DEVIreg Smart

Kaczorus

Witam
Posiadam elektryczne ogrzewanie podłogowe, obsługiwane przez termostaty Devi i aplikację sieciową Devireg Smart.
Czy możemy to spiąć z Suplą do jednej aplikacji w telefonie?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nie widziałem żadnych integracji dla tych termostatów. Na forum devi jakiś czas temu ktoś pisał że będą coś dodawać, ale nic się nie wydarzyło.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
plum

Też szukałem podobnego rozwiązania i udało mi się poszukać na anglojęzycznych forach za pomocą google translator :)
klew

Odświeżyłem sobie wczoraj ten temat. Otwartego interfejsu jeszcze nie ma. Ostatnia informacja z końca 2019 roku jest taka, że w 2020 powinno coś być. Na forum udzialają się praktycznie tylko osoby szukajce pomocy, a nie ma nikogo z Danofossa/Devi.

Pojawił się za to DEVIweb. Podobno webowy interfejs do sterowania DeviReg Smart. Pisałem im maila, aby mi konto założyli. Jak już się dostanę do środka to dam znać, czy da się tam pod coś podłączyć :)
klew

Przeszedłem przez dość dziwny proces próby rejestracji w DEVIweb. W pewnym momencie otrzymałem excela do wypełnienia z danymi moich termostatów oraz danymi do mojej sieci wifi (włącznie z hasłem...)
Po rozmowie telefonicznej okazało się, że używanie DEVIweb wyklucza używanie apki na telefonie, więc ostatecznie zrezygnowałem z tej drogi.

Grzebiąc ostatnio po sieci znalazłem projekt na githubie DEVIcomm, ale tam coś nie działało i po kontakcje z autorem, zostałem przekierowany na inny projekt (https://github.com/Sonic-Amiga/opensdg ) , w którym udało mi się odpalić i połączyć z termostatami.
Bez problemu działa odczyt różnych parametrów termostatów (temperatura podłogi, temperatura powietrza, zużycie energii - oraz kilkadziesiąt innych). Polecenia też można wysyłać, ale na chwilę obecną wygląda to na błądzenie po omacku, bo nie ma opisu protokołu i autor ostrzega, że można sobie zepsuć termostat.

Podobno ten soft obsługuje też "Danfoss Living Connect".

Także pewnie niedługo wyrzeźbię jakąś integrację do Supli na bazie softu na rpi/linux. Planuję wrzucić podgląd temperatur podłogi, powietrza i pomiar zużycia energii.

Return to “Ogólna dyskusja”