Zakupiłem zestaw 6 x sterownik rolet i 1x brama. Zamontowałem 5 sztuk rolet ale w każdym w mniejszym czy większym stopniu pojawia się problem braku reakcji rolety na naciśnięcie manualnego przycisku włącznika na ścianie. Trzeba nacisnąć czasami 2-3 razy aby roleta podniosła się czy opuściła choć wydaje mi się, że w każdym oknie problem dotyczy głównie opuszczania.
Najbardziej zaskakujące jest to, że po naciśnięciu przycisku słychać przekaźnik w module, mrugnie lampka i nawet słuchać coś w samym napędzie rolety ale nie rusza. Po 2 czy 3 naciśnięciu jedzie w dół.
Czy miał ktoś podobnie lub znacie problem na tym forum?
Pozdrawiam
Tomek
sterownik rolet SRW-01 + przyciski Ospel
-
tomasz.nowak.net
Lampka na sterowniku/nadajniku Zamel
Dodam, że są to przyciski bez blokady. Takie sprężynujące/ dzwonkowe.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Znaczy monostabilne. Czy jesteś w stanie przesłać numer z jednego sterownika który tak działa? Znajduje się na tyle obudowy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Zybi
Jeżeli Ci ta lampka mruga, to może świadczyć o tym, że moduł się zresetował w momencie załączenia/wyłączenia przez przekaźnik silnika rolety.tomasz.nowak.net wrote: Fri Nov 20, 2020 8:23 pm Lampka na sterowniku/nadajniku Zamel
Miałem podobny objaw przy sterowaniu modułem ESP pompką cyrkulacyjną.W moim przypadku pomogło zamontowanie gasika na stykach przekaźnika załączającego pompkę (rezystor 39 ohm/1W w szeregu z kondensatorem 330 nF /630V). Jednak co jest w modułach Zamel-a to nie wiem.
-
tomasz.nowak.net
Lampka nie mruga tak jak przy parowaniu tylko mrugnie podczas wciśnięcia przycisku. Wyglada jak dla mnie że sygnał dochodzi z przycisku ale roleta nie zjeżdża. Nawet słuchać jakiś dźwięk w samej rolecie.
Mogę wysłać dane z me sterownika ale czy nie ma tych samych danych w apce czy cloud żebym zrobił screena? Musiałbym rozkręcić puszkę bo już wszystkie mam zamontowane.
Mogę wysłać dane z me sterownika ale czy nie ma tych samych danych w apce czy cloud żebym zrobił screena? Musiałbym rozkręcić puszkę bo już wszystkie mam zamontowane.
Koledze @miroph chodzi o numer seryjny urządzenia. Jest on nadrukowany na białej etykiecie i naklejony z tyłu sterownika. Nigdzie indziej go nie znajdziesz.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
tomasz.nowak.net
Nr seryjny jednego z urządzeń: SUPLA 187490
Czy ma znaczenie zastosowanie do tych modułów rodzaju przycisków tj. dzwonkowych a takich z blokadą?
Czy ma znaczenie zastosowanie do tych modułów rodzaju przycisków tj. dzwonkowych a takich z blokadą?
-
tomasz.nowak.net
Co gorsza 3 z 6 modułów które podłączyłem do innej sieci wifi po nocy przestały działać tj. w aplikacji przy nich świeci się czerwona dioda.
Nawet nie mogę ich ponownie sparować to znaczy przywracam jeden z nich do ustawień fabrycznych. Niby wszystko ok, konfiguracja się powiodła ale urządzenia nie widać
Mimo wielu prób połączenia dioda na module wolno mruga
Nawet nie mogę ich ponownie sparować to znaczy przywracam jeden z nich do ustawień fabrycznych. Niby wszystko ok, konfiguracja się powiodła ale urządzenia nie widać
Mimo wielu prób połączenia dioda na module wolno mruga
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Nie ma znaczenia czy zastosujesz przycisk mono czy bistabilny. Trzeba tylko przy bistabilnym zmienić ustawienia w konfiguracji sterownika. Piszesz że masz monostabilne więc nic nie musisz zmieniać.tomasz.nowak.net wrote: Sat Nov 21, 2020 6:30 am Nr seryjny jednego z urządzeń: SUPLA 187490
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27