klew wrote: Fri Jan 15, 2021 10:54 pmWrzuć możę zrzut ekranu pokazujący konfigurację scenyJaroslav Pavel wrote: Fri Jan 15, 2021 9:29 pm Powiadomienia mam na kanale TH16 (włączony / wyłączony), uruchamiającego wentylator , a on jest "stymulowany" czujnikiem wilgotności.
Powiadomienie na telefon
-
Jaroslav Pavel
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
czersi
Hej obecnie nie mam nic wnerwiłem się i skasowałem. Jeśli coś nie wychodzi mam zasadę, nie grzebać w czymś co nie działa tylko robić od nowa aby nie popełniać błędu ukrytego.klew wrote: Mon Jan 18, 2021 8:40 am
Hm, chyba powinno to działać.
Rozuimem, że pierwszą scenę ustawiasz jako zmianą stanu czujnik otwarcia i tam sprwadzasz warunek, czy brama jest otwarta. Jeśli tak, to robisz powiadomienie pushover i dodajesz opóźnioną o 120 s scenę.
W tej drugiej scenie nie robis żadnego wyzwalacza, natomiast dajesz tam warunek na sprawdzenie czy brama jest nadal otwarta i wysyłasz powiadomienie.
Przed chwilą sobie coś w ten deseń ustawiłem u siebie i wszystko działa. Pokaż screeny konfiguracji obu scen
Podeślij screen jak mam zdefiniowane opóźnienie.
Zrobię to jeszcze raz i dam wtedy screen jak to u mnie działa.
Co prawda postawiłem sobie testowego wemosa na którym to testuje ale powinno działać tak samo ?
Może to jest problem.
Pozdrawiam Janusz
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zakładam, że wentylator pracuje zgodnie z założeniem, tak? Ewentualnie dałbym pewną histerezę, tzn. jak włączasz wentylator przy >60, to wyłączałbym przy np. <55. Jak ustawisz oba warunki na "60", to możesz mieć takie załączanie/wyłączanie pojawiające się wielokrotnie w tej okolicy.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 6:07 amklew wrote: Fri Jan 15, 2021 10:54 pmWrzuć możę zrzut ekranu pokazujący konfigurację scenyJaroslav Pavel wrote: Fri Jan 15, 2021 9:29 pm Powiadomienia mam na kanale TH16 (włączony / wyłączony), uruchamiającego wentylator , a on jest "stymulowany" czujnikiem wilgotności.
Ze screenów wynika również, że podałeś dwa rodzaje wyzwalaczy sceny - w oparciu o czas oraz o stan kanału. Gdy robisz w oparciu o stan, to to czasowe już nie jest potrzebne - usunąłbym to.
Natomiast jeśli masz dodane powiadomienie przy scenie załączającej wentylator, to będzie ono sypać powiadomieniami badzo często, bo sama scena wykonuje się za każdym razem, gdy humidity>60, a to się będzie działo prawie co kilka sekund, aż wilgotność nie spadnie.
Natomiast jeśli ustawisz powiadomienie wyzwalane stanem kanału przekaźnika sterującego wentylatorem, to powinieneś dostać jedno powiadomienie po włączeniu (zakładając, że wentylator nie wpada w cykl włączeń i wyłączeń w okolicy 60)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
"Scena testowa 2" nie ma żadnych wyzwalaczy. Sprawdza warunek (u mnie "czy światło jest zapalone?" - u Ciebie wstaw to co potrzebujesz) i wysyła powiadomienie "scena 2".czersi wrote: Tue Jan 19, 2021 6:42 amHej obecnie nie mam nic wnerwiłem się i skasowałem. Jeśli coś nie wychodzi mam zasadę, nie grzebać w czymś co nie działa tylko robić od nowa aby nie popełniać błędu ukrytego.klew wrote: Mon Jan 18, 2021 8:40 am
Hm, chyba powinno to działać.
Rozuimem, że pierwszą scenę ustawiasz jako zmianą stanu czujnik otwarcia i tam sprwadzasz warunek, czy brama jest otwarta. Jeśli tak, to robisz powiadomienie pushover i dodajesz opóźnioną o 120 s scenę.
W tej drugiej scenie nie robis żadnego wyzwalacza, natomiast dajesz tam warunek na sprawdzenie czy brama jest nadal otwarta i wysyłasz powiadomienie.
Przed chwilą sobie coś w ten deseń ustawiłem u siebie i wszystko działa. Pokaż screeny konfiguracji obu scen
Podeślij screen jak mam zdefiniowane opóźnienie.
Zrobię to jeszcze raz i dam wtedy screen jak to u mnie działa.
Co prawda postawiłem sobie testowego wemosa na którym to testuje ale powinno działać tak samo ?
Może to jest problem.
Pozdrawiam Janusz
Natomiast "Scena testowa 1" wyzwala się zmianą stanu tego co monitoruję, ma warunek wykonania "czy światło jest włączone?" i opóźnioną o 5 s akcję polegającą na wykonaniu sceny 2.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Jaroslav Pavel
Dzięki za instrukcjeklew wrote: Tue Jan 19, 2021 9:11 amZakładam, że wentylator pracuje zgodnie z założeniem, tak? Ewentualnie dałbym pewną histerezę, tzn. jak włączasz wentylator przy >60, to wyłączałbym przy np. <55. Jak ustawisz oba warunki na "60", to możesz mieć takie załączanie/wyłączanie pojawiające się wielokrotnie w tej okolicy.
