NICE WINGO 2024 Centrala MC424L

mdi87

Nie, spróbuje i dam znać
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Najlepiej podłącz pod 3 i 4 multimetr i obserwuj co się tam dzieje (z odłączonym od 3,4 SBW)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mdi87

Przepraszam, poprawiłem post z 13:15. Oczywiście miałem dobrze ustawioną centralę na długim miganiu i to na nim jest ta lepsza opcja. Więc sprawa wygląda teraz tak. Centrala ustawiona dobrze kabel podpiety do 3, jak pisałem wyżej, zamknieta - stan zamknięty, otwieram pokazuje że otwarta, po około minucie zmienia się stan na zamkniety, z takim stanem zamykam pokazuje od razu że otwarta i gdy się zamknie, że zamknieta.

Przepięcie kabla z 3 do 4 stan cały czas zamknięta bez względu na to jaka praca.

Edit: Centrala ta w standardzie ma że po 30 sekundach zamyka bramę, ja mam to wyłączone zaraz po montażu, później dołożony moduł zamela, nie mierzyłem dokładnie czasu czy jest to 30 sekund czy więcej, ale coś koło tego, później zobaczę dokładnie, nie wiem czy to może mieć wpływ, tylko taka sugestia, po otwarciu bramy 30-60 sekund jest klik w module i zmiana statusu. Ktoś jeszcze potrafi mi pomóc? Ewentualnie czy da się dołożyć czujnik int nice? Mam taki czyjnik w bramie garażowej ale z modułem spb 01 a nie 02 więc dlatego pytam. W tym układzie jest to kompletnie bez sensu.
pzygmunt

Jeśli OGI niepoprawnie sygnalizuje stan otwarcia to pozostaje tylko dodatkowy kontaktron.
Nice INT nic nie da.
mdi87

Przepiałem kabel pod 3, zmierzyłem mniej więcej czas po jakim zmienia się stan otwarcia bramy jest to około 1 minuty, więc chyba powyższy post o wyłączeniu automatycznego zamknięcia nie ma nic do rzeczy.

W tej chwili wygląda to tak jak powyżej czyli:
1.Brama zamknięta = status ok zamknięta
2.Otwieram = ok otwarta
3.Otwarta = ok otwara, po 1 minucie zły status = zamknięta
4.Zamykam = ok przeskok z zamknietej na otwara.
5.Zamknięta = ok zamknięta

L1 wyłączone
L5 długie miganie, czyli ok
Centrala jest nowa
Moduł jest nowy.

W załączniku jeszcze screen po pełnym otwarciu przez tą 1 minutę do póki nie zmieni się status miga zielona lampka między cyframi 6 a 7. Po tym czasie klik lampka gasnie i zmiana stausu. Czy jest jeszcze w stanie ktoś coś dodać?

Jakaś instrukcja gdzie umocować ten kontrakton i jak podłączyć?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Kontaktron montujesz wg. uznania tak aby jego elementy były do siebie odpowiednio zbliżone gdy brama jest zamknięta. Podłączasz pod IN1 i A1.
mdi87

Zastosowanie sbw 01 nie zmieni nic?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

mdi87 wrote: Wed Dec 02, 2020 6:42 am Zastosowanie sbw 01 nie zmieni nic?
Zastosowanie SBW-01 nie zmieni działania OGI. Jak @Przemysław pisał pozostaje zastosowanie zewnętrznego kontaktronu lub wyłącznika krańcowego.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mdi87 wrote: Wed Dec 02, 2020 6:42 am Zastosowanie sbw 01 nie zmieni nic?
Może skonaktuj się z producentem napędu. To dość dziwne, że wskaźnik otwarcia bramy wyłącza sygnał po 1 min.
Możesz też spróbować podłączyć żarówkę 24 V zgodnie z instrukcją napędu i zobaczyć, czy ona też zgaśnie po 1 min. Może brama wyłącza sygnał, gdy nie ma obciążenia na tym wyjściu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mdi87

Oczywiście będę pisał do serwisu nice. Mam niedosyt 🤐

Bramę garażowa mam podpietą według tego schematu z filmu niżej, wszystko działa jak należy.

https://youtu.be/JAN5c18GmMo

Return to “ZAMEL SBW-02”