Jak w temacie zmieniłem soft w jednym z moich czujników temperatury zbudowanym na esp12 i czujniku dht22AM (asair am2302)
do tej pory bylem z dziania zadowolony , choć czasem potrafił się zawiesić i nie było wskazań na apce. Wówczas wystarczyło zalogować się na jego webserwerze i zrobić restart i grało. Problemem w tym był jego adres ip który jest zmienny, więc aby sobie to uprościć pomyślałem że załaduje generic'a. Pobrany kilka dni temu develop skopiowałem i wgrałem czyszcząc najpierw pamięć esp_tool'em, poustawiałem jak się należy i ... nie działa. tzn nie wyświetlają się wartości na apce a w cloudzie -273/-1, czujnik jest na gpio2. Pytka jest mojego autorstwa i jak pisałem z primary było ok- działało a tu nie działa. Zauważyłem że generic korzysta z innej biblioteki dht.h podstawiając tę z primary generic sie nie kompiluje wywala blad
zmiana softu Primary na Generic i DHT22
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Spróbuj wrzucić goły przykład z DHT z nowej SuplaDevice:
https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... HT/DHT.ino
Wtedy przynajmniej będizemy wiedzieć, czy dalej szukać w SuplaDevice, czy samym GUI Generic
Wtedy przynajmniej będizemy wiedzieć, czy dalej szukać w SuplaDevice, czy samym GUI Generic
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Wgrałem i efekt ten samklew wrote: Fri Nov 13, 2020 2:17 pm Spróbuj wrzucić goły przykład z DHT z nowej SuplaDevice:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
klew
Wygrzebałem w szufladzie DHT i nawet mam dwie sztuki Asair AM2302. Niestety u mnie na Wemosie działają.
Mam też Aosong AM2302 i też działa.
Próbowałeś wgrać stary soft i sprawdzić czy tam będzie działał? Wtedy wykluczymy jakąś awarię sprzętową/podłączeniową.
-
klew
A masz źródła i wiesz z jakiej biblioteki do DHT korzystał?shimano73 wrote: Fri Nov 13, 2020 11:11 pm Tak, wgrywałem bin'a poprzedniego softu czyli Primary i działa od strzału
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
-
Xoggo
Mój DHT22 od 3 tygodni zaczął wariować.
Nie dość, że obniżył temperaturę o 5 stopni (a nie było takiego pogodowego spadku u mnie w garażu) to co 4 dni zawiesza mi się (nie pokazuje danych).
Dopiero po fizycznym odłączeniu go od zasilania i ponownym połączeniu zaczyna działać - przez kolejnych kilka dni.
Korzystam z jednej z przedostatnich bibliotek @klew.
DHT22 do wymiany czy może próbować na innych bibliotekach
Nie dość, że obniżył temperaturę o 5 stopni (a nie było takiego pogodowego spadku u mnie w garażu) to co 4 dni zawiesza mi się (nie pokazuje danych).
Dopiero po fizycznym odłączeniu go od zasilania i ponownym połączeniu zaczyna działać - przez kolejnych kilka dni.
Korzystam z jednej z przedostatnich bibliotek @klew.
DHT22 do wymiany czy może próbować na innych bibliotekach