Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Nie chce zakładać nowego tematu, więc się dołączam.
W nowym roku, pewnie w lutym ruszam z rewolucją - burze mój dom i stawiam nowy.

Dlatego zwracam się do Was o pomoc w budowie infrastruktury sieciowej.
W załączeniu daję rzuty planowanego obiektu.

Sprzęt chce zastosować marki Ubiquiti, abym nie miał takich jaj jak teraz.

Opis jak to widzę:
Planowane przyłącze światłowód od Orange. Myślę o doprowadzeniu go do kotłowni gdzie będzie modem (chętnie inny niż od Orange).
Z kotłowni pójdzie skrętka na piętro do pokoju zabaw (nie mylić z pokojem Greya :P) gdzie chce dać główny ruter który będzie miał DHCP i od niego będzie rozprowadzany net. Tu też pewnie będzie główny PC i NAS podpięty kabelkiem, pewnie jeszcze switch.
Z tego rutera pójdzie na dwa UAP-AC-LR jeden na parterze a drugi na piętrze pewnie oba w centralnym położeniu oraz na UAP-AC-M położony na dachy budynku (dach "płaski").
Kolejny kabelek poleci do salonu gdzie będzie switch, aby podpinać to co będzie można przewodem.

Zastanawiam się nad ruterem, fajny jest EdgeRouter X-SFP gdzie miałbym załatwione zasilania dla AP, ale sprzętowo czytałem ze nie jest wydajny. Dokupiłbym do niego UF-RJ45-1G aby mieć możliwość podpięcie Huawei B715s-23c z zapasowym netem LTE.
Co by można było dać (jaki inny ruter) aby zasilić te trzy punkty AP z niego?

Dobrze planuje rozmieszczenie sprzętu, czy coś gdzieś przestawić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Co do sprzętu się nie wypowiem - nie znam Ubi. Sam jadę na Mikrotiku.

Co do samej koncepcji - modem, router, switch czy co tam jeszcze wrzuciłbym w jedno miejsce i ciągnął - choćby i trochę dłuższe - skrętki do Access Pointów zasilanych przez PoE. Jak będziesz miał router/switch ze zbyt małą ilością portów PoE do zasilenia AP, to dokładasz za router/switch przejściówki z zasilaczem "wstrzykujące" zasilanie w skrętkę. I znowu - zasilanie tam już masz - wystarczy dłuższa listwa.
Zawsze w przyszłości możesz do tej szafki wrzucić UPS'a, dołożyć jakiś sprzęt czy co tylko chcesz.
W nowym domu bym się nie zastanawiał.

Urządzenie od Orange w tryb Bridge (jak się zgodzą) i obsługa ruchu na własnym urządzeniu, które pozwoli Ci zarządzać podpiętymi AP, ustawić na nich roaming czy co tam sobie wymyślisz. Ubi i Mikrotik dają prawdziwe pole do popisu.
AP jak pisałeś najlepiej centralnie i najlepiej na sufit. Ewentualnie wysoko na ścianie.
Remi

Pomyśl czy chcesz monitoring.

Ja mam u siebie konfigurację router Mikrotik'a -> switch gigabitowy Zyxel'a -> 3x AP Unifi (2x AP LR i jeden UAP PRO) po każdym na piętro. Jak bym robił ponownie sieć to bym zrobił tak samo.
Mikrotik to chyba najlepszy stosunek ceny do wydajności i konfiguralności, UniFi jest niezawodne w WiFi.
Tak jak poprzedni kolega proponował - PoE injector będzie najlepszą opcją (możesz wtedy pod to sobie podłączyć jakiś markowy i wydajny prądowo zasilacz). Są PoE injectory wieloportowe (do dostania na ali w lepszej cenie).

No chyba że cena nie gra roli i chcesz z jajem to wówczas Cisco włączając to switche z PoE.

Standardowo najlepiej wszystko podłączyć do jednej szafy.
Lector

Niestety nie wiem jaki długi jest światłowód uszykowany pod płotem, może zrobiłbym w salonie ruter.

Przeglądając ofertę firmy znalazłem jeszcze rozwiązanie do poprzedniego opisu. Jako ruter (pokój zabaw lub salon) Ubiquiti EdgeRouter Lite do tego podpięty switch Ubiquiti 8p UniFi US-8-60W. W drugim pomieszczeniu (salon lub pokój zabawa) switch Ubiquiti 8p UniFi US-8.

Jako "serwerownie" najbardziej mi odpowiada pokój zabaw na piętrze, bo rezerwowe LTE będzie lepiej łapać sygnał. A i w salonie by się nie walało tyle sprzętu.
Jeszcze może by to wszystko zamontować w kotłowni, ale nie wiem jak sprzęt z kotłowni będzie zamontowany.

