GUI Generic

Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 400
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

sob lis 14, 2020 2:02 pm

Pierwszy post.

"Program jest dość rozbudowany i dla większości modułów opartych na esp8285, nie ma możliwości aktualizacji online . Moduły te jak na razie mają mało pamięci wbudowanej."
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 412
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

sob lis 14, 2020 2:38 pm

@espablo, mogę Cię prosić o dodanie do pierwszego postu informacji o bibliotekach niezbędnych do prawidłowej kompilacji? SuplaDevice już jest tyle wersji, że ciężko się połapać:( Czy ta od @klew jest ok? Doszły sensory itp. Nie byłoby tak częstych próśb o aktualny bin, każdy skompilowałby sobie samodzielnie, w zakresie, który jest mu niezbędny. Mnie trochę zajęło by po 6 miesiąc przyrwy ponownie ogarnąć Arduino, by prawidłowo kompilował mi Generic i PrimeryGUI.
Z góry dziękuję, udanego weekendu;)
e-talking............
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 14, 2020 3:37 pm

Na początku - Wielki Podziw - za ogromny wkład pracy  (Espablo, krycha88, klew).
Dawno nie kompilowałem w Arduino IDE.
Ale po spełnieniu mojej prośby przez @klew :
 viewtopic.php?p=80289#p80289
Znów postanowiłem przetestować parę softów.
Oczywiście na początku GUI Generic.
Ściągnąłem najnowsze źródła:
https://github.com/Espablo/GUI-Generic
oraz bibliotekę SuplaDevice:
https://github.com/klew/arduino
Do testów jako "moduł" wybrałem popularnego Sonoff-a Basic.
Po wgraniu softu wiadomo - konfiguracja.
Wybrałem płytę Sonoff Basic i uzupełniłem resztę "danych"
Moduł się zarejestrował.
I tu moje spostrzeżenia.
Oryginalny przycisk nie załącza ( wyłącza) mi przekaźnika.
( Przez apkę jest ok ).
Wiec znów wszedłem w konfigurację.
Sprawdzam gpio i widzę, że:
1. gpio led ( 13 ) jest ok,
2. gpio przekaźnika ( 12 ) jest ok,
3 gpio konfiguracji  ( 0 ) też jest ok.
Ale przycisk jest ustawiony na gpio14
W/g mnie powinien być również ustawiony na gpio0, gdyż obecne Sonoff-y Basic, nie posiadają już gpio14.
Po przestawieniu "ręcznie" na gpio0, przycisk zaczął działać, ale "dziwnie".
Musiałem jeszcze "ręcznie" przestawić na ZWALNIANIE, chociaż w/g mnie powinno być na NACIŚNIĘCIE.
Druga sprawa co osobiście mi się wydaje dziwne jest wejście w tryb konfiguracji - 3 razy przycisk config.
Jeżeli jest na osobnym gpio to ok, ale jeżeli mamy config na tym samym gpio co "przycisk" to podczas np testu zachowania "przycisku" dla:
viewtopic.php?p=80289#p80289
Sonoff ( po trzecim naciśnięciu ), przechodził mi w tryb konfiguracji.
Ja wiem, że tu jest ograniczenie 10 sekund, ale może by to ujednolicić np tak jak jest w modułach Zamela.
Dla wyłaczników:
Monostabilnych - naciśnięcie przez 5 sekund, a dla
Bistabilnych - 10 × zał / wył.
Tym bardziej, że i tak cześć z nas ma te moduły i nie trzeba było by myśleć jak akurat w danym module wchodzi się w konfigurację.
A z własnego doświadczenia wiem, że za jakiś czas człowiek zapomina i potem kombinacje - jak to było.
Ale to są tylko moje spostrzeżenia.
Proszę je NIE brać, za jaką kolwiek krytykę.
Ps.
Z niecierpliwością czekam dalej na rozwój tego WSPANIAŁEGO softu.
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob lis 14, 2020 6:34 pm

Patryk pisze:
sob lis 14, 2020 3:37 pm
Wiec znów wszedłem w konfigurację.
Sprawdzam gpio i widzę, że:
1. gpio led ( 13 ) jest ok,
2. gpio przekaźnika ( 12 ) jest ok,
3 gpio konfiguracji  ( 0 ) też jest ok.
Ale przycisk jest ustawiony na gpio14
W/g mnie powinien być również ustawiony na gpio0, gdyż obecne Sonoff-y Basic, nie posiadają już gpio14.
Po przestawieniu "ręcznie" na gpio0, przycisk zaczął działać, ale "dziwnie".
Musiałem jeszcze "ręcznie" przestawić na ZWALNIANIE, chociaż w/g mnie powinno być na NACIŚNIĘCIE.
Wiedziałem, że tak będzie :) Nie znam się na tych modułach i ustawiłem domyślnie dla każdego modułu takie same ustawienia przekaźników i przycisków. Oczywiście poprawię.
Patryk pisze:
sob lis 14, 2020 3:37 pm
Sonoff ( po trzecim naciśnięciu ), przechodził mi w tryb konfiguracji.
Ja wiem, że tu jest ograniczenie 10 sekund, ale może by to ujednolicić np tak jak jest w modułach Zamela.
Dla wyłaczników:
Monostabilnych - naciśnięcie przez 5 sekund, a dla
Bistabilnych - 10 × zał / wył.
Moje dzieci zawsze uruchamiały tryb konfiguracyjny więc ja sobie to już dawno ustawiłem na 10 przyciśnięć ;) Tak się zastanawiam dlaczego w Zamel ma dwa tryby? Wydaje się, że wystarczył by tylko ten 10 przyciśnięć.
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 14, 2020 6:55 pm