Ze screenów wynika również, że podałeś dwa rodzaje wyzwalaczy sceny - w oparciu o czas oraz o stan kanału. Gdy robisz w oparciu o stan, to to czasowe już nie jest potrzebne - usunąłbym to.
Natomiast jeśli masz dodane powiadomienie przy scenie załączającej wentylator, to będzie ono sypać powiadomieniami badzo często, bo sama scena wykonuje się za każdym razem, gdy humidity>60, a to się będzie działo prawie co kilka sekund, aż wilgotność nie spadnie.
Natomiast jeśli ustawisz powiadomienie wyzwalane stanem kanału przekaźnika sterującego wentylatorem, to powinieneś dostać jedno powiadomienie po włączeniu (zakładając, że wentylator nie wpada w cykl włączeń i wyłączeń w okolicy 60)
Jeśli chodzi o przekaźnik, to jako laik napiszę, że to TH16 bezpośrednio uruchamia wentylator, dlatego też pomyślałem, że jego stan powinienem ustawić do powiadomień...
-
klew
Ok, czyli to nie Ty, ani soft wgrany na TH16 steruje wentylatorem? Myślałem, że te warunki w skryptach służą do sterowania wentylatorem.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 11:05 am
Jeśli chodzi o przekaźnik, to jako laik napiszę, że to TH16 bezpośrednio uruchamia wentylator, dlatego też pomyślałem, że jego stan powinienem ustawić do powiadomień...
Jeśli dzieje się to inaczej, to pewnie jest sposób na jakiś odczyt stanu przekaźnika w sofcie. Taki odczyt można przekazać do Supli i wyświetlać powiadomienia na bazie tego stanu.
-
Jaroslav Pavel
Z tego co ja rozumiem, to u mnie jest tak: odczyt z czujnika, przez TH16 daje cynk skryptom (supla.fracz) o stopniu wilgotności, a warunek w daje cynk temu samemu TH16, by puścił prąd, który przez niego płynie, do wentylatora.klew wrote: Tue Jan 19, 2021 12:30 pmOk, czyli to nie Ty, ani soft wgrany na TH16 steruje wentylatorem? Myślałem, że te warunki w skryptach służą do sterowania wentylatorem.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 11:05 am
Jeśli dzieje się to inaczej, to pewnie jest sposób na jakiś odczyt stanu przekaźnika w sofcie. Taki odczyt można przekazać do Supli i wyświetlać powiadomienia na bazie tego stanu.
-
klew
Ok, czyli skrypty sterują kanałem przekaźnika odpowiedzialnym za wentylator.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 5:49 pmZ tego co ja rozumiem, to u mnie jest tak: odczyt z czujnika, przez TH16 daje cynk skryptom (supla.fracz) o stopniu wilgotności, a warunek w daje cynk temu samemu TH16, by puścił prąd, który przez niego płynie, do wentylatora.klew wrote: Tue Jan 19, 2021 12:30 pmOk, czyli to nie Ty, ani soft wgrany na TH16 steruje wentylatorem? Myślałem, że te warunki w skryptach służą do sterowania wentylatorem.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 11:05 am
Zrób więc osobną scenę wysyłająca powiadomienia na podstawie zmiany stanu tego kanału
-
Jaroslav Pavel
Superklew wrote: Tue Jan 19, 2021 6:39 pmOk, czyli skrypty sterują kanałem przekaźnika odpowiedzialnym za wentylator.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 5:49 pmZ tego co ja rozumiem, to u mnie jest tak: odczyt z czujnika, przez TH16 daje cynk skryptom (supla.fracz) o stopniu wilgotności, a warunek w daje cynk temu samemu TH16, by puścił prąd, który przez niego płynie, do wentylatora.klew wrote: Tue Jan 19, 2021 12:30 pm
Ok, czyli to nie Ty, ani soft wgrany na TH16 steruje wentylatorem? Myślałem, że te warunki w skryptach służą do sterowania wentylatorem.
Zrób więc osobną scenę wysyłająca powiadomienia na podstawie zmiany stanu tego kanału
Tylko jeszcze proszę o wskazówkę jaki warunek wykonania wpisać.
-
klew
Warunek ma sprawdzać, czy kanał odpowieadający za wentylator jest włączony.Jaroslav Pavel wrote: Wed Jan 20, 2021 1:26 pmSuperklew wrote: Tue Jan 19, 2021 6:39 pmOk, czyli skrypty sterują kanałem przekaźnika odpowiedzialnym za wentylator.Jaroslav Pavel wrote: Tue Jan 19, 2021 5:49 pm
Z tego co ja rozumiem, to u mnie jest tak: odczyt z czujnika, przez TH16 daje cynk skryptom (supla.fracz) o stopniu wilgotności, a warunek w daje cynk temu samemu TH16, by puścił prąd, który przez niego płynie, do wentylatora.
Tylko jeszcze proszę o wskazówkę jaki warunek wykonania wpisać.