MEW-01 do fotowoltaiki i badania zużycia w domu

kerth

Czy istnieje możliwość podłączenia razem dwóch MEW-01, albo podłączenie innego licznika np po RS485, tak, aby nie tylko badać to, jak się rozkłada bilansowanie prądu (pobrany/oddany), ale też pobierać dane z drugiego urządzenia, aby badać, co się dzieje w sieci w domu?
Coś. w tym stylu (baaaaaaardzo uproszczony rysunek)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Doprecyzuj.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Możesz tak podłączyć MEW, albo inne liczniki. Dane będą widoczne jako osobne kanały i jakiekolwiek analizy musisz sobie robić samemu (np pobierać do Excel i dowolnie przeliczać)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kerth

@klew, dziękuję :(
@pzygmunt - obok analizowania poboru/oddawania do sieci, chciałbym też wiedzieć kiedy coś pobiera mi więcej prądu. W przyszłości też odrębny miernik na pompę ciepła. Dodatkowo chciałbym mieć wykres produkcji nieskażony zużyciem własnym - a tego nie zrobię analizując tylko stanu na wejściu do domu.
klew

kerth wrote: Fri Jan 01, 2021 7:52 pm @klew, dziękuję :(
@pzygmunt - obok analizowania poboru/oddawania do sieci, chciałbym też wiedzieć kiedy coś pobiera mi więcej prądu. W przyszłości też odrębny miernik na pompę ciepła. Dodatkowo chciałbym mieć wykres produkcji nieskażony zużyciem własnym - a tego nie zrobię analizując tylko stanu na wejściu do domu.
Falowniki z reguły mają jakieś apki/interfejsy do odczytu produkcji "nieskażonej" poborem własnym ;).
Są aktualnie dostępne integracje dla Froniusa i Afore. Solaredge na razie czeka w kolejce.
Niektóre pompy ciepła same potrafią mierzyć zużycie energii - może jest możliwość odczytu tego z pompy.
Osobne podliczniki też można montować. Ja mam 6 poczliczników jednofazowych oraz jeden trójfazowy - wszystkie z wyjściami impulsowymi i dane lecą do Supli
kerth

O! I to jest dobra wiadomość, mam wyjście RS485 (a nawet RS485over Eth) z kontrolera falowników. Mam też podlicznik. Jeśli supla jest w stanie zbierać impulsy, to jest to jakiś trop.

To jeszcze inaczej,
Mam MEW-01
Podłączę do supla cloud

Chciałbym teraz podłączyć mój drugi licznik (mam licznik impulsowy na wyjściu z fotowoltaiki) - czy jak tam zastosuję LIW-01, to będę w stanie gdzieś wygenerować wykres będący wypadkową zużycia prądu w moim domu minus produkcja prądu (gdzieś - mam na myśli wykresy w aplikacji)?
jendrush

Co prawda mam osobny licznik zaraz na wyjściu falownika od fotowoltaiki, ale też byłbym zainteresowany by połączyć taki miernik z tym służącym do pomiaru przepływu na wlocie do domu. Domyślam się, że za pomocą oprogramowania bez problemu można by za pomocą 2x MEW-01 to zrealizować. Jeżeli mamy pewność pomiaru w czasie to tylko różnice między wartościami. Myślałem o takiej integracji samemu, gdyż mógłbym mieć SDM630(z Modbusem) na wylocie z falownika, ale w takim przypadku nie mam pewności co do okresu i momentu pokazywania zliczonych wartości by poprawnie obliczać różnicę.
klew

kerth wrote: Sat Jan 02, 2021 7:40 am Chciałbym teraz podłączyć mój drugi licznik (mam licznik impulsowy na wyjściu z fotowoltaiki) - czy jak tam zastosuję LIW-01, to będę w stanie gdzieś wygenerować wykres będący wypadkową zużycia prądu w moim domu minus produkcja prądu (gdzieś - mam na myśli wykresy w aplikacji)?
Niestety aktualnie aplikacja wyświetla tylko dane z jednego kanału na raz. Nie ma możliwości łączenia, analizy itp na różnych kanałach. Też mi tego brakuje ;)
klew

jendrush wrote: Tue Jan 26, 2021 9:03 am Co prawda mam osobny licznik zaraz na wyjściu falownika od fotowoltaiki, ale też byłbym zainteresowany by połączyć taki miernik z tym służącym do pomiaru przepływu na wlocie do domu. Domyślam się, że za pomocą oprogramowania bez problemu można by za pomocą 2x MEW-01 to zrealizować. Jeżeli mamy pewność pomiaru w czasie to tylko różnice między wartościami. Myślałem o takiej integracji samemu, gdyż mógłbym mieć SDM630(z Modbusem) na wylocie z falownika, ale w takim przypadku nie mam pewności co do okresu i momentu pokazywania zliczonych wartości by poprawnie obliczać różnicę.
Co właściwie chcesz osiągnąć?
Mając dane dotyczące produkcji z falownika, oraz pomiar na wejściu do domu/mieszkania, to wiesz ile oddajesz, ile pobierasz, ile produkujesz i ile dom zużywa.
Aktualnie Supla nie daje możliwości jakiejkowliek analizy danych z kilku kanałów/liczników, natomiast zawsze można pobrać sobie historię w pliku CSV (zrzuty poboru co 10 min) i sobie przeliczyć co się chce. Wbrew pozorom zrzut co 10 min daje dobrą dokładność - oczywiście zależy co chcesz z tym robić.
jendrush

Chciałbym osiągnąć coś takiego jak jest w aplikacji SolarEdge, albo na stronie web Froniusa, czyli fajny wykres aktualnego przepływu energii sieć - dom - falownik, oraz do tego w kupie statystyki. Ręcznie oczywiście mogę sobie przeliczyć z tego co mam, ale chodzi by automatycznie mieć podgląd na bieżąco, oraz wyliczenia.

Return to “ZAMEL MEW-01”