GUI Generic

krycha88
Been thanked: 5 times

shimano73 wrote: Sun Nov 29, 2020 2:23 pm
Goral64 wrote: Sun Nov 29, 2020 1:54 pm A na jakim module i na jakiej przeglądarce?
Niestety, czasem się zdarza na modułach <=1MB, że nie ładuje się do bufora wyjściowego serwera wszystko co przygotuje program. Sam miałem na swoim GUI taki problem i rozwiązałem go wysyłając stronę po kawałku. Na wemosie z 4MB nie ma tego problemu.
Edit : Na wemos'ie 4MB , nodeMCU, pod chrome i fire fox, nie ma znacczenia czy na AP czy pod moją siecią
Wygląda jak byś nie miał dodanej flagi

https://github.com/Espablo/GUI-Generic/ ... onfig.h#L4
https://gui-generic-builder.supla.io/
Gang

Do skasowania ;)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

krycha88 wrote: Sat Nov 28, 2020 1:14 pm
andrzejano wrote: Sat Nov 28, 2020 12:25 pm
Goral64 wrote: Sat Nov 28, 2020 12:10 pm A na co wciskasz? Może masz 500kB pamięci?
stary basic, sam updater sie nie wgrywa, update firmware
W początkowych kompilacjach była źle przydzielona pamięć i stad ten problem. Zrobiłem wersje jeszcze mniejszą która tworzy tylko sieć AP. Jeżeli ona się nie zmieści to tylko programator i wgranie softu ponownie - prawdopodobnie i tak będziesz musiał skonfiguruj urządzenie ponownie.
Dziękuję Ci za updaterMini. Na samą myśl, że mam otwierać to maleństwo i ponownie wgrywać przy pomocy programatora.... :o
UpdaterMini zadziałał elegancko :)
jarsyb

czy dla esp12e 4M Ta linijka:

board_build.ldscript = eagle.flash.1m64.ld

w pliki platformio.ini nie powinna wygladac tak:

board_build.ldscript = eagle.flash.2m1m.ld

ewentualnie po zakomentowaniu można przynajmniej wgrać update bez dodatkowych wsadów. Ja tak robię i u mnie to działa.
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
krycha88

jarsyb wrote: Mon Nov 30, 2020 8:01 pm czy dla esp12e 4M Ta linijka:

board_build.ldscript = eagle.flash.1m64.ld

w pliki platformio.ini nie powinna wygladac tak:

board_build.ldscript = eagle.flash.2m1m.ld

ewentualnie po zakomentowaniu można przynajmniej wgrać update bez dodatkowych wsadów. Ja tak robię i u mnie to działa.
Niedopatrzenie, dla 4MB można dać eagle.flash.4m1m.ld
LukaszH

Nie wiem czemu ale po kilkudziesięciu razach ustawiania żaluzji fasadowych rozjeżdżają się czasy i często trzeba "kalibrować z aplikacji - lewe przyciski". Żaluzje mają to do siebie że nie zamyka się ich i otwiera całkowicie tylko najczęściej zmienia się kąt lamelek. Dlatego mam też 2 prośby:
1. Aby fizyczne przyciski ustawione w trybie "zmiana stanu/bistabilne" działały jak w aplikacji lewe przyciski. Głównie jeśli już osiągnięty zostanie 100% lub 0% to aby nadal podawały sygnał na przekaźnik. Teraz jak się rozkalibrują niestety można to zrobić tylko z aplikacji i przycisk fizyczny przestaje być funkcjonalny
2. Dodanie funkcji do przycisku ustawionego w trybie "zmiana stanu/bistabilne" opcji że jeśli trzymamy np. 5-8sek (albo 4-5 kliknięcia) to żaluzja wykonuje pełne zamknięcie/otwarcie jak przyciski po prawej stronie aplikacji. Oczywiście ponowne naciśnięcie zatrzymywało by ten ruch.

Druga sprawa jeśli chodzi o automat schodowy (pewnie będzie tyczyło się wszystkich jak brama itp.) to aktualnie każda zmiana stanu przycisku bez względu na ustawiony czas w cloud to pierwsze kliknięcie włącza, a drugie wyłącza (lub czeka się na odliczenie czasu). Jest to bardzo przydatne jako włączniki światła ale dało by radę dodać dodatkową opcję że ponowne kliknięcie uruchamia odliczanie czasu od początku ? Wtedy można by wykorzystać wszelkie czujniki ruchu gdzie jak ktoś się kręci i czujnik podaje impulsy to światło by nie mrugało :)
Maxio_

krycha88 wrote: Wed Nov 25, 2020 5:49 pm Ze względu na to, że nie można aktualizować GUI Generic przez OTA dla pamięci 1MB bo po prostu brakuje pamięci. To za sugestią kolegi @elmaya napisałem prosty uploader softów :)

Soft należy wgrać 2 etapowo.

