Tak. Wymaga do drobnej modyfikacji firmware-u.bicker wrote:Witam a czy da się zbudowac termametr na ESP -01 ??
ESP8266-01
-
slawek
Czy jest szansa na poprawienie wersji socket dla ESP-01?
Chodzi o wysoki stan przekaźnika po zaniku zasilania bądź sieci...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
slawek wrote:Czy jest szansa na poprawienie wersji socket dla ESP-01?
Chodzi o to by wracał do stanu sprzed zaniku zasilania, czy po prostu pojawia się tam przez chwilę stan wysoki przy uruchomieniu ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
slawek
Po uruchomieniu ma załączony przekaźnik, chociaż aplikacja wskazuje stan OFF.Aby wyłączyć poprzez aplikację trzeba najpierw dać załącz, następnie działa już normalnie do momentu zaniku połączenia lub zasilania.
Po kazdym rozłączeniu sieci lub zasilania i ponownym połączeniu też ustawia ON niezależnie od stanu nastawionego przez użytkownika.
Po kazdym rozłączeniu sieci lub zasilania i ponownym połączeniu też ustawia ON niezależnie od stanu nastawionego przez użytkownika.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Zrobiłem testy z moim ESP01 i nie zauważyłem problemów z stanem wysokim portu przy restarcie/zaniku zasilania.
Zrobiłem też testy firmware-u bramowego dla ESP01 i również działa prawidłowo.
Zrobiłem też testy firmware-u bramowego dla ESP01 i również działa prawidłowo.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
slawek
Testowałem kilka godzin różne warianty używając różnych programów i tego softu: https://github.com/SUPLA/ESP8266 zarówno gate jak i socket
(a także ten starszy socket z 3 kwietnia bodajże) i wnioski mam... dziwne. Jeden i drugi przy starcie załącza przekaźnik na ON, pomimo stanu OFF na smartfonie (socket) i pomimo impulsowej pracy - gate - trzyma załączony aż do użycia aplikacji lub przycisku. Po naciśnięciu i upływie ustalonego czasu trwania impulsu wyłącza przekaźnik i od tej chwili pracuje normalnie aż do zaniku zasilania lub przerwy w połączeniu sieciowym - po jednym jak i drugim zdarzeniu znów ustawia stan wysoki aż do użycia aplikacji bądź przycisku. Testowałem na dwóch modułach ESP-01 1MB (czarnych) i wynik identyczny. To przy flaszowaniu ESP8266Flasher, natomiast po użyciu ESP_DOWNLOAD_TOOL_V2.4 moduły wchodziły w tryb programowania, zapisywały konfigurację i ... pozostawały w trybie AP i nie znalazłem sposobu, aby z niego wyjść. Moduły oczywiście spisałem na straty, będę ich używał już tylko do skrajnych testów wytrzymałościowych w ramach szkolenia i walki z nudą, może nadadzą się na termometr...Dalej używam tylko ESP-07 i ESP-12, które po zakupie nowego FTDI nie sprawiają już problemów (poprzedni FTDI rzeczywiście okazał się podróbką, a nowe sterowniki podobno je niszczą... - jeszcze raz dzięki za pomoc). Ciekaw jestem co u reszty (besix, szygorski) w temacie ESP-01? Ja w każdym razie ten model odpuszczam, bo napotykam same dziwne problemy...szkoda czasu i nerwów.
Przemku -dzięki serdeczne za zainteresowanie i pomoc.
(a także ten starszy socket z 3 kwietnia bodajże) i wnioski mam... dziwne. Jeden i drugi przy starcie załącza przekaźnik na ON, pomimo stanu OFF na smartfonie (socket) i pomimo impulsowej pracy - gate - trzyma załączony aż do użycia aplikacji lub przycisku. Po naciśnięciu i upływie ustalonego czasu trwania impulsu wyłącza przekaźnik i od tej chwili pracuje normalnie aż do zaniku zasilania lub przerwy w połączeniu sieciowym - po jednym jak i drugim zdarzeniu znów ustawia stan wysoki aż do użycia aplikacji bądź przycisku. Testowałem na dwóch modułach ESP-01 1MB (czarnych) i wynik identyczny. To przy flaszowaniu ESP8266Flasher, natomiast po użyciu ESP_DOWNLOAD_TOOL_V2.4 moduły wchodziły w tryb programowania, zapisywały konfigurację i ... pozostawały w trybie AP i nie znalazłem sposobu, aby z niego wyjść. Moduły oczywiście spisałem na straty, będę ich używał już tylko do skrajnych testów wytrzymałościowych w ramach szkolenia i walki z nudą, może nadadzą się na termometr...Dalej używam tylko ESP-07 i ESP-12, które po zakupie nowego FTDI nie sprawiają już problemów (poprzedni FTDI rzeczywiście okazał się podróbką, a nowe sterowniki podobno je niszczą... - jeszcze raz dzięki za pomoc). Ciekaw jestem co u reszty (besix, szygorski) w temacie ESP-01? Ja w każdym razie ten model odpuszczam, bo napotykam same dziwne problemy...szkoda czasu i nerwów.
Przemku -dzięki serdeczne za zainteresowanie i pomoc.