MEW-01 brak ciągłości pomiarów

tsopel

Witam,
Mam problem z nowym urządzeniem MEW-01. Licznik mam od ok 3 tyg. Do dnia wczorajszego zliczał impulsy prawidłowo tzn. w ciągłości bez przerw. Od dnia wczorajszego pomiary są „przerywane” (licznik ma stały dostęp do Internetu) i wydaje mi się to za jakiś błąd, usterkę. NIe wiem co może być przyczyną ponieważ przez prawie 3 tygodnie pracował pokazywał pomiary idealnie bez przerw? Czy miał ktoś podobny problem i czy może to być usterka licznika?
Brak pomiarów zaznaczyłem okręgami, reszta wskazań jest prawidłowa i wskazuje praktycznie pobór tylko na 1 fazie. Licznik zamontowany jest w nowej instalacji w nowo budowanym domu. Pobór prądu z 1 fazy to monitoring.

Z góry dziękuję za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Czy w aplikacji masz taki sam efekt?Dotychczas mieliśmy 3/4 podobne zgłoszenia. Jak próbowaliśmy problem zdiagnozować to po zgłoszeniu problem więcej nie występował. Póki co wyglada to tak jakby licznik nie mógł uaktualnić stanu licznika na serwerze pomimo utrzymania połączenia. Czy masz w sieci jakiś repeater / mesh ? Sprawdzałeś w aplikacji jaka jest siła sygnału ?

Pomimo, że są luki w historii to stan licznika powinien się zgadzać.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tsopel

W aplikacji jest dokładnie tak samo jak na koncie przez www. licznik znajduje się w odległości ok 2m od wzmacniacza sygnału wi-fi. Z tego co zaobserwowałem po "nawiązaniu" (jeżeli tak to mogę nazwać) połączenia przez licznik z siecią dane za czas "zawieszenia" są sumowane przy kolejnym odczycie/pomiarze. Tak czy inaczej tak być raczej nie powinno. Będę dalej to obserwował i zobaczymy czy coś się zmieni.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Generalnie rzecz biorąc MEW utrzymuje połączenie z serwerem ale nie potrafi przesłać aktualnego stanu licznika.
Jeśli całkowicie straciłby połączenie to serwer po jego powrocie uśredniłby pomiar i nie byłoby szpilki na wykresie.
Zastąp ten repeater jakimś mesh-em albo całkowicie go wyłącz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
tsopel

ok, tak zrobię. Zobaczymy czy coś się poprawi/zmieni.

Dziękuje za pomoc.
Duch__
Been thanked: 6 times

ew. zmień tworzoną sieć tego repetera na inne ssid i hasło jeśli tworzy takie same jak twoj router.

Return to “ZAMEL MEW-01”