Wtedy powinno działać ok 3lat.
Ale to jest moje zdanie.
Ps.
A jak by ten czas ( 5; 10; 15 itd ) użytkownik sam sobie wybierał by w konfiguracji ?
3 hours a day is what is considered the average for these devices.Zybi wrote: Mon Dec 28, 2020 1:26 pmTylko po co robić pomiary urządzenia, które jest praktycznie wyłączone przez całą dobę. Jak monitorować to coś, co pracuje.elmaya wrote: Mon Dec 28, 2020 1:13 pmIf it is active for 3 hours a day, the flash lasts more than 7 years.Zybi wrote: Mon Dec 28, 2020 12:45 pm
Teoretyczna żywotność flash-a, to ok. 100000 cykli kasowania. Przy okresie zapisu co 5 minut, moduł ESP po jednym roku użytkowania z takim softem trafi do kosza. Także trzeba mieć świadomość na konsekwencje przy wyborze takiego okresu zapisu.
Jak ustawię 15min to stany przekaźników też będą się zapisywać z taką częstotliwością - nie można tego konfigurowaćPatryk wrote: Mon Dec 28, 2020 1:33 pm Jeżeli przy 5min gniazdko będzie "żyło" tylko 1 rok, przy 10min - 2 lata, to może ustaw 15min.
Wtedy powinno działać ok 3lat.
Ale to jest moje zdanie.
Ps.
A jak by ten czas ( 5; 10; 15 itd ) użytkownik sam sobie wybierał by w konfiguracji ?![]()
1.1.4 jest OK. Po kalibracji, restart. Wyniki w apce są ok.Budek wrote: Mon Dec 28, 2020 11:44 amPo 5 min, faktycznie zapamiętało i pokazuje 100W.krycha88 wrote: Mon Dec 28, 2020 11:12 am Poprawiłem to zapamiętywanie danych kalibracyjnych dla licznika. Dane teraz zapamiętują się od razu po kalibracji. Problem okazał się prosty do rozwiązania:
viewtopic.php?p=83706#p83706
Wieczorem wrzucę 1.1.4
/RB
Code: Select all
#define SUPLA_COMM_DEBUG
Code: Select all
#define supla_lib_config_h_
Nie rozumiem co mam zrobić z: #define supla_lib_config_h_Patryk wrote: Mon Dec 28, 2020 5:29 pm Tak sobie przeglądałem Twoje najnowsze źródła i widzę, że zakomentowałeś w bibliotece SuplaDevicePodpatrzyłem ( bo żaden ze mnie informatyk ), że można to zrobić w samym sofcie ( żeby nie zmieniać biblioteki ).Code: Select all
#define SUPLA_COMM_DEBUGAle to tak informacyjne.Code: Select all
#define supla_lib_config_h_
Działa 0,66'' oled na wemos D1 "oswojony" super.krycha88 wrote: Sun Dec 27, 2020 9:23 pm oled_wemos.PNG
-Poprawiłem algorytm wyliczania dla mocy pozornej zrobiłem go wg algorytmy @elmaya, dzięki za podpowiedź
-Dodatkowo dodałem obsługę dla OLEDa "SSD1306 - 0,66'' WEMOS OLED shield" - robiłem trochę w ciemno nie mam tego wyświetlacza.