Cześć,
Mam taką zagwozdkę - może Wasze świeże spojrzenie pomoże.
Uparłem się by światło w przedsionku uruchamiało się automatycznie po wykryciu ruchu.
Próbowałem z HC-SR501 I Robodyn'em. Niestety - regularnie pojawiały się przypadkowe załączenia.
Postanowiłem wykorzystać sygnał z czujki alarmu.
Wzbudzenie czujki załącza wyjście przekaźnikowe "NO" na zadany czas, podając sygnał na wemosa D1mini gdzie wirtualny przekaźnik (ustawiony jako wyzwalacz w skryptach) załącza/wyłącza fizyczny moduł sterujący oświetleniem.
W skryptach:
Załącz jeśli wirtualny ON i światło OFF.
Wyłącz jeśli wirtualny OFF i światło ON.
Czyli centrala alarmowa jest jakby wyłącznikiem bistabilnym.
No i to pięknie działa poza jednym przypadkiem.
Pamiętajmy, że czujka cały czas rejestruje ruch. Gdy jesteśmy w przedsionku na tyle długo by centrala wyłączyła wirtualny przekaźnik i światło, czujka od razu rejestruje ruch, załącza ponownie przekaźnik, jednak scena w skryptach już się nie wykonuje że względu za zbyt krótki czas (jak rozumiem) pomiędzy załącz a wyłącz.
Jeśli po wyłączeniu światła krótką chwilę pozostanę bez ruchu, kolejna reakcja czujki poprawnie załączy oświetlenie. W innym przypadku trzeba czekać jeden cykl na ponowne "załącz".
Jakieś pomysły jak to obejść? Linki bezpośrednie zamiast skryptów?
(Żeby nie było - testowałem z softem elmaya "PIR direct link". Tam jest sterowanie stanem wysokim. Nie wiem czy to był powód ale również zdarzały się samoczynne załączenia. Skrypty dzięki warunkom zadziałania eliminują ten problem.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Supla+Satel+skrypty Fracza
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Wszystkie czujniki które umożliwiają bezpośrednie podłączenie żarówki posiadają jedną wadę , nawet jak będziesz się bez przerwy ruszał to czujnik i tak zgaśnie po ustawionym czasie, nie ma tak, że każde naruszenie czujnika resetuje czas i odmierza od początku.
Dlatego też u mnie halogen przed garażem jest z czujnikiem ale jest również możliwość załączenia przyciskiem na stałe.
Dlatego też u mnie halogen przed garażem jest z czujnikiem ale jest również możliwość załączenia przyciskiem na stałe.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Czujki obecności resetują timer w trakcie świecenia, gdy wykryją ruch.shimano73 wrote: Wed Nov 18, 2020 11:11 am Wszystkie czujniki które umożliwiają bezpośrednie podłączenie żarówki posiadają jedną wadę , nawet jak będziesz się bez przerwy ruszał to czujnik i tak zgaśnie po ustawionym czasie, nie ma tak, że każde naruszenie czujnika resetuje czas i odmierza od początku.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
tomkowski
- Has thanked: 2 times
No pięknie. Ja już jedną czuję na suficie mam. Druga nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej że sufit z terivy a nie podwieszany.
Dlatego pytam o rozwiązanie w oparciu o posiadany sprzęt.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wydłużenie czasu załączenia, co będzie obejściem problemu w jakimś tam procencie przypadków ale nie jego rozwiązaniem.
-
Zybi
Zrobiłem sobie takie rozwiązanie, przy którym aktywacja pinu wejściowego (krótkotrwałe zwarcie do masy) załącza przekaźnik na określony czas w zakresie od 1 do 3600s (czas można sobie ustawić w trybie konfiguracji modułu), a kolejna aktywacja tego pinu w czasie załączonego przekaźnika resetuje licznik i przekaźnik dalej jest załączony.tomkowski wrote: Wed Nov 18, 2020 12:17 pmNo pięknie. Ja już jedną czuję na suficie mam. Druga nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej że sufit z terivy a nie podwieszany.
Dlatego pytam o rozwiązanie w oparciu o posiadany sprzęt.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wydłużenie czasu załączenia, co będzie obejściem problemu w jakimś tam procencie przypadków ale nie jego rozwiązaniem.
Podaj na czym chcesz to zrobić, to przygotuję Ci taki soft.
-
tomkowski
- Has thanked: 2 times
Ok. To jeszcze muszę doprecyzować co mam i na czym mi zależy.
Z wyjścia NO satela podaję sygnał na wemosa D1 mini z PullUp'em.
W puszcze światło fizycznie załącza moduł Supla Mini (od kolegi kinium) z dwoma przekaźnikami.
Jeden steruje oświetleniem ganku (wschód/zachód słońca), drugi - światłem w przedsionku.
Mam tam podwójną puszkę jednak miejsce na moduł jest tylko w jednej.
Nie ukrywam też że za wszelką cenę staram się ujednolicić soft w modułach. Zależy by pokazywał info w aplikacji i dawał możliwość aktualizacji OTA.
W puszcze światło fizycznie załącza moduł Supla Mini (od kolegi kinium) z dwoma przekaźnikami.
Jeden steruje oświetleniem ganku (wschód/zachód słońca), drugi - światłem w przedsionku.
Nie ukrywam też że za wszelką cenę staram się ujednolicić soft w modułach. Zależy by pokazywał info w aplikacji i dawał możliwość aktualizacji OTA.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
A możesz ten sygnał z Satela doprowadzić kablami do tego Mini sterującego światłem?tomkowski wrote: Wed Nov 18, 2020 1:34 pm Ok. To jeszcze muszę doprecyzować co mam i na czym mi zależy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Zybi
Tu jest więcej na temat pracy podobnego rozwiązania:tomkowski wrote: Wed Nov 18, 2020 1:34 pm Ok. To jeszcze muszę doprecyzować co mam i na czym mi zależy.
viewtopic.php?f=27&t=2953
Obecnie, w ramach "przeróbek" potrzebna jest tylko jedna dioda Schottky-ego.