z forum, którzy pracują nad ulepszeniem tego (ale i innych) firmware bo nie czytają opisu lub czytają bez zrozumienia. W opisie jest także link do tego co jest planowane.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

wiaderek68 wrote: Tue Nov 10, 2020 9:26 pm Witajcie . Obserwuje ten wątek od początku powstania i chcę pogratulować autorowi dobrej roboty.
Mam tylko jedną uwagę odnośnie położenia przekaźnika . Wiem , że jego stan zapisywany jest co 3 min. po zmianie stanu przekaźnika ale gdy reset nastąpi w ciągu tych trzech minut to stan nie będzie zapamiętany . W/g mnie to stan powinien być zapamiętany od razu po zmianie stanu na przeciwny a później to może się zapisywać co X min. Sprawdziłem to na moim układzie.

pozdrawiam
Domyślnie próba zapisu jest robiona co 3 min. Jeśli nie ma co zapisywać, to nic się nie zapisuje. Biblioteka pozwala użytkownikowi na zmianę tego parametru. Najkrótsza wartość to 1 s. Daje to praktycznie natychmiastowy zapis po każdej zmianie. W kolejnych sekundach nic nie będzie się zapisywało, jeśli nie ma takiej potrzeby. Tyklo nie wiem, czy GUI Generic ma tą opcję wystawioną w interfejsie GUI (polecam przeczytać pierwszy post :D ). Jeśli nie, to można to samemu w źródłach zmodyfikować bez problemu.

Pisanie zmian do EEPROM/Flash to nie jest najlepszy pomysł. Jeśli chcesz mieć pamięć, na której można polegać, to polecam dołożyć kostkę FRAM-u.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”