Przypisanie konkretnych urządzeń do konkretnego smartfona
-
alvaro99
Hej, czy jest możliwość w Supli przypisania konkretnych urządzeń do danego smartfona tak żeby wszystkie pozostałe były niewidoczne i nie można ich obsługiwać?
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Oczywiście, pod warunkiem, że na każdym smartfonie logujesz się innym identyfikatorem dostępu. Wtedy określone urządzenia/kanały przypisujesz do lokalizacji, które mają przypisane odpowiednie identyfikatory dostępu.alvaro99 wrote: Fri Nov 27, 2020 10:49 pm Hej, czy jest możliwość w Supli przypisania konkretnych urządzeń do danego smartfona tak żeby wszystkie pozostałe były niewidoczne i nie można ich obsługiwać?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
alvaro99
A tak bardziej praktycznie co mam zrobić i gdzie?
Wszystkie urządzenia mają taki sam ID i lokalizację np.:
ID2222 Access Identifier #1 ,
bo tak podaję mi zielona fiszka, w której są dane do logowania za pomocą smartfonów.
Wszystkie urządzenia mają taki sam ID i lokalizację np.:
ID2222 Access Identifier #1 ,
bo tak podaję mi zielona fiszka, w której są dane do logowania za pomocą smartfonów.
-
alvaro99
Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
-
Goral64
Rozplanuj sobie co każdy identyfikator ma widzieć i w jakim podziale na lokalizacje. Podziel lokalizacje pomiędzy te 2 identyfikatory a następnie podepnij odpowiednie urządzenia/kanały pod odpowiednie lokalizacje.alvaro99 wrote: Sat Nov 28, 2020 2:14 pm Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Od tej chwili osoba logująca się na identyfikator 1 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 1, a osoba logująca się na identyfikator 2 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 2.

-
flowerek
Faktycznie tak to dziala...ale szkoda ze nie ma bezposredniego podpinania urzadzen pod id dostepu...
Dlaczego?
Koncepcje na podzial na loklizacje sa rózne...ale urzadzenia w aplikacji widoczne są w lokalizacjach. Jesli pogrupujemy urzadzenia rodzajami np. rolety, bramy itd i nagle (wlasnie mam taki przypadek) pada koncepcja aby dziecko (na swoim id) nie mialo dostepu do jednej z bram...to musze dla tej jednej bramy zrobic oddzielnaą lokalizacje..
Niby nic trudnego ale rozwala ład w aplikacji.nagle sa 2 lokalizacje bramy1 i bramy2. (zamiast 1 o nazwie bramy)
Rozwiazaniem byloby w przyszlosci
a) przydzielanie dostepu poprzez wybor kanalow dla danego id (z pominieciem lokalizacji)
b) umozliwienie w aplikacji swobodnego ukladania kanaolow (niezaleznie od lokalizacji)
Przy trzydziestu kilku kanalach naprawde przewijanie w apce jest irytujace i tworzenie dodatkowyvh lokalizacji (tylko dla celu ograniczenia uprawnien) dodatkowo wydluza liste...
Dlatego od jakiegos czasu uzywam alternatywnej apki - mniejsze pola kanałów wiecej widac na 1 ekranie, mniej przewijania.
Tak czy inaczej na ten moment trzeba sobie dobrze przemyslec koncepcje lokaizacji i dostepow.
Dlaczego?
Koncepcje na podzial na loklizacje sa rózne...ale urzadzenia w aplikacji widoczne są w lokalizacjach. Jesli pogrupujemy urzadzenia rodzajami np. rolety, bramy itd i nagle (wlasnie mam taki przypadek) pada koncepcja aby dziecko (na swoim id) nie mialo dostepu do jednej z bram...to musze dla tej jednej bramy zrobic oddzielnaą lokalizacje..
Niby nic trudnego ale rozwala ład w aplikacji.nagle sa 2 lokalizacje bramy1 i bramy2. (zamiast 1 o nazwie bramy)
Rozwiazaniem byloby w przyszlosci
a) przydzielanie dostepu poprzez wybor kanalow dla danego id (z pominieciem lokalizacji)
b) umozliwienie w aplikacji swobodnego ukladania kanaolow (niezaleznie od lokalizacji)
Przy trzydziestu kilku kanalach naprawde przewijanie w apce jest irytujace i tworzenie dodatkowyvh lokalizacji (tylko dla celu ograniczenia uprawnien) dodatkowo wydluza liste...
