Witam Szanownych użytkowników,
Po zapoznaniu się z możliwościami supli i dzięki otwartemu kodowi postanowiłem zakupić moduł MEW-01.
Mój problem dotyczy dodania MEW-01 do RPI instancji Supla Cloud.
Proszę o pomoc co robie nie tak, że nie mogę dodać MEW-01 do własnej instancji supla cloud.
Tutaj informacja jak wykonałem poszczególne kroki:
1. Instalacja na RPI 2+B obrazu ze strony supla.org
SD card image for Raspberry PI 2/3 including software SUPLA-CLOUD (supla-server + cloud + apache + php5 + mysql) but also software for the actuating device supla-dev. More details in README.txt
2. Wszystko działa bez problemu, ustawiłem statyczny IP na RPI na 10.100.100.100, do clouda mogę się połączyć po http z innego komputera, User: pi@raspberrypi Password: raspberry
3. Podłączyłem router i ustawiłem go jako AP z IP 10.100.100.1 , następnie wgrałem apkę na telefon Supla_v2.3.60.apk oraz podłączyłem się do sieci.
4. Zalogowałem się na MEW-01 z telefonu 192.168.4.1 i ustawiłem
Wi-Fi settings
nazwa sieci
haslo sieci
Suppla Settings
10.100.100.100
oraz Email jako pi@raspberrypi
na routerze widać że zamel się połączył - nie ma już dostępnej sieci z telefonu.
5. Po uruchomieniu aplikacji z telefonu prosi o podanie mail - nic co wpisuje nie przekierowuje na adres wewnętrzenego serwera supli, więc wchodzę w opcje zaawansowane , wpisuje ip serwera , indentyfikator 1, haslo to co jest podane na stronie supli - działa.
6. Nie mogę dodać z poziomu apki gdyż należy się zalogować na email - niestety samo wpisanie email bez opcji zaawansowane nie widzi mojej supli.
Pytanie:
1. Czy obraz który ściągnełem ma możliwość odczytu z MEW-01
2. Rozumiem, że skonfigurowanie ręczne z 192.168.4.1 ZAMEL powinno pomóc z podłączeniem supli bez dodawania urządzenia z apki ? Dlaczego Supla Cloud nie widzi urządzenia ?
3. jaki ustawić pliki supla.conf w /dev oraz supla-server/ ?
4. Na aplikacji supla-win po uruchomieniu prosi o oAuth token - skąd go wyciągnąć ?
Bardzo proszę o pomoc to moje pierwsze kroki z tego typu urządzeniami.
MEW-01 + RPI + SuplaCloud
Obawiam się że wersja serwera, którą pobrałeś jest zbyt stara. Zainstaluj sobie dockerową instancję serwera Supli i wszystkie problemy znikną.
Jak to zrobić masz opisane tu viewtopic.php?f=23&t=4081
Możesz zainstalować też sam serwer Supli na początku w trybie standalone, nie musisz instalować proxy, ani skryptów.
Jak to zrobić masz opisane tu viewtopic.php?f=23&t=4081
Możesz zainstalować też sam serwer Supli na początku w trybie standalone, nie musisz instalować proxy, ani skryptów.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
rono21
Dziękuję za poradę,
Wygląda na to że link podany jest do konfiguracji w oparciu o docker z zewnętrznym adresem IP oraz domeną .
Gdy nie chce mieć dostępu z zewnątrz rozumiem, że w punktach gdzie jest wpisana domena użyć adresu IP Rpi ?
Wygląda na to że link podany jest do konfiguracji w oparciu o docker z zewnętrznym adresem IP oraz domeną .
Gdy nie chce mieć dostępu z zewnątrz rozumiem, że w punktach gdzie jest wpisana domena użyć adresu IP Rpi ?