Nie miałem do czynienia z tą marka i nie wiem też czy warto na taki metraż brać UAP-AC-LR czy wystarczą UAP-AC-LITE.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Lector wrote: Thu Dec 10, 2020 9:27 pm Nie miałem do czynienia z tą marka i nie wiem też czy warto na taki metraż brać UAP-AC-LR czy wystarczą UAP-AC-LITE.
Jest wiele opini, że LR to zbędny bajer, który niewiele daje. Jak kiedyś szukałem po sieci, to w USA te LR się słabo sprzedają, a u nas jakoś wyjątkowo dobrze (przynajmniej patrząc na allegro). Może to kwestia kulturowa? ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maniek913
Been thanked: 3 times

klew wrote: Thu Dec 10, 2020 10:00 pm
Lector wrote: Thu Dec 10, 2020 9:27 pm Nie miałem do czynienia z tą marka i nie wiem też czy warto na taki metraż brać UAP-AC-LR czy wystarczą UAP-AC-LITE.
Jest wiele opini, że LR to zbędny bajer, który niewiele daje. Jak kiedyś szukałem po sieci, to w USA te LR się słabo sprzedają, a u nas jakoś wyjątkowo dobrze (przynajmniej patrząc na allegro). Może to kwestia kulturowa? ;)
Osobiście ( a zainstalowałem już kilkadziesiąt AP Unifi ) widzę dużą różnicę pomiędzy np wersją Lite, a LR , tylko w przypadku LR jest pewien problem - legalnie w Polsce nie można wykorzystać potencjału jego radia, gdyż przy konfiguracji podając kraj zgodnie z prawdą automatycznie ograniczana jest moc nadawania i wtedy prawie nie ma różnicy w porównaniu to takiego np. Lite. Ale "przeprowadzając się " do USA mamy całkiem inną sytuację - w większości wypadków umieszczając ten AP wysoko w centralnym miejscu budynku , nie potrzeba nic więcej do pokrycia zasięgiem całego budynku od piwnicy aż po strych wraz z otoczeniem, szczególnie jeżeli umieścimy go pod ostatnim stropem który nie jest z betonu( np. użytkowe poddasze z zabudową sufitu K-G). Ogólnie najlepiej sprawuje się , kiedy w bezpośredniej bliskości nie ma przegród silnie tłumiących (zbrojony beton). Np. montując go pod betonowym stropem nie uzyskamy tak dobrego pokrycia jak podwieszając pod drewniany strop. Najlepiej przed ostatecznym montażem podłączyć działający AP na długim kablu, zabrać teleskopową podpórkę 2,4m ( nie metalową) i znaleźć odpowiednie miejsce - naprawdę można się zdziwić jak nieznaczne przesunięcie wpływa na równomierność pokrycia.
Tak samo odradzam montaż na ścianie - to tylko gdy nie ma możliwości zabudowy na suficie , lub nie zależy nam specjalnie na zasięgu.
Córka mojego kolegi korzysta z ze swojej sieci WiFi , będąc na lekcjach w szkole :lol: - szkoła jakieś 120 m w linii prostej.
Lector

@Maniek913 a możesz doradzić jakiś ruter od Ubiquiti?
michael

Maniek913 wrote: Thu Dec 10, 2020 11:07 pm Osobiście ( a zainstalowałem już kilkadziesiąt AP Unifi ) widzę dużą różnicę pomiędzy np wersją Lite, a LR , tylko w przypadku LR jest pewien problem - legalnie w Polsce nie można wykorzystać potencjału jego radia, gdyż przy konfiguracji podając kraj zgodnie z prawdą automatycznie ograniczana jest moc nadawania i wtedy prawie nie ma różnicy w porównaniu to takiego np. Lite. Ale "przeprowadzając się " do USA mamy całkiem inną sytuację
Podepnę się pod temat i mam pytanie - aż dzisiaj to sprawdzę, ale czy w wersji Lite taka przeprowadzka też zwiększy moc radia?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Maniek913

michael wrote: Fri Dec 11, 2020 7:47 am
Maniek913 wrote: Thu Dec 10, 2020 11:07 pm Osobiście ( a zainstalowałem już kilkadziesiąt AP Unifi ) widzę dużą różnicę pomiędzy np wersją Lite, a LR , tylko w przypadku LR jest pewien problem - legalnie w Polsce nie można wykorzystać potencjału jego radia, gdyż przy konfiguracji podając kraj zgodnie z prawdą automatycznie ograniczana jest moc nadawania i wtedy prawie nie ma różnicy w porównaniu to takiego np. Lite. Ale "przeprowadzając się " do USA mamy całkiem inną sytuację
Podepnę się pod temat i mam pytanie - aż dzisiaj to sprawdzę, ale czy w wersji Lite taka przeprowadzka też zwiększy moc radia?
W przypadku Lite to nie ma znaczenia - on ma moc nadajnika bodajże 22 dB , natomiast LR ma 28 dB . można to sprawdzić w kontrolerze w szczegółach urządzenia - tam podana jest rzeczywista , aktualna moc.
Maniek913

Lector wrote: Fri Dec 11, 2020 7:01 am @Maniek913 a możesz doradzić jakiś ruter od Ubiquiti?
Zasadniczo stosuję różne routery - jak już miałbym polecić jakiś Ubiquiti to edgerouter-x ma świetny stosunek jakości do ceny :
https://www.ui.com/edgemax/edgerouter-x/ Ten na pewno się nie zawiesza, a to jest najbardziej denerwujące, w przypadku Tp - linków, D-linków i jeszcze kilku niestety zdarza się zwis przy dużym obciążeniu.

Return to “Pomoc”