Licznik impulsów 2 TARYFY

Albert

Cześć.

Koniecznie chcę mieć licznik zużycia energii przez moje gospodarstwo. Problemem były 2 taryfy, które posiadam i są najbardziej optymalne dla mnie. Wiem, że w końcu cloud będzie miał taką możliwość (wiele taryf), ale zanim to nastąpi - zdrutowałem wieczorkiem takie cuś.

Siedzi tam a jakże by inaczej GUI Generic (dzięki chłopaki za mega robotę - szacun!).

Sygnał z czujnika światła zliczającego impulsy z diody licznika, leci do COM przekaźnika. Wyjścia NO oraz NC lecą do gpio w wemosie d1 mini ustawionych jako 2 liczniki.

Gdy przekaźnik wyłączony czyli sygnał leci przez com i nc jest u mnie I taryfa. Harmonogram włącza przekaźnik i sygnał leci przez com i No na drugi licznik na innym gpio.
Pozostaje kwestia jedynie ustawienia kilku harmonogramów, które włączają o konkretnej porze konkretną taryfę :mrgreen:

W razie potrzeby można ręcznie przełączyć taryfę na drugą :twisted:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Albert on Sun May 29, 2022 1:41 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Świetny pomysł :)
Wydaje mi się że można też kupić zegar z wyjściem sygnałowym. Wtedy czas byłoby niezależny od serwera Supli
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Hasło „Potrzeba jest matką wynalazków” sprawdziło się tu w 100% :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Albert

No chlopaki racja. Tu potrzeba była prawdziwą matką :mrgreen: :mrgreen:

A co do tego zegara... Ciekawe ale chyba zbyt trudne jak na moje pojęcie :oops:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Albert wrote: Wed Jan 06, 2021 8:39 pm No chlopaki racja. Tu potrzeba była prawdziwą matką :mrgreen: :mrgreen:

A co do tego zegara... Ciekawe ale chyba zbyt trudne jak na moje pojęcie :oops:
Działa to w zasadzie tak samo, tylko stanem przekaźnika steruje zegar, zamiast Supla przez harmonogram. To coś w stylu programatora czasowego - ustawiasz godziny i włącza Tobie gniazdko, gdy jest odpowiednia godzina.

Przy okazji - mając przekaźnik z wyjściami NO i NC, wystarczy podpiąć przewód sygnałowy do COM, a następnie NO i NC podłączasz do pinów licznika nocnego i dziennego. Nie są potrzebne 2 przekaźniki
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Albert

Z tym przekaznikiem faktycznie.. Nie wiem czego zrobiłem 2 :mrgreen: przerobię, bo nie mam pewności czy oba będą dawały radę przełączać sie w tej samej chwili będąc na jednym module. Nie ztestowałem tego.
Drag3t

Natchniony tym pomysłem zrobiłem coś podobne tylko dla 3 taryf, na sofcie gui generic oczywiście, ale coś mi nie zlicza impulsów.
Połączenia są dobrze wykonane.
Mam wemos d1 mini pro, na pojedynczym liczniku impulsów działa na trzech nie chce :/
Jakieś pomysły??
Albert

Jakie gpio wykorzystałeś do tego? Gpio odpowiedzialne za dany licznik zwierasz do masy rozumiem?
Drag3t

Przyjrzałem się sprawie dokładniej i po prostu pomyliłem gpio o jeden przepiąłem, działa, za szybko musiałem to poskładać, że nie zauważyłem wcześniej. Pozdrawiam

Return to “Projekty użytkowników”