Nakładka na rolety sterowane radiowo oraz czujniki położenia rolety
-
pykaman
Witam. Na wstępie podziękowania dla programistów za soft. Podrzucie jakiś link gdzie można wesprzeć projekt finansowo. Chce zrobić sterowanie roletami. Moje rolety mają fabryczne sterowanie z pilota. Krańcówki są poustawiane. Żeby sterować przez suple potrzebuję jedynie aby silnik rolety dostał krótki sygnał na jeden z przewodów , wtedy roleta się opuszcza do końca , lub na drugi żeby roleta podniosła się do końca. I teraz mój problem. Do każdej z rolet chce dołożyć po dwa czujniki otwarcia, jeden dla całkowitego otwarcia i jeden dla całkowitego zamknięcia. W przypadku gdy roleta będzie w położeniu pośrednim żaden z czujników nie będzie pokazywał stanu, tzn będzie pokazywał przeciwny od założonego. I teraz czy jest opcja aby do kanału rolety były przypięte po dwa czujniki ? A gdy żaden z z kontraktów nie będzie miał magnesu obok to żeby w apce wyświetlało że roleta jest w połowie? Coś ala pośrednie otwarcie bramy wjazdowej. Wtedy ikon do rolety byłoby 3. Nie potrzeba mi dokładnego wskazania na ile procent otwarte są rolety. Chce wiedzieć czy są otwarte , zamknięte lub gdzieś pomiędzy. Dodatkowo w apce jak są przyciski do chwilowego załączenia przekaźnika po lewej stronie, to są również do stałego załączenia przekaźnika. Czy dałoby się te po prawej stronie zdezaktywować?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Do takiego sterowania roletami powininna być użyta inna implementacja kanału rolet - do przekaźników bistabilnych (zakładam że podanie impulsu w trakcie ruchu rolety spowoduje jej zatrzymanie). Tylko nie wiem czy gui generic ma opcję wyboru takiego typu kanału.pykaman wrote: Mon Dec 14, 2020 3:26 pm Witam. Na wstępie podziękowania dla programistów za soft. Podrzucie jakiś link gdzie można wesprzeć projekt finansowo. Chce zrobić sterowanie roletami. Moje rolety mają fabryczne sterowanie z pilota. Krańcówki są poustawiane. Żeby sterować przez suple potrzebuję jedynie aby silnik rolety dostał krótki sygnał na jeden z przewodów , wtedy roleta się opuszcza do końca , lub na drugi żeby roleta podniosła się do końca. I teraz mój problem. Do każdej z rolet chce dołożyć po dwa czujniki otwarcia, jeden dla całkowitego otwarcia i jeden dla całkowitego zamknięcia. W przypadku gdy roleta będzie w położeniu pośrednim żaden z czujników nie będzie pokazywał stanu, tzn będzie pokazywał przeciwny od założonego. I teraz czy jest opcja aby do kanału rolety były przypięte po dwa czujniki ? A gdy żaden z z kontraktów nie będzie miał magnesu obok to żeby w apce wyświetlało że roleta jest w połowie? Coś ala pośrednie otwarcie bramy wjazdowej. Wtedy ikon do rolety byłoby 3. Nie potrzeba mi dokładnego wskazania na ile procent otwarte są rolety. Chce wiedzieć czy są otwarte , zamknięte lub gdzieś pomiędzy. Dodatkowo w apce jak są przyciski do chwilowego załączenia przekaźnika po lewej stronie, to są również do stałego załączenia przekaźnika. Czy dałoby się te po prawej stronie zdezaktywować?