Dlatego od jakiegos czasu uzywam alternatywnej apki - mniejsze pola kanałów wiecej widac na 1 ekranie, mniej przewijania.
Tak czy inaczej na ten moment trzeba sobie dobrze przemyslec koncepcje lokaizacji i dostepow.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
alvaro99
I działa Ci to poprawnie?Goral64 wrote: Sat Nov 28, 2020 2:48 pmRozplanuj sobie co każdy identyfikator ma widzieć i w jakim podziale na lokalizacje. Podziel lokalizacje pomiędzy te 2 identyfikatory a następnie podepnij odpowiednie urządzenia/kanały pod odpowiednie lokalizacje.alvaro99 wrote: Sat Nov 28, 2020 2:14 pm Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Od tej chwili osoba logująca się na identyfikator 1 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 1, a osoba logująca się na identyfikator 2 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 2.
Mi nie, co jakiś czas sam zmienia mi się identyfikator dla konkretnego telefonu.
Mam 3 smartfony, wszystkie były stawiane na tym jednym głównym (widok ja), który mi wyskakuje w zielonej ramce. Teraz rozszerzyłem na 3 czyli dodałem dwa i jest teraz widok mama, widok Tata, widok ja. "Widok ja" mam wszystkie urządzenia, widok mama ma część i tata ma część. Z tym że cały wczorajszy dzień na widok Tata działało ok, widok mama nie da się ustawić bo cały czas ma wszystko, a widok ja jest ok.
@flowerek jakiej innej apki używasz?
-
Goral64
Sam się nie może zmieniać. jeśli każde z Was ma swojego smartfona i loguje się na swój identyfikator dostępu w aplikacji Supla, to każdy identyfikator przypisywany jest do lokalizacje, które są dla niego dostępne.alvaro99 wrote: Sun Nov 29, 2020 5:15 pm Mi nie, co jakiś czas sam zmienia mi się identyfikator dla konkretnego telefonu.
Mam 3 smartfony, wszystkie były stawiane na tym jednym głównym (widok ja), który mi wyskakuje w zielonej ramce. Teraz rozszerzyłem na 3 czyli dodałem dwa i jest teraz widok mama, widok Tata, widok ja. "Widok ja" mam wszystkie urządzenia, widok mama ma część i tata ma część. Z tym że cały wczorajszy dzień na widok Tata działało ok, widok mama nie da się ustawić bo cały czas ma wszystko, a widok ja jest ok.
Sprawdź czy wszystko masz ok w zakładce Smartfony. Powinieneś mieć 3 smartfony i do każdego przypisany inny ID.
Sprawdź też lokalizacje, czy nie masz dodanych niewłaściwych identyfikatorów dostępu.
Powinieneś mieć 3 rodzaje lokalizacji, jeden rodzaj dla siebie tylko, drugi dla taty a trzeci dla mamy. Oczywiście siebie przypisujesz do wszystkich lokalizacji a tatę i mamę tylko do tych przeznaczonych dla nich.
No i trzeba sprawdzić urządzenia czy są podpięte do właściwych lokalizacji.
To tak ogólnie, ale Twój problem wygląda na ten opisany na samym początku.

Nie używaj w aplikacji identyfikatora dostępu w ustawieniach zaawansowanych, najlepiej wyczyść pola i wyłącz ustawienia zaawansowane.alvaro99 wrote: Sun Nov 29, 2020 5:15 pmI działa Ci to poprawnie?Goral64 wrote: Sat Nov 28, 2020 2:48 pmRozplanuj sobie co każdy identyfikator ma widzieć i w jakim podziale na lokalizacje. Podziel lokalizacje pomiędzy te 2 identyfikatory a następnie podepnij odpowiednie urządzenia/kanały pod odpowiednie lokalizacje.alvaro99 wrote: Sat Nov 28, 2020 2:14 pm Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Mi nie, co jakiś czas sam zmienia mi się identyfikator dla konkretnego telefonu.
@flowerek jakiej innej apki używasz?
Każdym smartfonem podepnij się do konta przy użyciu adresu email w ustawieniach.
W przeglądarce zaloguj się do Cloud na swoje konto, przejdź w smartfony i tam dla każdego smartfona przypisz odpowiedni identyfikator dostępu.
Alternatywna wersja apki na androida.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party