djack2017 wrote: Wed Oct 07, 2020 11:23 amChyba nie wyraziłem się zbyt jasno. Nie ważne jak i gdzie jest robiony pomiar napięcia. Ważne jest jaką konwencję się przyjmie co do przekazywanych na zewnątrz wyników. Ja przyjąłem taką, jaką opisałem w poprzednim poście. Nie ma żadnego problemu aby przekazywać wartość napięcia wejściowego przy wyłączonym sterowniku, ale to już jest inna konwencja. Mnie i półtora tysiąca innym osobom, które ten software ściągnęły widać moja konwencja odpowiadała.klew wrote: Wed Oct 07, 2020 10:53 am Ja bym podszedł do tego inaczej. Gdyby pomiar fizycznie był robiony na wyjściu, to było by 0 V przy wyłączonym.
Tutaj pomiar jest robiony gdzieś wcześniej, więc da się to zmierzyć. Skoro się da, to czemu by tego nie pokazać?
Jeśli komuś tak zależy aby otrzymywać akurat napięcie wejściowe to mogę taką wersję software'u w wolnej chwili przygotować.
Jeśli możesz przygotować taką wersję, jestem jak najbardziej za.
Moim zdaniem ma znaczenie gdzie jest robiony pomiar napięcia - na podstawie pobranego napięcia i prądu obliczana jest moc (W)
Nie wiem czy dobrze rozumuje ale w obecnej sytuacji (pomiar na wyjściu) nie jest brane pod uwagę Waty jakie zużywa sam sonoff.
Przy podłączonej grzałce 2000W nie ma większego znaczenia czy sonoff pobiera np. +2W
Ale przy np. routerze który zużywa 8W to te dodatkowe 2W to już 25% błędnego pomiaru.