ESP8266 - 2.0

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 10, 2017 2:56 pm

Wkrótce pojawi się wersja 2.0 (z pominięciem 1.8)
Ma ona sporo zmian w kodzie oraz wspiera aktualizację firmware-u online.

Nie wspiera już ESP01 - dla tej wersji sprzętu należy użyć starszej wersji programowania.
Zmiany można śledzić na https://github.com/SUPLA/supla-core/tre ... SP8266_IOT
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn lut 13, 2017 1:05 pm

czy będzie dostępne dla wszystkich esp8266 ???
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 13, 2017 1:07 pm

bicker pisze:
pn lut 13, 2017 1:05 pm
czy będzie dostępne dla wszystkich esp8266 ???
tzn ?
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn lut 13, 2017 1:32 pm

pzygmunt pisze:
pt lut 10, 2017 2:56 pm
...
Nie wspiera już ESP01 - dla tej wersji sprzętu należy użyć starszej wersji programowania.
...
Czy brak wsparcia dla ESP-01 wynika z pamięci flash i FOTA.
Większość modułów ma co prawda 512k, ale są także dostępne moduły z 1MB.
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn lut 13, 2017 2:18 pm

pzygmunt pisze:
pn lut 13, 2017 1:07 pm
bicker pisze:
pn lut 13, 2017 1:05 pm
czy będzie dostępne dla wszystkich esp8266 ???
tzn ?
wiem, ze są z różną wielkością pamięci, czy nie będzie problemu ???
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 13, 2017 2:42 pm

Wszystko co ma 512KB flash-a już nie będzie wspierane przez nowsze wersje.
Espressif tez już nie będzie wspierał SDK dla pamięci mniejszej niż 1024KB.

Cały problem polega na tym, że w przypadku NON FOTA do dyspozycji pozostaje tylko 240 pamięci na firmware (+64Kb eagle), w przypadku FOTA 172KB, a to już trochę za mało. (oczywiście mowa o 512KB flash).

Oczywiście można "nagiąć" przestrzeń na przestrzeń adresową "user data". ale to już zainteresowani niech robią we własnym zakresie. Wtedy się zmieści. Można też kombinować ICACHE ale już coraz trudniej "wycyrklować".

PS. Poprzednie wersje troche w złym miejscu zapisywały config. Teraz wyszło jak przeglądnąłem jeszcze raz organizację pamięci przy temacie FOTA.
maghost
Posty: 99
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 12:30 am

pn lut 13, 2017 3:52 pm

A jak skorzystać z OTA?
bicker
Posty: 367
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pn lut 13, 2017 5:10 pm

i jeszcze jedno pytanie,
orientacyjnie kiedy można się spodziewać ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 14, 2017 8:33 am

maghost pisze:
pn lut 13, 2017 3:52 pm
A jak skorzystać z OTA?
Trzeba przełączyć moduł w tryb konfiguracji.
Zaznaczyć Firmware Update na "YES"
Uruchomić ponownie.
Wtedy przy pierwszym połączeniu z serwerem zostanie pobrany update (o ile jest).
Zostanie sprawdzony podpis cyfrowy i jeżeli wszystko będzie ok to nowy firmware zostanie ustawiony jako podstawowy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8705
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 14, 2017 8:33 am

bicker pisze:
pn lut 13, 2017 5:10 pm
i jeszcze jedno pytanie,
orientacyjnie kiedy można się spodziewać ?
Źródła dostępne są na GITHUB-ie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „supla-dev”