GUI Generic

lukasz.hary

Espablo wrote: Tue Nov 10, 2020 10:15 pm
lukasz.hary wrote: Tue Nov 10, 2020 9:43 pm W 1 poście tego wątku o tym sofcie?, czy w1 moim poście? W pierwszym poście o tym sofcie nie znalazłem opisu o współpracy z OLED ( chyba że nie umiem szukać ) Czy mogę prosić o precyzyjniejsze wskazanie drogi?
Dokładnie chciałbym osiągnąć taki efekt: https://www.youtube.com/watch?v=hiCv7n-p6Es&t=2s
W 1 poście tego tematu jest opis. Wydaje mi się, że zrobiłem go czytelnie i zrozumiale dla każdego. Jeżeli czegoś tam nie ma tzn, że tego nie ma w tym sofcie. Nie zamieszczam w opisie tego czego nie obsługuje i czego nie da się zrobić. Robi się to już męczące i zniechęcające. Ktoś zadaje pytanie, na które odpowiedź jest w opisie. Ja to traktuję jako brak szacunku dla mnie i kolegów z forum, którzy pracują nad ulepszeniem tego (ale i innych) firmware bo nie czytają opisu lub czytają bez zrozumienia. W opisie jest także link do tego co jest planowane.
Wystarczyło napisać: na ten moment soft tego nie wspiera i jest/nie jest to obecnie planowane. Opis czytam
I źle odczytujesz "brak szacunku"

Brak szacunku to też moim zdaniem odpowiedz jak ktoś Cię pyta na drodze "jak dojadę do ...- a ty odpowiadasz znajd sobie na mapie... "
wiaderek68

klew wrote: Tue Nov 10, 2020 10:25 pm
wiaderek68 wrote: Tue Nov 10, 2020 9:26 pm Witajcie . Obserwuje ten wątek od początku powstania i chcę pogratulować autorowi dobrej roboty.
Mam tylko jedną uwagę odnośnie położenia przekaźnika . Wiem , że jego stan zapisywany jest co 3 min. po zmianie stanu przekaźnika ale gdy reset nastąpi w ciągu tych trzech minut to stan nie będzie zapamiętany . W/g mnie to stan powinien być zapamiętany od razu po zmianie stanu na przeciwny a później to może się zapisywać co X min. Sprawdziłem to na moim układzie.

pozdrawiam
Domyślnie próba zapisu jest robiona co 3 min. Jeśli nie ma co zapisywać, to nic się nie zapisuje. Biblioteka pozwala użytkownikowi na zmianę tego parametru. Najkrótsza wartość to 1 s. Daje to praktycznie natychmiastowy zapis po każdej zmianie. W kolejnych sekundach nic nie będzie się zapisywało, jeśli nie ma takiej potrzeby. Tyklo nie wiem, czy GUI Generic ma tą opcję wystawioną w interfejsie GUI (polecam przeczytać pierwszy post :D ). Jeśli nie, to można to samemu w źródłach zmodyfikować bez problemu.

Pisanie zmian do EEPROM/Flash to nie jest najlepszy pomysł. Jeśli chcesz mieć pamięć, na której można polegać, to polecam dołożyć kostkę FRAM-u.
A w którym miejscu w bibliotece możemy ten czas zmieniać?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

wiaderek68 wrote: Tue Nov 10, 2020 10:37 pm A w którym miejscu w bibliotece możemy ten czas zmieniać?
Na instancji klasy odpowiadającej za przechowywanie danych w eeprom/flash (Supla::Eeprom) można wywołać metodę:

Code: Select all

eeprom.setStateSavePeriod(1000); // 1 s
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Espablo

lukasz.hary wrote: Tue Nov 10, 2020 10:35 pm Wystarczyło napisać: na ten moment soft tego nie wspiera i jest/nie jest to obecnie planowane. Opis czytam
I źle odczytujesz "brak szacunku"

Brak szacunku to też moim zdaniem odpowiedz jak ktoś Cię pyta na drodze "jak dojadę do ...- a ty odpowiadasz znajd sobie na mapie... "
Opis i lista zaplanowanych rzeczy jest, a ja ciągle odpowiadam na te same pytania. Więc chyba mogę odbierać to tak jak odebrałem.
Aby uniknąć tego typu pytań, zmieniłem i rozszerzyłem opis oraz dodałem ( i zaznaczyłem na żółto) na końcu odpowiedź w formie prośby.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
LukaszH

Myślę że jeśli ktoś się tyle napracował to naprawdę warto czytać ten opis i od tego powinno się zaczynać. Natomiast często jest aktualizowany i już sam przeczytałem go 5 razy (dzisiaj także) i tu może pojawiają się te "niezręczne" pytania jeśli ktoś nie wrócił do pierwszego postu przed zadaniem pytania. Obyście tylko nie stracili motywacji, ponieważ wiele osób jest zachwycona tym softem i nawet zaraziłem Suplą kilka osób właśnie dzięki GUI Generic (prostota konfiguracji i ogromna już funkcjonalność + prawie codziennie coś nowego/rozwijanego) :D

Z mojej strony chciałem się upewnić, ponieważ na pierwszej stronie w opisie:
Nie ma jeszcze pamięci pozycji rolety. Oznacza to, że po utracie zasilania moduł nie wie w którym położeniu jest roleta i potrzebna jest ponowna kalibracja.
natomiast nie widzę na liście github takiego punktu :( Ale można liczyć że panowie dołożycie taką opcję - przewidując jakoś trochę oszczędzanie EEPROM ? :)