Tu chyba "dałem" plame.
Bo w Zamelu (ROW-01) przy monostabilnym też jest 10 x .
Pomyliłem to z softami kompilowanymi za pomocą IOT SDK.
Ps.
Podpowiesz jak to zmienić w GUI-GENERIC.
( To sobie to zmienię ).
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob lis 14, 2020 7:00 pm

Patryk pisze:
sob lis 14, 2020 6:55 pm
Tu chyba "dałem" plame.
Bo w Zamelu (ROW-01) przy monostabilnym też jest 10 x .
Pomyliłem to z softami kompilowanymi za pomocą IOT SDK.
Ps.
Podpowiesz jak to zmienić w GUI-GENERIC.
( To sobie to zmienię ).
Zaraz to zrobię i wrzucę na githuba - bo to już któreś z kolei zgłoszenie :)

tak naprawdę w kodzie to masz dwa tryby
CONFIG_MODE_10_ON_PRESSES
oraz
CONFIG_MODE_5SEK_HOLD
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 14, 2020 9:59 pm

krycha88 - Dzięki !!!
A więc tak na szybko.
( Dotyczy tylko Sonof-a Basic ).

1. Osobiście wolałbym , żeby przycisk monostabilny działał na "zboczu narastającym".
Czyli naciśnięcie przycisku powodowało zmianę stanu przekaźnika.
Teraz przy monostabilnym następuje podczas "zwalniania".
A więc  ( osobiście ), przełączyłem na "ZWOLNIENIE" i przekaźnik przełącza się podczas "naciśnięcia" - trochę dziwne, ale działa.
Ale tak jak piszę - jest to moje zdanie.

2. Nie wiem czemu, ale zdarza się, że nie zawsze udaje mi się wejść w konfiguracje po 10 x.
Tak jak by "moduł" się restartował.
( choć nie wykluczam, że to wina mojego przycisku ).

3. Chodzi o "sensory"
Chodź mam pościągane wszystkie biblioteki to i tak musiałem zakomentować w pliku:
GUI-Generic_Config.h
"sensory"
SI7021, SHT30, oraz MAX6675,
bo soft nie chce się kompilować.
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob lis 14, 2020 10:22 pm

Patryk pisze:
sob lis 14, 2020 9:59 pm
1. Osobiście wolałbym , żeby przycisk monostabilny działał na "zboczu narastającym".
Czyli naciśnięcie przycisku powodowało zmianę stanu przekaźnika.
Teraz przy monostabilnym następuje podczas "zwalniania".
A więc  ( osobiście ), przełączyłem na "ZWOLNIENIE" i przekaźnik przełącza się podczas "naciśnięcia" - trochę dziwne, ale działa.
Ale tak jak piszę - jest to moje zdanie.
Na biurku może to dziwne ale w prawdziwym życiu to nie ma znaczenia :)
Patryk pisze:
sob lis 14, 2020 9:59 pm
2. Nie wiem czemu, ale zdarza się, że nie zawsze udaje mi się wejść w konfiguracje po 10 x.
Tak jak by "moduł" się restartował.
( choć nie wykluczam, że to wina mojego przycisku ).
A wiesz, że na to masz tylko 10s? inaczej musisz od nowa wciskać 10 razy.
Patryk pisze:
sob lis 14, 2020 9:59 pm
3. Chodzi o "sensory"
Chodź mam pościągane wszystkie biblioteki to i tak musiałem zakomentować w pliku:
GUI-Generic_Config.h
"sensory"
SI7021, SHT30, oraz MAX6675,
bo soft nie chce się kompilować.
przecież są :)
https://github.com/krycha88/arduino/tre ... pla/sensor
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 14, 2020 10:35 pm

Ok.
Ja korzystam z biblioteki ( SuplaDevice):
https://github.com/klew/arduino
a tam ich nie ma.
Sprawa wyjaśniona.
LukaszH
Posty: 60
Rejestracja: sob gru 14, 2019 11:49 pm

sob lis 14, 2020 10:55 pm

Przez to jak szybko jest rozwijany ten soft klikam w ten post kilka razy dziennie :)

Nie wiem jaka jest priorytetyzacja ale także czekam na: https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues/35 - chcę użyć do zbiornika deszczówki :) Ten licznik także by się przydał: https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues/21
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”