Natywne wsparcie dla MQTT

pzygmunt

tgaweda wrote: Wed Jan 06, 2021 9:59 pm Cześć, dostałem się do środka przy pomocy MQTT Explorer'a.

CONTROLLINGTHEGATE nie działa - Otwórz / Zamknij z poziomu Clouda nie powoduje zmiany stanu na hi = true pomimo tego że jakieś dane dochodzą do MQTT (mruga struktura drzewa)

THERMOMETER, STAIRCASETIMER - działają poprawnie

Zauważyłem, że Caption jest przycięte do 11 znaków - tzn. długi opis ustawiony w Cloud, a w MQTT wyświetla się tylko 11 znaków.

Nie udało mi się skonfigurować dostępu w Home Assistant. HA mam zainstalowanego na jednej malinie a na drugiej mam Mosquitto do którego skonfigurowałem dostęp w HA Konfiguracja -> Integracje i to działa bez problemu. W momencie kiedy zmieniam konfigurację na beta-mqtt.supla.org otrzymuję komunikat, że nie można nawiązać połączenia.
Masz czujnik podłączony ?
W HA musisz włączyć SSL-a czyli musisz wpisać konfigurację z palca.
pzygmunt

klew wrote: Wed Jan 06, 2021 7:44 pm Udało mi się jakimś MQTT explorerem dostać do Supli. Wyświetla się wszystko ładnie i stan też się aktualizuje.

Co trzeba wysłać/opublikować z zewnętrznego klienta, aby np. zmienić stan przekaźnika od światła?

Mam taki topic:
supla/mail@mail.com/devices/450/channels/1881/state/on
supla/mail@mail.com/devices/450/channels/1881/set/on
set/closing_percentage
set/opening_percentage
set/color_brightness
set/brightness
set/color

supla/mail@mail.com/devices/450/channels/1881/execute_action
i w message:
turn_on
turn_off
toggle
shut
reveal
stop
open_close
open
tgaweda

pzygmunt wrote: Thu Jan 07, 2021 12:11 am Masz czujnik podłączony ?
Przed chwilą podłączyłem jako "Czujnik dla kanału" - fizycznie D5 zwarte do masy.

W MQTT Explorer cały czas widzę
RELAY / CONTROLLINGTHEGATE state hi = true
podczas gdy
SENSORNO / OPENINGSENSOR_GATE działa poprawnie - hi zmienia się z true na false
Last edited by tgaweda on Thu Jan 07, 2021 8:20 pm, edited 1 time in total.
tgaweda

pzygmunt wrote: Thu Jan 07, 2021 12:11 am W HA musisz włączyć SSL-a czyli musisz wpisać konfigurację z palca.
Skonfigurowałem z palca i widzę czujniki w HA. Mogę sterować światłem ale bramą dalej nie :( Nie jest w ogóle dostępna w encjach.
tgaweda

klew wrote: Wed Jan 06, 2021 11:40 pm Stan bramy w Supli jest określany przez "czujnik stanu". Samo wyzwolenie "CONTROLLINGTHEGATE" nie spowoduje zmiany stanu, bo bez czujnika Supla nie zna stanu bramy, a większość automatów do bramy pracuje na zasadzie "step-by-step", więc dając sygnał do automatu, nie wiesz, czy brama się zamyka, czy otwiera - dlatego potrzeba czujnika.
Sterowanie w Cloud (załączenie przekaźnika na np. 2 sek) działa tylko w momencie kiedy brama jest zamknięta = czujnik zwarty (z odwróconą logiką). Wtedy "Otwórz / zamknij" uruchamia przekaźnik. W drugą stronę już się nie da. Czyli jeżeli czujnik jest rozwarty to nie zamknę bramy.
pzygmunt

Bramy nie są jeszcze wspierane w integracji z HA.
tgaweda

pzygmunt wrote: Thu Jan 07, 2021 8:18 pm Bramy nie są jeszcze wspierane w integracji z HA.
Ale z MQTT Explorera mogę ją otworzyć.
supla/mail@mail.pl/devices/458/channels/1915/execute_action
open_close

Tylko już nie zamknę :(
pzygmunt

Akcja open_close potrafi zamknąć lub otworzyć bramę. "Ona" po prostu klika przekaźnikiem. Rzecz w tym, że nie wiesz co się stanie jak brama będzie np. zatrzymana w połowie. Kliknięcie przekaźnika może rozpocząć zamykanie lub otwieranie w zależności od automatyki. Oficjalne wydanie v2.3.26 będzie potrafiło obsłużyć osobne akcje "open" i "close" dla bram, które są wyposażone w czujniki. Będzie monitorować osiągnięcie zadanego celu tak jak to robią harmonogramy. Dopiero wtedy sensownie będzie można to podłączyć pod MQTT.

Czyli to co teraz robisz to jest kliknięcie przekaźnikiem przy każdorazowym wywołaniu "open_close". Możesz zamknąć lub otworzyć bramę ale nie widząc jej lub bez podglądu na czujnik nie wiesz co się stanie.
unnamed93

ok, mam na raspbbery pi zainstalowanego homebridge i plugin mtqq i jak mam dodać np. oświetlenie?
pzygmunt

Możliwe, że trzeba będzie napisać dedykowany plugin, który sprowadzi całość do jednego plecenia w stylu npm install -g homebridge-supla-mqtt

Return to “MQTT”