KROK1.
wgrywamy plik Updater GUI-Generic.bin i czekamy na pojawienie się kolejnego kroku
krok_1.PNG

KROK2.
Wgrywamy soft docelowy
krok_2.PNG

i tyle 8-)

"Updater GUI-Generic" posiada dwa tryby pracy, jeżeli odczytają się poprawnie dane wifi to aktualizacja będzie jak wyżej. Jeżeli z jakiś względów nie odczytają się prawidłowo lub ich brak to stworzy się sieć pod nazwą "Updater SUPLA" do której należy się zalogować i po przez IP: 192.168.4.1 wgrać soft :) Można to wykorzystać to wgrywania innych softów.
Próbując zaktualizować mojego sonoffa toucha drugi raz wyskakuje mi błąd o braku pamięci. Na sonoffie miałem stare GUI jeszcze sprzed miesiąca i zaktualizowałem softa updaterem z twojego pierwszego posta o nim. Był w nim jakiś błąd z pamięcią? Jak dobrze wyczytałem ten sonoffik ma 8285 czyli ma 1MB pamięci. Przy drugiej próbie wgrania aktualnego updatera z githuba wyskakuje błąd, dodam też że próbowałem wgrać tą wersji mini ale też nie działa. Stary updater jakby nie usunął samego siebie po aktualizacji. Ktoś też miał takie problemy?
smutna_minka.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88

Maxio_ wrote: Mon Nov 30, 2020 11:21 pm Próbując zaktualizować mojego sonoffa toucha drugi raz wyskakuje mi błąd o braku pamięci. Na sonoffie miałem stare GUI jeszcze sprzed miesiąca i zaktualizowałem softa updaterem z twojego pierwszego posta o nim. Był w nim jakiś błąd z pamięcią? Jak dobrze wyczytałem ten sonoffik ma 8285 czyli ma 1MB pamięci. Przy drugiej próbie wgrania aktualnego updatera z githuba wyskakuje błąd, dodam też że próbowałem wgrać tą wersji mini ale też nie działa. Stary updater jakby nie usunął samego siebie po aktualizacji. Ktoś też miał takie problemy?
smutna_minka.png
Nic na to nie poradzisz musisz wgrać przez programator dopiero nowy bin jest poprawny

viewtopic.php?p=81638#p81638
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukaszH wrote: Mon Nov 30, 2020 10:42 pm Nie wiem czemu ale po kilkudziesięciu razach ustawiania żaluzji fasadowych rozjeżdżają się czasy i często trzeba "kalibrować z aplikacji - lewe przyciski". Żaluzje mają to do siebie że nie zamyka się ich i otwiera całkowicie tylko najczęściej zmienia się kąt lamelek. Dlatego mam też 2 prośby:
1. Aby fizyczne przyciski ustawione w trybie "zmiana stanu/bistabilne" działały jak w aplikacji lewe przyciski. Głównie jeśli już osiągnięty zostanie 100% lub 0% to aby nadal podawały sygnał na przekaźnik. Teraz jak się rozkalibrują niestety można to zrobić tylko z aplikacji i przycisk fizyczny przestaje być funkcjonalny
2. Dodanie funkcji do przycisku ustawionego w trybie "zmiana stanu/bistabilne" opcji że jeśli trzymamy np. 5-8sek (albo 4-5 kliknięcia) to żaluzja wykonuje pełne zamknięcie/otwarcie jak przyciski po prawej stronie aplikacji. Oczywiście ponowne naciśnięcie zatrzymywało by ten ruch.

Druga sprawa jeśli chodzi o automat schodowy (pewnie będzie tyczyło się wszystkich jak brama itp.) to aktualnie każda zmiana stanu przycisku bez względu na ustawiony czas w cloud to pierwsze kliknięcie włącza, a drugie wyłącza (lub czeka się na odliczenie czasu). Jest to bardzo przydatne jako włączniki światła ale dało by radę dodać dodatkową opcję że ponowne kliknięcie uruchamia odliczanie czasu od początku ? Wtedy można by wykorzystać wszelkie czujniki ruchu gdzie jak ktoś się kręci i czujnik podaje impulsy to światło by nie mrugało :)
Będzie dodane normalne wsparcie dla żaluzji fasadowych, także wtedy te problemy same się rozwiążą. Ale dopóki nie ma odpowiedniego kanału, to można co najwyżej się ratować jakimiś rozwiązaniami na około.

Odnośnie światła schodowego - powinno to działać z aktualną biblioteką, gdy zamiast akcji TOGGLE ustawi się TURN_ON do reakcji na przycisk. Tylko to do GUI chłopaki musieliby dodać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
andrzejano

krycha88 wrote: Tue Dec 01, 2020 6:49 am
Maxio_ wrote: Mon Nov 30, 2020 11:21 pm Próbując zaktualizować mojego sonoffa toucha drugi raz wyskakuje mi błąd o braku pamięci. Na sonoffie miałem stare GUI jeszcze sprzed miesiąca i zaktualizowałem softa updaterem z twojego pierwszego posta o nim. Był w nim jakiś błąd z pamięcią? Jak dobrze wyczytałem ten sonoffik ma 8285 czyli ma 1MB pamięci. Przy drugiej próbie wgrania aktualnego updatera z githuba wyskakuje błąd, dodam też że próbowałem wgrać tą wersji mini ale też nie działa. Stary updater jakby nie usunął samego siebie po aktualizacji. Ktoś też miał takie problemy?
smutna_minka.png
Nic na to nie poradzisz musisz wgrać przez programator dopiero nowy bin jest poprawny

viewtopic.php?p=81638#p81638
Sprawdzcie proszę na 1M, nowym .bin aktualizacja nie przechodzi

Return to “GUI Generic”