Chińskie wynalazki

lukfud
Posty: 876
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz sty 03, 2021 11:37 am

Maniek913 pisze:
ndz sty 03, 2021 9:30 am
Reset zasilania w celu wyłączenia nieumyślnego uruchomienia trybu konfiguracji - jak wytłumaczysz osobie nietechnicznej co ma zrobić aby "naprawić roletę" w takim przypadku? Ma siedzieć po ciemku? :lol: A wyłączyć bezpieczniki każdy potrafi - nie? :)
Miałem właśnie taką interwencję w sylwestra - towarzystwo miało przedłużoną noc sylwestrową :lol:
Soft jest świetny ale dostęp do konfiguracji jest naprawdę nietrafiony - i ponawiam pytanie dlaczego po resecie moduł pamięta że był w konfiguracji? Dotąd nie spotkałem się z takim działaniem.
Trzymanie przycisku ponad 7 sek. to nie jest raczej nieumyślne działanie ;) Moduł będzie uruchamiał się w trybie, do którego został przełączony i nie za bardzo rozumiem, dlaczego miałby automatycznie przełączać się na inny.
Po zaktualizowaniu będziesz mógł ustawić np 20 sek., nie będzie wtedy wątpliwości.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 602
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt sty 05, 2021 4:26 pm

Ktoś się orientuje jaka jest różnica między Sonoff 4ch pro r2 a R3?
Czy pinilogia jest zachowana?
and111
Posty: 158
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt sty 05, 2021 5:35 pm

Z tego co doczytałem, to zmienione zostały zaciski przewodów ze sprężynowych na śrubowe.
Ponadto w porównaniu ze starszą wersją zmieniono:
- Konfiguracja trybu pracy z poziomy aplikacji, a nie zworkami
- Do każdego przekaźnika można przypisać 4 piloty, a nie jak w Sonoff R2 tylko 1 pilota.
Pinologia w 4CHPRO rev 3 :
Przekaźnik Przycisk
1 GPIO12 GPIO00
2 GPIO05 GPIO09
3 GPIO04 GPIO10
4 GPIO15 GPIO14
​​Pin oznaczony jako SDA jest podłączony do GPIO02.
https://notenoughtech.com/home-automati ... -revision/
Na pewno na korzyść względem starszych wersji jest połączenie GPIO00 z przyciskiem 1.
Załączniki
Sonoff-4CH-4CHPRO-1.jpg
Sonoff-4CH-4CHPRO-1.jpg (177.15 KiB) Przejrzano 470 razy
alambert
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 05, 2021 6:49 pm

wt sty 05, 2021 7:12 pm

Na początku witam wszystkich - jestem tu nowy
Mam pytanie co chińskich wynalazków,.
Jestem w posiadaniu Smart Switch WiFIi jak jest napisane na obudowie
YIDI model YD22-WS-NF101
Czy do tego wynalazku da się wgrać suplę?
Załączniki
IMG_20210105_194550.jpg
IMG_20210105_194550.jpg (6.93 MiB) Przejrzano 446 razy
IMG_20210105_194558.jpg
IMG_20210105_194558.jpg (6.59 MiB) Przejrzano 446 razy
IMG_20210105_194550.jpg
IMG_20210105_194550.jpg (6.93 MiB) Przejrzano 446 razy
alambert
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 05, 2021 6:49 pm

wt sty 05, 2021 7:18 pm

Przepraszam źle zamieściłem fotki zabrakło strony druku
Załączniki
IMG_20210105_194606.jpg
IMG_20210105_194606.jpg (7.41 MiB) Przejrzano 446 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 602
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt sty 05, 2021 7:20 pm

@and111 dzięki za informacje.
Czyli wnioskuje ze firmware Supli napisany pod R2 będzie działaś również z R3 - pinologia ta sama.
lukfud
Posty: 876
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt sty 05, 2021 11:00 pm

alambert pisze:
wt sty 05, 2021 7:18 pm
Przepraszam źle zamieściłem fotki zabrakło strony druku
Wrzuć zdjęcie płytki wlutowanej między przyciskiem a diodą.
alambert
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 05, 2021 6:49 pm

śr sty 06, 2021 11:31 am

Czy takie zdjęcie będzie wystarczające?
Załączniki
IMG_20210106_112245.jpg
IMG_20210106_112245.jpg (4.14 MiB) Przejrzano 362 razy
elmaya
Posty: 1205
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr sty 06, 2021 11:54 am

alambert pisze:
wt sty 05, 2021 7:12 pm
Na początku witam wszystkich - jestem tu nowy
Mam pytanie co chińskich wynalazków,.
Jestem w posiadaniu Smart Switch WiFIi jak jest napisane na obudowie
YIDI model YD22-WS-NF101
Czy do tego wynalazku da się wgrać suplę?

GPIO04 Led
GPIO12 Relay
GPIO13 Button
alambert
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 05, 2021 6:49 pm

czw sty 07, 2021 8:56 am

elmaya pisze:
śr sty 06, 2021 11:54 am
alambert pisze:
wt sty 05, 2021 7:12 pm
Na początku witam wszystkich - jestem tu nowy
Mam pytanie co chińskich wynalazków,.
Jestem w posiadaniu Smart Switch WiFIi jak jest napisane na obudowie
YIDI model YD22-WS-NF101
Czy do tego wynalazku da się wgrać suplę?

GPIO04 Led
GPIO12 Relay
GPIO13 Button
Czy to oznacza że będzie działać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”