Pracuję nad wersją dokładnie dla tego modułu, którego dotyczy ten wątek.
Wkrótce go opublikuję.
Fajny projekt 2 kanałowego włącznika
-
slawek
Czy ktoś podpowie jak przerobić soft z modułu bramowego na podwójny socket?bicker wrote:możesz wybrać moduł bramowy i na stronie powyłączać to co niepotrzebne ...piootrek1 wrote:Właśnie taki moduł jest mi potrzebny. Może wrzucicie jakiś firmware obsługujący włącznik 2 kanałowy? Ulepiłbym sobie jakąś płytkę pcb z wyjsciami na triakach
Co trzeba zmienić? A może ktoś ma gotowca?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Wystarczy zdefiniować dodatkowy kanał
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... onn.c#L397
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... onn.c#L397
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
malirth
Podnoszę temat ponieważ podobny moduł do tego "niemieckiego" projektuję.
Bardzo nie podobają mi się rozwiązania w których sterowanie oświetleniem czy gniazdkami jest uzależnione od sprawności układu sterującego i ten projekt na githubie jak dla mnie jest do kitu.
Proponowane przeze mnie rozwiązanie to sterowanie identyczne jak przy wyłączniku schodowym gdzie układ przełącza sieć z jednego wejścia pomiędzy dwoma liniami na wyjściu, a wyłącznik ścienny przełącza sieć z dwóch linii wejściowych na jedną wyjściową.
Nawet jeśli siądzie sterowanie przez internet, wyłącznik ścienny nadal będzie spełniał swoje zadanie.
Proponowany przeze mnie przekaźnik to RM50-3011-85-1003.
Idealnym rozwiązaniem było by zastosowanie przekaźnika bistabilnego np. RMB851 Relpol'a, ale jego rozmiar uniemożliwia realizację podwójnej gniazdka/wyłącznika.
Załączanie tyrystorowe jest całkiem spoko ze względu na łatwość sterowania, rozmiar i brak efektu sklejania styków, ale jeśli uwzględnimy zwykłe żarówki ledowe to efekty świetlne mogą Was niemiło zaskoczyć. Ponadto tyrystory wprowadzają trochę zakłóceń do sieci energetycznej przez co niektóre sprzęty zasilane przez przetwornice mogą trochę oszaleć.
Bardzo nie podobają mi się rozwiązania w których sterowanie oświetleniem czy gniazdkami jest uzależnione od sprawności układu sterującego i ten projekt na githubie jak dla mnie jest do kitu.
Proponowane przeze mnie rozwiązanie to sterowanie identyczne jak przy wyłączniku schodowym gdzie układ przełącza sieć z jednego wejścia pomiędzy dwoma liniami na wyjściu, a wyłącznik ścienny przełącza sieć z dwóch linii wejściowych na jedną wyjściową.
Nawet jeśli siądzie sterowanie przez internet, wyłącznik ścienny nadal będzie spełniał swoje zadanie.
Proponowany przeze mnie przekaźnik to RM50-3011-85-1003.
Idealnym rozwiązaniem było by zastosowanie przekaźnika bistabilnego np. RMB851 Relpol'a, ale jego rozmiar uniemożliwia realizację podwójnej gniazdka/wyłącznika.
Załączanie tyrystorowe jest całkiem spoko ze względu na łatwość sterowania, rozmiar i brak efektu sklejania styków, ale jeśli uwzględnimy zwykłe żarówki ledowe to efekty świetlne mogą Was niemiło zaskoczyć. Ponadto tyrystory wprowadzają trochę zakłóceń do sieci energetycznej przez co niektóre sprzęty zasilane przez przetwornice mogą trochę oszaleć.
Minister Zdrowia i Opieki Psychiatrycznej OSTRZEGA!
Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją lub skonsultuj z elektronikiem lub programistą, gdyż każdy układ niewłaściwie stosowany może zagrażać twojemu życiu lub zdrowiu!
Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją lub skonsultuj z elektronikiem lub programistą, gdyż każdy układ niewłaściwie stosowany może zagrażać twojemu życiu lub zdrowiu!