GUI Generic

Patryk
Posty: 984
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 10:25 pm

@Goral64
Nie wiem czy to pomoże, ale spróbuj po wyczyszczeniu pamięci wgrać to:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 773
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 10:31 pm

Patryk pisze:
pt lis 20, 2020 10:25 pm
@Goral64
Nie wiem czy to pomoże, ale spróbuj po wyczyszczeniu pamięci wgrać to:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
No ale u mnie czip chodzi jako taki. Tylko w określonych warunkach nie otwiera się strona WWW w trybie AP.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Patryk
Posty: 984
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 10:32 pm

klew pisze:
pt lis 20, 2020 9:39 pm
Właśnie dodałem ON_CRAZY_CLICKER - jeśli to dla kogoś mało, to polecam https://orteil.dashnet.org/cookieclicker/
Dzięki !!!
Może @krycha88 spełni moją prośbę :roll:
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1732
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lis 20, 2020 10:36 pm

Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 9:15 pm
I jeszcze taka anomalia. Przy ustawieniu IC
IC_setup.jpg
Po każdym restarcie licznik się sam inkrementuje o 1 mając ustawione liczenie impulsów przy zboczu narastającym.
Ale myślę, że to raczej wina po stronie SuplaDevice.
U mnie też jest taki objaw
Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 9:15 pm
Jest też mały bug w interfejsie. Listbox Podciąganie do VCC ustawia się wartością Zbocze rosnące. Zapisywanie jest prawidłowe, tylko wyświetlanie jest błędne.
Masz rację, jest blad
Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 9:33 pm
@Espablo a czy jest szansa na to, żeby moduł obsługiwał więcej niż 1 licznik?
Jest taka szansa.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 773
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 10:43 pm

A jakiej wersji płytek esp8266 używacie? Bo ja 2.7.4
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Patryk
Posty: 984
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 10:46 pm

Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 9:33 pm
A czyściłeś Wemosa?
Ja mam takie ustawienia.
Załączniki
20201120_233936.jpg
20201120_233936.jpg (4.29 MiB) Przejrzano 139 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1530
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lis 20, 2020 10:49 pm

Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 9:15 pm
I jeszcze taka anomalia. Przy ustawieniu IC
IC_setup.jpg
Po każdym restarcie licznik się sam inkrementuje o 1 mając ustawione liczenie impulsów przy zboczu narastającym.
Ale myślę, że to raczej wina po stronie SuplaDevice.

Jest też mały bug w interfejsie. Listbox Podciąganie do VCC ustawia się wartością Zbocze rosnące. Zapisywanie jest prawidłowe, tylko wyświetlanie jest błędne.
Biblioteka zakłada, że zliczając zbocza narastające (przejście LOW do HIGH), stan na GPIO jest "LOW". Nie wiem co dokładnie stoi za tymi ustawieniami w GUI, ale zakładam, że masz włączony input pullup, więc naturalny stan na tym GPIO to HIGH. Powinieneś więc zliczać zbocza opadające (HIGH -> LOW).
Patryk
Posty: 984
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lis 20, 2020 10:59 pm

Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 10:43 pm
A jakiej wersji płytek esp8266 używacie? Bo ja 2.7.4
Ja też 2.7.4
Arduino IDE 1.8.13
WIN 10.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 773
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 20, 2020 11:05 pm

klew pisze:
Biblioteka zakłada, że zliczając zbocza narastające (przejście LOW do HIGH), stan na GPIO jest "LOW". Nie wiem co dokładnie stoi za tymi ustawieniami w GUI, ale zakładam, że masz włączony input pullup, więc naturalny stan na tym GPIO to HIGH. Powinieneś więc zliczać zbocza opadające (HIGH -> LOW).
Przy wyłączonym pullup też dolicza na starcie 1 impuls. W docelowym rozwiązaniu mój impulsator jest NC a impuls wysyła poprzez NO. Łącząc impulsator z masą i pinem zliczającym normalnie będę miał stan niski, a wysoki tylko jak wystąpi impuls.
W tej chwili zamiast impulsatora mam przycisk połączony z masą ale he, he, w momencie restartu nie jest wciśnięty więc pewnie dlatego doliczany jest impuls. Jutro to jescze protestuję w różnych kombinacjach..
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1530
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lis 20, 2020 11:18 pm

Goral64 pisze:
pt lis 20, 2020 11:05 pm
klew pisze:
Biblioteka zakłada, że zliczając zbocza narastające (przejście LOW do HIGH), stan na GPIO jest "LOW". Nie wiem co dokładnie stoi za tymi ustawieniami w GUI, ale zakładam, że masz włączony input pullup, więc naturalny stan na tym GPIO to HIGH. Powinieneś więc zliczać zbocza opadające (HIGH -> LOW).
Przy wyłączonym pullup też dolicza na starcie 1 impuls. W docelowym rozwiązaniu mój impulsator jest NC a impuls wysyła poprzez NO. Łącząc impulsator z masą i pinem zliczającym normalnie będę miał stan niski, a wysoki tylko jak wystąpi impuls.
W tej chwili zamiast impulsatora mam przycisk połączony z masą ale he, he, w momencie restartu nie jest wciśnięty więc pewnie dlatego doliczany jest impuls. Jutro to jescze protestuję w różnych kombinacjach..
Mogę też ustawić "poprzedni" stan robiąc digitalRead. Wtedy taki efekt nie będzie występował
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”