Przekaźniki - pytanie

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Cześć,

chciałbym zadać pytanie osobom kompetentnym ;)

W projektach opisywanych/prezentowanych na forum są stosowane przekaźniki sterowane stanem wysokim (High level trigger). Gdy przychodzi do zastosowania to się okazuje, że przekaźniki elektromagnetyczne sterowane stanem wysokim są mniej popularne niż te sterowane stanem niskim, co się przekłada na mniejszy wybór i wyższą cenę (np. moduł 8 przekaźników low level - 22 zł na allegro, high level - 2 oferty za 56 zł i 148 zł).
Czy ktoś byłby łaskaw mi objaśnić z czego wynika wybór mniej popularnych przekaźników sterowanych wysokim stanem w projektach supli?
I czy da się w miarę prosto zamieniać te projekty na przekaźniki sterowane stanem niskim?

Z góry dziękuję za odpowiedź/wyjaśnienie.
YoMan

Moduły przekaźników sterowane stanem niskim są rzeczywiście tańsze i bardziej dostępne, ponieważ jest to właściwie standard w projektach arduino, a właśnie z takim przeznaczeniem są produkowane. W przypadku natomiast projektów opartych o ESP te przekaźniki sprawiają trochę kłopotów - możliwe niekontrolowane zachowanie podczas startu, i inne "cyrki" Znacznie lepiej w tych zastosowaniach sprawują się te ze sterowaniem stanem wysokim. Można oczywiście zmienić logikę w kodzie programu, ale z własnego doświadczenia wiem że to powoduje różne problemy, więc lepiej tego unikać.
piotrekk

zastosuj bc547 albo uln2803 i po problemie
YoMan

Maniek913 wrote: Sun Nov 29, 2020 7:14 pm Moduły przekaźników sterowane stanem niskim są rzeczywiście tańsze i bardziej dostępne, ponieważ jest to właściwie standard w projektach arduino, a właśnie z takim przeznaczeniem są produkowane. W przypadku natomiast projektów opartych o ESP te przekaźniki sprawiają trochę kłopotów - możliwe niekontrolowane zachowanie podczas startu, i inne "cyrki" Znacznie lepiej w tych zastosowaniach sprawują się te ze sterowaniem stanem wysokim. Można oczywiście zmienić logikę w kodzie programu, ale z własnego doświadczenia wiem że to powoduje różne problemy, więc lepiej tego unikać.
nie wnikając w szczegóły techniczne takie wyjaśnienie absolutnie mi wystarcza :) dzięki, ciekawość zaspokojona
YoMan

piotrekk wrote: Sun Nov 29, 2020 8:00 pm zastosuj bc547 albo uln2803 i po problemie
Dzięki za wskazówkę. Jak się pojawi konkretny problem to skorzystam.
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”