Witam,
Przeszukuje forum bo próbuję zrozumieć jak działa system Supli i o czym piszecie na forum.
Na chwilę obecną rozumiem Suplę jako standardową aplikację. Rozumiem to tak że sterownik łączy się z chmurą supla i tam przekazuje swój stan lub odczyt. Aplikacja z telefonu odczytuje to z chmury i jak chcę załączyć to również przez chmurę to przechodzi. Są też linki bezpośrednie które mogę sobie wkleić np na stronę internetową i wykonać akcję lub odczytać. Ogólnie aplikację supli ogarnąłem, jest to dla mnie jasne.
Ale jak zrobić układ logiczny? zacząłem od termostatu i znalazłem stronę supla.froncz.pl i tam wykorzystuje login z supli wpisuje parametry i po odczycie temperatury mogę coś załączyć lub wyłączyć. I tutaj mój światopogląd się załamał. Później trafiłem na sterowanie pompą w basenie, poza moimi możliwościami, bo nie rozumiem jak to działa. Jest jeszcze coś takiego jak GitHub oraz pliki do edycji, jakieś kody które nie bardzo wiem gdzie wpisać, pliki konfiguracyjne, wszystko mi się miesza.
Ogólnie "znam" języki programowania, tzn programowałem na studiach amatorsko na Visual Basic, C++, sterowniki WAGO, czy Siemes S700 są dla mnie znane na amatorskim poziomie, nawet linixa polecenia amatorsko liznąłem.
Natomiast tutaj nie mogę poskładać tego w całość, trochę kodów jest w linuxie napisane, domyślam się że chodzi o modyfikację plików konfiguracyjnych aplikacji supla na androidzie, trochę kodów jest z HTML więc jakoś to próbuję powiązać z GitHub ale nic się nie udaje.
Moja prośba jest taka.
1. Co to jest GitHub i jaki to ma związek z suplą?
2. Jak zrobić własną aplikację na androidzie?
3. Gdzieś znalazłem informację że chmura nie musi być sula a może być własna? Jak? Czy w takiej chmurze mogę robić sobie układy logiczne?
4. Zakładam systemy alarmowe SATELA i gdzieś mi się przewinęła informacja że supla potrafi odczytać (lub być sterowana) z Satela domyślam się że odczytuje parametry alarmu serwerów satela. To jest to co mnie najbardziej interesuje. Jak powiązać suplę z satelem? Ale myślę że to jest tak wysoka szkoła jazdy że bez zrozumienia poprzednich punktów nie ogarnę tego.
Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Witam,
niestety moja wiedza nie sięga tak daleko, by odpowiedzieć dokładnie na Pańskie pytania (jednak zważywszy na to, że siedzę na forum około pół roku) mogę odesłać do wątków, które, możliwe, pomogą w rozwianiu wątpliwości.
ad 3: można postawić na np. raspberry pi: viewtopic.php?f=23&t=4081
lub serwerze NAS (Qnap/Synology):
Qnap: https://www.youtube.com/watch?v=vxiEpM_r98w
Synology: viewtopic.php?f=23&t=5365&p=71107&hilit=synology#p71107
ad 4: projekt @Duch_ viewtopic.php?t=3637
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem
Pozdrawiam
niestety moja wiedza nie sięga tak daleko, by odpowiedzieć dokładnie na Pańskie pytania (jednak zważywszy na to, że siedzę na forum około pół roku) mogę odesłać do wątków, które, możliwe, pomogą w rozwianiu wątpliwości.
ad 3: można postawić na np. raspberry pi: viewtopic.php?f=23&t=4081
lub serwerze NAS (Qnap/Synology):
Qnap: https://www.youtube.com/watch?v=vxiEpM_r98w
Synology: viewtopic.php?f=23&t=5365&p=71107&hilit=synology#p71107
ad 4: projekt @Duch_ viewtopic.php?t=3637
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
1. Github to serwis gdzie ludzie zamieszczają pliki źródłowe swoich aplikacji. Są tam też źródła Supli.
2. Zainstaluj Android Studio pobierz źródła z githuba i importuj projekt. Modyfikuj do woli.
3. Serwer może być publiczny lub prywatny. Jeśli jest publiczny, to nic Cię nie interesuje po za zapewnieniem wszystkim urządzeniom dostępu do sieci internet. Jeśli jest prywatny, to sam o niego musisz dbać, ale nie straszne CI braki w dostępie do sieci internet.
4. Jest jeden projekt SuplaSatelIntegrator, ale osobiście tego nie testowałem.
2. Zainstaluj Android Studio pobierz źródła z githuba i importuj projekt. Modyfikuj do woli.
3. Serwer może być publiczny lub prywatny. Jeśli jest publiczny, to nic Cię nie interesuje po za zapewnieniem wszystkim urządzeniom dostępu do sieci internet. Jeśli jest prywatny, to sam o niego musisz dbać, ale nie straszne CI braki w dostępie do sieci internet.
4. Jest jeden projekt SuplaSatelIntegrator, ale osobiście tego nie testowałem.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party