Witam wszystkich po raz pierwszy.
Zbudowałem sobie testowo moduł bramowy Supla na stykówce na Wemos d1 mini.
Schemat i soft żywcem zerżnięty ze strony supli: Gate module.
Prawie wszystko działa super, tzn. wyjścia się aktywują, Supla wszystko widzi, LEDy migają, świecą... ale....
Jako wejścia sygnalizujące stan bramy, lub furtki mamy piny GPIO12 i GPIO14.
Podłączyłem transoptor podający 3v3 na wejście GPIO12 (dla wemos to D6)
No i przy załączniu transoptora... kupa. Wejście nie reaguje. Pomierzyłem dlaczego...
Jak zewrę drutem GPIO12, lub GPIO14 z 3v3 to wszystko działa poprawnie.
W sensie: Sygnalizuje w Supli , oraz na appce w telefonie zmianę stanu wejścia.
Z transoptorem podłączonym tak jak na schemacie w PDF Supli: Nie Działa.
Podłączyłem bezpośrednio miliamperomierz pomiędzy 3v3 a GPIO12 i prąd pobierany przez wejście to trochę ponad 40mA.
To chyba sporo za dużo jak na wejście czujnika otwarcia.
Jak oba wejścia będą w stanie wysokim, to będzie 100mA na same czujniki!
W akcie desperacji wypakowałem z nowiutkiej paczuszki świeżego wemosa d1, podpiąłem tylko pod USB, wgrałem soft, połączyłem z Suplą,
Wszystko to z sukcesem, jednakże po podłączeniu tylko Miliamperomierza pomiędzy 3v3 a wejścia GPIO 12, lub 14 nadal prądy wejściowe czujników otwarcia również mają po 40mA!
Pomóżcie! o co kaman?
Pozdrawiam - Sławek
Zbyt duży prąd wejść wemos d1mini
-
dziloo
Last edited by dziloo on Mon Dec 07, 2020 7:58 pm, edited 2 times in total.
-
dziloo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
dziloo
Rozsznurowałem i zbudowałem moduł na stykówce kompletnie od nowa, bo myślałem, że się gdzieś walnąłem w połączeniach.
Sytuacja bez zmian. Wejścia podłączone do 3v3 pobierają po 40mA prądu.
Powiedzcie mi koledzy, jakim cudem to wogóle u was działa....
Ugotowałem już jednego Wemosa poprzez dłuższe podawanie na wejścia tego prądu 40mA.
Na płytce wysmażył się ten malutki stabilizator 3v3.
Wygląda jakby wejścia GPIO12 (D6 w Wemosie) oraz GPIO 14 (D5 w Wemosie) miały ustawiony Pull Down.
Przypuszczam, że ten soft od Supli który wgrywam ze strony w .ZIPie może być ździebko przestarzały. Pokazuje mi daty plików coś ok 2016 roku. Wgrywam to:
gate_module2_wroom_eagle.irom0text
gate_module2_wroom_eagle.flash
Może mi ktoś zapodać działający soft dla Gate module dla Wemosa D1?
GPio dowolne. Pozmieniam sobie, tylko żebym wiedział gdzie wejścia, ledy i wyjścia...
Wszystko działa poprawnie oprócz prądów wejść...
pzdr
Sytuacja bez zmian. Wejścia podłączone do 3v3 pobierają po 40mA prądu.
Powiedzcie mi koledzy, jakim cudem to wogóle u was działa....
Ugotowałem już jednego Wemosa poprzez dłuższe podawanie na wejścia tego prądu 40mA.
Na płytce wysmażył się ten malutki stabilizator 3v3.
Wygląda jakby wejścia GPIO12 (D6 w Wemosie) oraz GPIO 14 (D5 w Wemosie) miały ustawiony Pull Down.
Przypuszczam, że ten soft od Supli który wgrywam ze strony w .ZIPie może być ździebko przestarzały. Pokazuje mi daty plików coś ok 2016 roku. Wgrywam to:
gate_module2_wroom_eagle.irom0text
gate_module2_wroom_eagle.flash
Może mi ktoś zapodać działający soft dla Gate module dla Wemosa D1?
GPio dowolne. Pozmieniam sobie, tylko żebym wiedział gdzie wejścia, ledy i wyjścia...
Wszystko działa poprawnie oprócz prądów wejść...
pzdr
Last edited by dziloo on Tue Dec 08, 2020 9:55 pm, edited 2 times in total.
-
dziloo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie wiem czy pomogę - nie znam tego softu.
Natomiast możesz wgrać najnowszy soft z GUI Generic (viewtopic.php?f=11&t=7133) i każde wejście/wyjście sobie ustawić odpowiednio.
Natomiast możesz wgrać najnowszy soft z GUI Generic (viewtopic.php?f=11&t=7133) i każde wejście/wyjście sobie ustawić odpowiednio.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dziloo
@klew. Potwierdzam. Nie da się jako "świeżak" w temacie Iot po prostu wejść na stronę Supli, zbudować schemat z .PDFa, wgrać soft z .zipa sprzed 4 lat i liczyć, że zadziała. Tzn działa, tylko prądy wejść czujników mają po 40mA. Co z czasem spowoduje problemy takie jak u mnie- Ugotowany stabilizator 3v3 na wemosie d1 mini.
Pierwsze testy z GUI Generic: Prądy wejściowe czujników 4mA i to razem z LEDami sygnalizującymi stan!!
No i elastyczność konfiguracji. Dzięki!
Pierwsze testy z GUI Generic: Prądy wejściowe czujników 4mA i to razem z LEDami sygnalizującymi stan!!
No i elastyczność konfiguracji. Dzięki!
-
maly_13
co to za transoptor wygląda mi to na jakiegoś MOC XXXX nie nadaje się zastosuj pc817
w użyciu: supla, nettemp...
-
dziloo
@maly_13
Transoptor to 4n35 Motoroli. Parametry to: If max 50mA 1,3V, Out: 50mA 70V. Jest więc OK!
Wszystko działa doskonale z softem: GUI Generic.
99% modeli transoptorów będzie działać w tej konfiguracji i to nie on był powodem moich problemów.
Zresztą problemu już nie ma, a wszystko opisałem powyżej.
I Proszę też nie pisać, że musi być tylko jakiś tam 817, bo potem w sklepach są niepotrzebnie wykupione, lub sztucznie podniesione ceny.
Pozdrawiam.
Transoptor to 4n35 Motoroli. Parametry to: If max 50mA 1,3V, Out: 50mA 70V. Jest więc OK!
Wszystko działa doskonale z softem: GUI Generic.
99% modeli transoptorów będzie działać w tej konfiguracji i to nie on był powodem moich problemów.
Zresztą problemu już nie ma, a wszystko opisałem powyżej.
I Proszę też nie pisać, że musi być tylko jakiś tam 817, bo potem w sklepach są niepotrzebnie wykupione, lub sztucznie podniesione ceny.
Pozdrawiam.