Zastanawiam się jeszcze nad EEPROM jeśli go za mocno zużyjemy i skończą się cykle zapisu to soft się wyłoży i cały moduł przestanie pracować czy tylko jakby stracimy funkcje zapisu stanu ale całe urządzenie będzie działać dalej ?
krycha88
Been thanked: 5 times

LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:45 am Z mojej strony chciałem się upewnić, ponieważ na pierwszej stronie w opisie:
Nie ma jeszcze pamięci pozycji rolety. Oznacza to, że po utracie zasilania moduł nie wie w którym położeniu jest roleta i potrzebna jest ponowna kalibracja.
natomiast nie widzę na liście github takiego punktu :( Ale można liczyć że panowie dołożycie taką opcję - przewidując jakoś trochę oszczędzanie EEPROM ? :)
A pewny jesteś, że pamięć dla rolet nie działa poprawnie? zapis powinien nastąpić po 3 min.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

krycha88 wrote: Wed Nov 11, 2020 9:54 am
LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:45 am Z mojej strony chciałem się upewnić, ponieważ na pierwszej stronie w opisie:
A pewny jesteś, że pamięć dla rolet nie działa poprawnie? zapis powinien nastąpić po 3 min.
No to już zabieram się za testy ! :) - dam znać za jakiś czas
EDIT:
Działa po 3 min zapamiętuje stan rolet/żaluzji. Jedynie co jest zrozumiałe po zmianie położenia i resecie przed upływem 3 min to niestety powraca do poprzedniego położenia co rozkalibrowuje cały układ. Natomiast w normalnym funkcjonowaniu to trzeba by było mieć pecha aby właśnie po zmianie położenia rolet w ciągu najbliższych 3 minut nastąpił jakiś reset (utrata zasilania). Jeśli by takie coś nastąpiło to ponowną kalibrację można zrobić chyba tylko po wyłączeniu i włączeniu rolety w cloud.
Espablo można poprawić pierwszy post bo faktycznie jest już ta funkcjonalność :)

A co z tym EEPROM jak się "skończy" program będzie działać dalej tyle że bez zapisu czy się wywali i będzie trzeba wymienić ESP ?
Espablo

LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:58 am Espablo można poprawić pierwszy post bo faktycznie jest już ta funkcjonalność :)
Poprawione
LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:58 am A co z tym EEPROM jak się "skończy" program będzie działać dalej tyle że bez zapisu czy się wywali i będzie trzeba wymienić ESP ?
Z takim interwałem zapisu to prędzej roleta padnie ;) W tych modułach nie ma eepromu
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
LukaszH

Espablo wrote: Wed Nov 11, 2020 11:14 am
LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:58 am Espablo można poprawić pierwszy post bo faktycznie jest już ta funkcjonalność :)
Poprawione
Hmm trochę nie wiem co zrobić jeśli jednak się rozkalibruje roleta bo usunięcie nawet modułu z cloud i ponowne zalogowanie (nawet po zmianie parametrów) nadal powraca ze stanem z pamięci. Nie wiem co zrobić aby ponownie uruchomić kalibrację ? Może przydała by się opcja z GUI do zresetowania pamięci ? Chyba że jest jakiś inny lepszy sposób. Z drugiej strony jakoś nie wyłapałem że po kalibracji z poziomu Cloud nie można dokonać ponownej kalibracji - tak było zawsze ?
Jak się nie dokona ponownej kalibracji to niestety nawet fizyczne przyciski nie otworzą/domkną do końca rolety i jedynie dodanie czasu pomaga ale całkowicie rozwala położenie rolet w aplikacji.
Możecie podpowiedzieć jak to załatwić ?
Espablo wrote: Wed Nov 11, 2020 11:14 am
LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:58 am A co z tym EEPROM jak się "skończy" program będzie działać dalej tyle że bez zapisu czy się wywali i będzie trzeba wymienić ESP ?
Z takim interwałem zapisu to prędzej roleta padnie ;) W tych modułach nie ma eepromu
To w modułach ESP8266 12F to w końcu jaka jest pamięć i czy o to się martwić czy nie - jeśli kilka lat to można o tym zapomnieć ?:)
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

LukaszH wrote: Wed Nov 11, 2020 9:58 am No to już zabieram się za testy ! :) - dam znać za jakiś czas
EDIT:
Działa po 3 min zapamiętuje stan rolet/żaluzji. Jedynie co jest zrozumiałe po zmianie położenia i resecie przed upływem 3 min to niestety powraca do poprzedniego położenia co rozkalibrowuje cały układ. Natomiast w normalnym funkcjonowaniu to trzeba by było mieć pecha aby właśnie po zmianie położenia rolet w ciągu najbliższych 3 minut nastąpił jakiś reset (utrata zasilania). Jeśli by takie coś nastąpiło to ponowną kalibrację można zrobić chyba tylko po wyłączeniu i włączeniu rolety w cloud.
Espablo można poprawić pierwszy post bo faktycznie jest już ta funkcjonalność :)

A co z tym EEPROM jak się "skończy" program będzie działać dalej tyle że bez zapisu czy się wywali i będzie trzeba wymienić ESP ?
Można ręcznie skalibrować wciskając przycisk w aplikacji po lewej stronie i czekając aż roleta dojedzie do skrajnej pozycji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”