Odnośnie czujników otwarcia, to raczej bym szedł w kierunku dedykowanego softu, bo na to chyba będzie niszowe zapotrzebowanie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pykaman
Jeśli chodzi o zatrzymanie rolety to raczej należy przycisnąć przycisk przeciwnego kierunku. Sprawdzałem w puszce jak podałem fazę na kabel i roleta poszła w górę to przy drugim podaniu nadal szła w górę więc raczej trzeba podać fazę na kabel od sterowania w dół. Nie sprawdzałem bo zaizolowany był. Co do supli to w sumie generic GUI jest ok do tego teraz nawet na biurku in can i też ładnie popyla. Nawet jak dałem jako przyciski bistabilny to te przyciski w apce po prawej stronie były nieaktywne, tak jak chciałem. Jedyne co mi nie pasuje w in can to pinologia. Rolety będą na esp01 a tam są inne piny wyprowadzone. Najbardziej zależy mi na czujnikach. Żeby pokazywało na konkretnej rolecie czy jest zamknięta czy otwarta. Ostatecznie mogę do każdej rolety a apce dodać po trzy ikony czujników i z nich będę odczytywał stan. A może jednak się to da inaczej. Ktoś coś....
-
klew
Ok, to kanał rolet z bistabilnym przekaźnikiem nie zda tutaj egzaminu, ale skoro odpowieda Ci aktualne zachowanie, to nie ma co kombinować.pykaman wrote: Mon Dec 14, 2020 5:42 pm Jeśli chodzi o zatrzymanie rolety to raczej należy przycisnąć przycisk przeciwnego kierunku. Sprawdzałem w puszce jak podałem fazę na kabel i roleta poszła w górę to przy drugim podaniu nadal szła w górę więc raczej trzeba podać fazę na kabel od sterowania w dół. Nie sprawdzałem bo zaizolowany był. Co do supli to w sumie generic GUI jest ok do tego teraz nawet na biurku in can i też ładnie popyla. Nawet jak dałem jako przyciski bistabilny to te przyciski w apce po prawej stronie były nieaktywne, tak jak chciałem. Jedyne co mi nie pasuje w in can to pinologia. Rolety będą na esp01 a tam są inne piny wyprowadzone. Najbardziej zależy mi na czujnikach. Żeby pokazywało na konkretnej rolecie czy jest zamknięta czy otwarta. Ostatecznie mogę do każdej rolety a apce dodać po trzy ikony czujników i z nich będę odczytywał stan. A może jednak się to da inaczej. Ktoś coś....
Przycisków po prawej stronie nie da się wyłączyć - w apce będą zawze. Może w incan bez kalibracji one nie działają (nie znam dokładnie tego softu).
Odnośnie czujników - sewery Supli obsługują tylko jeden czujnik do rolet, więc tego tak nie zrobisz. Pozostaje napisanie własnego kodu - w którym % otwarcia rolety jest podawany na podstawie stanu czujników - tylko czujniki muszą być podłączone do tego samego modułu wykonawczego co przekaźniki do sterowania rolet.
-
pykaman
Czujniki będą w tym samym module zostaje, jak mówisz kompilacja własnego kodu. Ja to jeszcze będę pamiętał żeby rolety obsługiwać przyciskiem po lewej ale reszta użytkowników nie wiem , wolę nie ryzykować. Jak mi ktoś zostawi przekaźnik włączony to mi rolety się rozregulują. Więc zostaje nauka programowania.
-
klew
Podzieliłem temat, aby tam bałaganu nie robić.pykaman wrote: Mon Dec 14, 2020 8:28 pm Czujniki będą w tym samym module zostaje, jak mówisz kompilacja własnego kodu. Ja to jeszcze będę pamiętał żeby rolety obsługiwać przyciskiem po lewej ale reszta użytkowników nie wiem , wolę nie ryzykować. Jak mi ktoś zostawi przekaźnik włączony to mi rolety się rozregulują. Więc zostaje nauka programowania.
Po stronie Cloud możesz ustawić czas całkowitego otwarcia/zamknięcia np na 0,5 s. Wtedy przyciski po prawej stronie będą załączać się tylko na ten krótki czas.
-
pykaman
Niestety tworzenie kodu okazało się zbyt skomplikowane. Więc zrobiłem to tak, że każda roleta do dwa kanały dla bramy wjazdowej. Jeden do zamykania drugi do otwierania. Jeden kanał jest bez czujników stanu, drugi ma dwa. Dla zamknięcia i dla częściowego zamknięcia. Ikony własne tak dopasowane żeby stany na kanale były zgodne ze stanem rolety.