Stacja pogodowa by shimano73

bigthomas
Posty: 118
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

ndz lis 22, 2020 11:32 am

shimano73 pisze:
wt lis 10, 2020 9:12 am
Kanał wilgotności ma ograniczenie do 100%, nawet jeśli w aplikacji pokazuje dobrze to w historii są dziury :?
Wartości powyżej 100% traktowane są jako błędne odczyty.
Należało by dopisać własny kawałek kodu aby wartości powyżej 100% traktować jako 100% a nie wartości błędne.
Ja mam coś podobnego zrobione dla czujnika odległości w zbiorniku na pellet. Bez korekty czujnik dawał przeróżne wartości ze względu na to że pojemnik na pellet jest metalowy, dwa że pellet nie jest powierzchnią płaską ;)

Kod: Zaznacz cały

#ifndef _DiffHCSR04_h
#define _DiffHCSR04_h

#include "supla/channel.h"
#include "supla/sensor/distance.h"
#include "supla/sensor/HC_SR04.h"

namespace Supla {
namespace Sensor {

double lastValue = 0.5;
double goodValue = 0.5;

class DiffHCSR04: public Supla::Sensor::HC_SR04 {
  public:
    DiffHCSR04(int8_t trigPin, int8_t echoPin) : HC_SR04(trigPin, echoPin) {}

    double getValue() {

      if ((0.5 - Supla::Sensor::HC_SR04::getValue()) > 0) {
        goodValue = (0.5 - Supla::Sensor::HC_SR04::getValue());
      }

      if (goodValue > 0) {
        lastValue = goodValue;
        return goodValue;
      }
      else {
        return lastValue;
      }
    }
    void iterateAlways() { // Pomiar co XX minut/sekund
      if (lastReadTime + 10000 < millis()) {
        lastReadTime = millis();
        channel.setNewValue(getValue());
      }
    }
};

};  // namespace Sensor
};  // namespace Supla

#endif
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1235
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lis 22, 2020 11:35 am

RKL pisze:
ndz lis 22, 2020 10:39 am
shimano73 planujesz postawienia stacji na nowych bibliotekach , bo z tego co widze to ostro wzioles sie za za te nowe bibilioteki :)
Oczywiście że planuję :D Ostro wziąłem się do roboty bo zostałem uziemiony przez dwa tygodnie w domu (nie przez covid ;) )
będzie na podstawie Generic , na razie próbuję zrozumieć programowanie obiektowe ale trudno mi określić jakiś termin, bo dużo pracy zawodowej musiało zostać przerwane - przesunięte w czasie .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 38
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

ndz lis 22, 2020 12:02 pm

shimano73 pisze:
ndz lis 22, 2020 11:35 am
RKL pisze:
ndz lis 22, 2020 10:39 am
shimano73 planujesz postawienia stacji na nowych bibliotekach , bo z tego co widze to ostro wzioles sie za za te nowe bibilioteki :)
Oczywiście że planuję :D Ostro wziąłem się do roboty bo zostałem uziemiony przez dwa tygodnie w domu (nie przez covid ;) )
będzie na podstawie Generic , na razie próbuję zrozumieć programowanie obiektowe ale trudno mi określić jakiś termin, bo dużo pracy zawodowej musiało zostać przerwane - przesunięte w czasie .
No to pozostaje nam czekac na ten dzien :)
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 135
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

pt gru 04, 2020 7:47 am

dzikusk pisze:
pt wrz 18, 2020 8:14 am
Właśnie zamówiłem sobie Zestaw wyświetlacza LCD z WiFi z Nettigo. Zobaczymy jak się będzie sprawować.
Oto efekt
Załączniki
20201203_101021.jpg
20201203_101021.jpg (3.44 MiB) Przejrzano 488 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1235
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt gru 04, 2020 12:15 pm

„Ja już to gdzieś widziałem” 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
daniel2121
Posty: 1
Rejestracja: sob gru 19, 2020 6:48 am

sob gru 19, 2020 6:52 am

Witam.
Albo mi się wydaje albo to prawda , że deszcz jest wyświetlany w l/h a nie l/m. Czy można to zmienić żeby były litr na metr?
I jeszcze jedno pytanie, jak wejść do konfiguracji jeżeli moduł juz nie jest w trybie AP?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1361
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 19, 2020 6:00 pm

daniel2121 pisze:
sob gru 19, 2020 6:52 am
Witam.
Albo mi się wydaje albo to prawda , że deszcz jest wyświetlany w l/h a nie l/m. Czy można to zmienić żeby były litr na metr?
I jeszcze jedno pytanie, jak wejść do konfiguracji jeżeli moduł juz nie jest w trybie AP?
Deszcz jak jak już to w l/m2 . Oznacza to że na powierzchni 1m2 pojawiła się woda o wysokości 1mm lub inaczej: 1 mm opadu oznacza opad 1 litra wody na metr kwadratowy. 50 mm w ciągu godziny oznacza że w jedna godzinę spadnie na 1 metr ziemi 50 litrów wody (5 wiader). Czyli nawałnica i intensywny deszcz. Średnia roczna 500 mm oznacza
slowik57
Posty: 6
Rejestracja: śr paź 28, 2020 7:59 pm

pn gru 21, 2020 8:26 pm

dzikusk pisze:
pt gru 04, 2020 7:47 am
dzikusk pisze:
pt wrz 18, 2020 8:14 am
Właśnie zamówiłem sobie Zestaw wyświetlacza LCD z WiFi z Nettigo. Zobaczymy jak się będzie sprawować.
Oto efekt
Gdzie można dostać taką obudowę z pleksi ?
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 135
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

wt gru 22, 2020 7:25 am

slowik57 pisze:
pn gru 21, 2020 8:26 pm
dzikusk pisze:
pt gru 04, 2020 7:47 am
dzikusk pisze:
pt wrz 18, 2020 8:14 am
Właśnie zamówiłem sobie Zestaw wyświetlacza LCD z WiFi z Nettigo. Zobaczymy jak się będzie sprawować.
Oto efekt
Gdzie można dostać taką obudowę z pleksi ?
https://botland.com.pl/obudowy-do-raspb ... zysta.html
Wieczorem jest jeszcze ładniejszy efekt gdy sobie świeci. Polecam :D
Siwyv
Posty: 1
Rejestracja: pt lut 07, 2020 12:48 pm

pt sty 22, 2021 5:54 pm

Witam, mam dwa problemy po złożeniu stacji od Nettigo i wgraniu softa.
1. W aplikacji nie pokazuje mi wartości PM tylko temperaturę i wilgotność po uruchomieniu kanału 0.
2. Jak wejść w tryb konfiguracji ?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”