GUI Generic

krycha88
Been thanked: 5 times

artur_n wrote: Thu Dec 31, 2020 9:33 am Używam czujnika do stacji uzdatniania. I przy liczeniu do tylu wiem np. że w zbiorniki zostało 20cm soli. W innym wypadku wartość będzie np. 70 czyli odległość do warstwy soli.
Ale to jest ten sam przypadek co wyżej, jak będziesz miał wskazanie 70cm to wiesz że zostało 20cm soli i należy jej dosypać :D

Podsumowując ja nie będę nic zmieniać w tym kierunku. Może namowicie @Espablo ;) ciekawszym dla mnie tematem jest obsługa MCP23017.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Maniek913
Been thanked: 3 times

Podsumowując ja nie będę nic zmieniać w tym kierunku. Może namowicie @Espablo ;) ciekawszym dla mnie tematem jest obsługa MCP23017.
Jestem takiego samego zdania, Proszę nie "psuć" :) świetnego, uniwersalnego softu bardzo specyficznymi funkcjami- do takich celów służy soft dedykowany. Dziękuję twórcom za wkład pracy - naprawdę szacun.
zalus

Zgadzam się, temat MCP23017 jest ciekawy bo będzie można projektować wielowejściowe/wyjściowe uniwersalne kombajny. Chociaż dla każdego jego przysłowiowy led jest ważny ale to słabo generuje rozwój platformy jako uniwersalnej a mam wrażenie że o to chodziło twórcom. Chyba lepiej dać im czas na pracę nad głównymi celami projektu a jak starczy im siły , czasu i chęci to później mogą porzeźbić jskieś extrasy.
pykaman

W pierwszym poście jest link co jest planowane i tam jest że sr 04 będzie odliczanie od tyłu
krycha88

pykaman wrote: Thu Dec 31, 2020 11:02 am W pierwszym poście jest link co jest planowane i tam jest że sr 04 będzie odliczanie od tyłu
Nie traktowałbym tej listy wiążąco, nikt z nami nie ma umowy na zrealizowanie tych rzeczy ;)
LukaszH

krycha88 wrote: Thu Dec 31, 2020 12:05 pm
pykaman wrote: Thu Dec 31, 2020 11:02 am W pierwszym poście jest link co jest planowane i tam jest że sr 04 będzie odliczanie od tyłu
Nie traktowałbym tej listy wiążąco, nikt z nami nie ma umowy na zrealizowanie tych rzeczy ;)
Mam nadzieję że to dla nas wszystkich jest oczywiste i osobiście bardzo dziękuje za już wspaniały soft z mega możliwościami 8-).
Natomiast zawsze warto spróbować namówić na coś co by się przydało mi, a może paru osobom także :)
@krycha88 może w takim razie tylko dodać kalibrację czyli to co widzi czujnik. A druga opcja z tym odliczaniem od tyłu to dosłownie wprowadzić wartość początkową odliczania. Matematycznie to: wartość początkowa - (wartość z czujnika+kalibracja). Jeśli by się nie zaznaczyło lub nie podało wartości początkowej do odliczania to zostało by tylko wartość z czujnika + kalibracja.
Proszę daj znać czy taka opcja jest możliwa ?
krycha88

LukaszH wrote: Thu Dec 31, 2020 1:15 pm może w takim razie tylko dodać kalibrację czyli to co widzi czujnik.
Kalibrację czujników należało by dorobić w bibliotece SuplaDevice dla każdego obsługiwanego czujnika lub nadpisać wszystkie metody pobierające wartości uwzględniając wartość korekty. @klew podpowiedź jak to najlepiej zrobić? ;)
alvaro99

Podłączyłem Yunshan wg schematu w załączniku.
W urządzeniu dałem gotowca z szablonu.
Oprócz tego mam 2 kontaktrony (brama garażowa otwarta i zamknięta).
Otwieranie, zamykanie działa, natomiast nie wiem gdzie dodać te kontaktrony w Generic?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Thu Dec 31, 2020 3:44 pm
LukaszH wrote: Thu Dec 31, 2020 1:15 pm może w takim razie tylko dodać kalibrację czyli to co widzi czujnik.
Kalibrację czujników należało by dorobić w bibliotece SuplaDevice dla każdego obsługiwanego czujnika lub nadpisać wszystkie metody pobierające wartości uwzględniając wartość korekty. @klew podpowiedź jak to najlepiej zrobić? ;)
Czymże jest kalibracja przy tych czujnikach?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

klew wrote: Thu Dec 31, 2020 6:25 pm
krycha88 wrote: Thu Dec 31, 2020 3:44 pm
Czymże jest kalibracja przy tych czujnikach?
Ja to zrozumiałem w taki sposób aby dostosować wartość temperatury na +/- już po stronie urządzenia. Teraz jest to możliwe po stronie clouda, jak mamy OLEDa to on zawsze odczytuje temperaturę bezpośrednio z czujnika nic nie wie o modyfikacjach po stronie clouda. Prędzej czy później będzie to trzeba jakoś zrobić bo dorobimy się obsługi termostatu? :D A może wartość modyfikacji np. temperatury będzie kiedyś przesyłana do urządzenia?

Return to “GUI Generic”