Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2083
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 26, 2020 2:02 pm

artur_n pisze:
pn paź 26, 2020 1:51 pm
Dziś miałem ciekawy problem. Wczoraj do końca dnia (uśpienie inwertera) było wszystko ok. Dziś od rana nie było żadnego odczytu pomimo połączenia z cloud oraz normalnie odpowiadającym na interfejs www inwerterze. Zaskoczyło samo z siebie dosłownie przed chwilą. Myślałem, ze problemem jest wczorajsze wyłączenie AP ale jak by to był problem to teraz by nie zadziałało. Będę obserwować temat.
Ja mam ESP i Arduino podłączone cały czas do falownika Enriquez i na razie nie miałem takich problemów. Jeśli masz możliwość, to trzymaj układ podpięty pod komputer i zapisuj logi z Seriala. Łatwiej będzie szukać źródła problemu, gdyby coś znowu się stało
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 250
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

sob paź 31, 2020 9:34 am

Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2083
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob paź 31, 2020 4:10 pm

artur_n pisze:
sob paź 31, 2020 9:34 am
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 250
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

wt gru 29, 2020 5:56 pm

klew pisze:
sob paź 31, 2020 4:10 pm
artur_n pisze:
sob paź 31, 2020 9:34 am
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?
desaint
Posty: 46
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

śr gru 30, 2020 5:24 pm

Hmm, jak to skompilować i gdzie wgrać?
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 250
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

śr gru 30, 2020 5:34 pm

Wszystko jest w temacie. Wgrywasz na wemosa, nodemcu czy tym podobne.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2083
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr gru 30, 2020 7:14 pm

artur_n pisze:
wt gru 29, 2020 5:56 pm
klew pisze:
sob paź 31, 2020 4:10 pm
artur_n pisze:
sob paź 31, 2020 9:34 am
Czy można zmienić częstotliwość wysyłania? Teraz dane wysyłane są co kilka sekund. Czy można by to wysyłać np. co minutę?
Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?
Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2083
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob sty 02, 2021 11:30 pm

klew pisze:
śr gru 30, 2020 7:14 pm
artur_n pisze:
wt gru 29, 2020 5:56 pm
klew pisze:
sob paź 31, 2020 4:10 pm


Tak, mogę zmienić, albo też dodam opcję do ustawienia, wtedy każdy ustawi ile mu pasuje.
Udało się coś zadziałać w temacie?
Spróbuję to dziś wieczorem ogarnąć
Dorzuciłem na moim branchu wersję z metodą "setRefreshRate(sekundy)". Domyślnie czas jest ustawiony na 15 s. Można go zmienić:

Kod: Zaznacz cały

  myPv->setRefreshRate(60); // co minutę
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 250
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

pn sty 04, 2021 2:33 pm

Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2083
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt sty 05, 2021 9:10 am

artur_n pisze:
pn sty 04, 2021 2:33 pm
Oczywiście czas odczytu działa poprawnie. Niestety ja mam dalej problem z "wieszaniem" się. Często dzieję się tak, że moduł wisi na jednej wartości i nie czyta nowych danych z falownika. Falownik w tym czasie działa i loguje poprawnie przez www. Czasem po restarcie zaskoczy i działa dzień, dwa lub kilka.

Może to być powodem, że mam zastosowany ESP-01S?
Czy udało Ci się zebrać logi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”